recenze
Pikmin 4

Pikmin 4 - recenze
Pikmin 4 - recenze
16:25, 08.08.2023

Začiatkom nového milénia sa za každých okolností kreatívna vetva Nintendo produkcie v rámci softvéru, pochválila s ďalším unikátnym dielom. Shigeru Miyamoto z pozície producenta odobril vydanie unikátnej značky Pikmin, ktorej gameplay gro participovalo na dovtedy, v rámci konzol, neprebádanom koncepte. Statégie odohrávajúce sa v reálnom čase sme tu síce už nejaké mali, avšak pocit z ovládania RTS na konzolách bol všeobecne prirovnávaný k trhaniu zubu múdrosti a nikomu sa do ich vývoja v širšom zábere nechcelo investovať ani čas a ani peniaze. Možno aj preto chcelo Nintendo z pozície večného priekopníka toto všetko zmeniť a výsledkom je dnes už štvordielna séria Pikmin. Áno, môžeme tvrdiť, že Pikmin nie je tak úplne tradičnou RTS, minimálne ak si ju porovnáte s rovnako kultovou sériou Age of Empires, avšak ten základ tam je a ovládanie rozhodne spadá medzi jeho pozitíva.

Halo Pikmin Wars

Klik pro zvětšení (Pikmin 4 - recenze)

Vyššie nespomínam populárnu historickú stratégiu Age of Empires len tak náhodou, keďže to bolo práce štúdio Ensemble, ktoré sa pri tvorbe prvej skutočne prepracovanej konzolovej RTS hry nechalo, primárne v zmysle ovládania, inšpirovať značkou Pikmin - ich posledná hra, pred tým než im Microsoft zavrel brány, bola samozrejme Halo Wars na Xbox 360. Späť však ku hodnoteniu jednej z posledných veľkých AAA exkluzivít na Nintendo Switch. Štvrtý Pikmin sa v zmysle dejovej linky naďalej nedokáže vymaniť z celej tej premisy o príbehu "tak trocha neschopného vesmírneho dobrodruha kapitána Olimara", a opäť recykluje to, čo už bolo neraz videné. Olimarovi sa opäť raz podarilo stroskotať na, pre neho neznámej planéte, a na jeho záchranu bol preto vyslaný tím v lodi S.S. Shepherd. A čo si myslíte, že sa asi tak stalo s jeho posádkou? No samozrejme! Aj tú scenáristi Nintenda pleskli o zem a ich korábu znemožnili pokračovať v misii. Našťastie pre všetkých zúčastnených, jedným z členov záchranného tímu bol úplný nováčik a práve jeho píšťalku pre ovládanie Pikminov preberáte z pozície hlavného hráča.

Predstavujú sa Itchy, Scratchy a Poochie

Klik pro zvětšení (Pikmin 4 - recenze)

Pikmin 4 je definíciou skutočného pokračovania série, kde vývojári konzervatívne recyklujú pôvodnú myšlienku a sem tam ju rozvinú do novej, ale ničím nešokujúcej, variácie. Preto je tu síce možnosť vytvoriť si vlastného avatara, avšak proces editácie je kratší, než účes profesionálneho vojaka - máme tu pár proporčne a pohlavne odlíšených korpusov trpaslíkov v skafandri. Zásadnou novinkou sa stávajú už tradične Pikmini (k dispozícii máme po novom ľadových a žiariacich plus samozrejme starú známu partiu z minulosti), čiže akási oživnutá variácia na rastlinstvo, ale rovnako tak môžem veľká váhu zvaliť na ramená pomocníka menom Oatchi. Ja osobne som tomuto chlpatému stvoreniu začal na prvú dobrú hovoriť Poochie. Ide o psa schopného prenášať nie len vás, čoby záchrancu stroskotancov z S.S. Shepherd, ale súčasne aj aktívnu jednotku Pikminov. Oatchi zvláda rozbíjať pevné prekážky, nosiť predmety na základňu a súčasne znepríjemňovať život vaším súperom. Je užitočný a dozaista rozvíja gameplay formu tým správnym smerom.

Ako v druhej časti tak aj naveky

Klik pro zvětšení (Pikmin 4 - recenze)

Na ploche viac než tridsiatich hodín tradičnej Nintendo zábavy, vás čaká postupné skúmanie rozľahlých oblastí pripomínajúcich kulisy planéty zem, ale predovšetkým snaha vývojárov o implementáciu menších RPG prvkov skrz už vyššie spomínaného psa. Oatchiho môžete totižto trénovať a posúvať jeho schopnosti na novú úroveň a súčasne aj nakupovať zaujímavú a v praxi užitočnú výbavu od zachránených členov posádky. Po tom ako sme v tretom diely museli neraz trpieť pri spomienkach na elimináciu klasických dungeon lokácí, sa do štvorky vracia naplno práve táto podoba skúmania a postupného odkrývania nových kútov mapy, tak ako tomu bolo predovšetkým v druhom diely série. Nintendo v tomto prípade počúva svojich skalných fanúšikov a preto nám servíruje vôbec najkomplexnejší level dizajn v celej IP, ktorým je radosť sa pozvoľna brodiť. Po boku Pikminov a psíka si zájdeme do temných podzemí plných nebezpečenstiev a samozrejme budeme čeliť neraz náročnejším súbojom s bossmi. Celková úroveň náročnosti je však stále držaná na uzde a až v úplnom závere sa to tak trocha zvrhne a vaši nazbieraný Pikmini začnú kapať ako muchy.

Zadýchaný Switch

Klik pro zvětšení (Pikmin 4 - recenze)

Vizuálna stránka je, ako už u Nintendo exkluzivít býva pravidlom, opäť ohromujúca. Prechádzať sa po záhrade plnej reálne vyzerajúcich objektov a interagovať s nimi z pozície akejsi miniatúry je skutočne očarujúci zážitok (samotné objekty odkazujú na realitu našej dennej rutiny a aj hardvérovú minulosť Big "N"). Cez to všetko je jasne badať, že výkon Switchu je už jednoducho nedostatočný a aj preto sme miesto sľubovanej kooperácie pre dvoch dostali trápnu náhradu v podobe arkádovej variácie. Po pripojení druhého hráča sa, ten, môže zhostiť maximálne tak terčíku behajúceho po obrazovke a vrhať kamene na rôzne veci - je to nápomocné druhému? Z časti áno, avšak pre samotného druhého hráča je to maximálna nuda bez invencie, ktorú si Nintendo radšej malo odpustiť a ostať len u klasického 1vs1, čo je modus aký sme videli už v predchádzajúcej časti.



Nemožnosť prejsť kampaň po boku vášho kolegu, ktorý by mohol reálne robiť tie isté úkony, je pre mňa skutočným sklamaním a to som pretavil aj do finálneho hodnotenia. Cez to všetko som rád, že Pikmin 4, aj cez niekoľko nečakaných zmien a trocha agresívny záver, ostal verný svojej predchádzajúcej koncepcii a dokáže preto zabaviť, to všetko na veľkej TV tak aj v handheld režime. Je obohacujúce využívať rôzne funkcie Pikminov na prekonávanie prekážok, vrátane dvoch nových, a kombinovať to s využívaním psíka. Čerešničkou na torte je krásny audiovizuál a opäť bezchybné ovládanie.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Pikmin 4 - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Výrazné zrazenie percent za nedôstojnú kooperáciu a rovnako tak aj prehnane agresívny záver kampane

CGwillWin