hw
recenze
Zoom M4 MicTrak

Zoom M4 MicTrak - recenze
Zoom M4 MicTrak - recenze
09:53, 27.11.2023

V polovici aktuálneho roka som vám ponúkol recenziu na cenovo dostupný mikrofón značky Zoom, ktorý sa pod kódovým označením H1N dá rozhodne definovať ako ideálna vstupná brána pre mladých audio a video tvorcov, ktorí to s kvalitou svojho zvuku myslia už od začiatku serióznejšie. Avšak, ono to už tak býva, že s jedlom rastie chuť a čím hlbšie sa akýkoľvek kreatívne zmýšľajúci autor ponára do svojej vášne, o to väčšie nároky na používanú techniku má. Dnes vám preto poviem viac o ďalšom mikrofóne menovaného japonského výrobcu, ktorého cena však už jasne naznačuje, že sa rozprávame o skutočnom profesionálnom náradí so širokou škálou využiteľnosti.

Prvenstvo

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

V čase písania tohto textu sa cena testovanej vzorky pohybovala na hranici 400 eur, čo je dozaista rázny skok od už vyššie uvádzaného H1N. Spoločnosť Zoom si tu však nechce nechať platiť za nejaké zbytočnosti, keďže M4 MicTrak je vôbec prvý prenosný rekordér s 32-bitovým záznamom a vstavaným generátorom časového kódu - práve vďaka generátoru časovej linky si napríklad viete výrazne zjednodušiť postprodukciu svojich videí, nech už používate akúkoľvek aplikáciu na to určenú. Mikrofón prichádza v (pre Zoom) tradične ekologickom balení a trochu ma sklamalo, že v jeho vnútri som nenašiel potrebné batérie pre nahrávanie mimo káblového napájania - ide o štyri AA články, ktoré sa do tela mikrofónu zasúvajú pomocou špeciálnej kazety, zaistenej proti vypadnutiu veľkou kovovou skrutkou. Tak či onak, konštrukcia tohto robustného mikrofónu je prispôsobená na používanie aj v náročných exteriéroch a viem si ho preto predstaviť v rukách novinárov pracujúcich v teréne, ako aj hudobníkov zbierajúcich svoje skúsenosti kade-tade po zafajčených pajzloch veľkomiest.

Predám 32 bytov

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Dajme teraz trápny humor bokom a poďme si stručne osviežiť technické znalosti. Audio formát v 32-bitovej podobe zachytený pomocou takto kompaktného kusu hardvéru dokáže aj banálnu zvukovú nahrávku podtrhnúť dostatočne širokým dynamickým rozsahom. V čom som, počas viac než dva mesiace trvajúceho záťažového testu M4, zbadal najväčšie plus? Ako novinár a súčasne človek, čo si musí väčšinu audiovizuálneho obsahu zabezpečiť sám, či už v exteriéroch alebo interiéroch, potrebujem nosiť vo výbave maximálne spoľahlivú techniku, ktorá je pripravená už pár sekúnd po vybalení. Mikrofón M4 sa mi v tomto scenári osvedčil ako vôbec najväčší pomocník, keďže som sa naň mohol obrátiť napríklad aj v nečakanom momente vybitia batérií v kamerovom porte - bolo nutné zachytiť krátke interview a, nemať u seba M4, musel by som si zvuk do videa nahrávať mobilným telefónom. Viete si asi predstaviť, akým spôsobom by utrpela celková kvalita audio linky. Našťastie, stačilo vytiahnuť testovaciu vzorku, pohybom palca zapnúť prístroj a sekundu na to už červená čiara písala hovorené slovo do dvoch samostatných kanálov.

Duo XLR vstupov

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Čistota nahrávok, akokoľvek som sa neskôr samozrejme pri previazaní audia s videom snažil o jemnú korekciu okolitých ruchov, ma skutočne šokovala. Tento mikrofón je presne tým, čo som si želal do svojej pracovnej výbavy a i keď sa jeho využiteľnosť nedá definovať nejako bezvýhradne, v mojej tvorbe si s prehľadom našiel svoje miesto. V balení sa nachádza aj malá „pančucha“, čoby ochrana snímacej časti, a kto by sa obával rušivých elementov vytvorených drsnejšou manipuláciou s telom zariadenia, môže využiť vstupy pre ďalšie snímače zvuku - po oboch stranách mikrofónu sú XLR samice. M4 tak dokážete využiť na nahrávanie dvoch samostatných audio stôp, napríklad pre video rozhovor a vďaka generátoru časového kódu nebudete mať žiadny problém pri skladaní jednotlivých fragmentov dohromady. Samotné ovládanie a orientácia v internom systéme M4 si vyžaduje aspoň trochu praxe, no musím oceniť možnosť základnej editácie nahrávok už priamo v zariadení. Kto si však potrebuje jednotlivé audio linky patrične prehnať cez sofistikovaný softvér v PC, prenos údajov je možný buď priamo cez kábel, alebo jednoduchým prehodením microSD karty do počítača - apropo, zo srandy som do tela zasunul kartu s kapacitou 1 TB a mikrofón s ňou nemal žiadne problémy.

Spoľahlivý vreckový diktafón s presahom

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)

Je to skutočne tak. Strojcovia v tomto prípade mysleli aj na tie najmenšie detaily a ich cieľom bolo vytvoriť dokonalý vreckový diktafón s funkčným presahom do rôznych sfér. Hladký povrch šasi eliminuje nechcené ruchy z blúdenia prstov po ovládacích prvkoch a flexibilné uchytenie dvoch hlavných mikrofónov, skrytých za bezpečnostnou mriežkou, zabraňuje nežiaducim otrasom pri pohybe rúk. Aspoň čiastočne skontrolovať už nahrané veci je možné cez vstavaný reproduktor, alebo prostredníctvom prepojenia so slúchadlami. Z toho dvojmesačného využívania Zoom M4 MicTrak, vychádza vzorka v maximálne pozitívnom svetle a ak by som vám, ambicióznym audio a video tvorcom tam vonku, mal odporúčať ideálny a cenovo rozumne zadefinovaný ručný audio rekordér, sotva by som dokázal ukázať na iný produkt.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti ZOOM

Klik pro zvětšení (Zoom M4 MicTrak - recenze)


CGwillWin