Autori Golluma nečakane končia s vývojom hier

Autori Golluma nečakane končia s vývojom hier
08:41, 01.07.2023

Tragický koniec hier od Daedalic Entertainment nabral rýchlejší spád než som sám očakával, ale po tom ako dopadol ich vôbec najväčší "AAA" projekt na ktorom kedy vôbec pracovali - Gollum - tak sa asi nemusíme vôbec čudovať.

Daedalic sa vývojom hier zaoberal viac než 17 rokov a za tento čas si na svoje konto pripísali takmer tridsať projektov, z čoho minimálne jednu tretinu dnes môžeme nazvať vysoko kvalitnou. Orientovali sa primárne na tvorbu klasických point-and-click adventúr a svojho času si aj vďaka tomu nepriamo vykoledovali prirovnávanie k klasickej tvorbe Lucasarts (vďačia za to hlavne úspešnej sérii Deponia, ktorú ja osobne doslova milujem).

Pred rokmi sa vedenie Daedalicu rozhodlo, že je načase skúsiť preraziť aj mimo nie zrovna početnej fanbase v rámci tradičných adventúr a rozhodli sa, že všetku svoju snahu a rovnako nemalú porciu financií vracia do vývoja hry The Lord of the Rings: Gollum. Spojenie populárneho sveta Pána Prsteňov s kvalitou Daedalicu dávalo zaujímavé nádeje na výsledok, avšak, ten ani náhodou nedostál akýmkoľvek očakávaniam. Gollum ukázal, že Daedalic síce vie robiť klasické 2D adventúrky, ale akonáhle musel rozmýšľať v treťom rozmere, nastala katastrofa.

The Lord of the Rings: Gollum im doslova zlomil väz a ich jedinou záchranou je fakt, že už cez rok patria pod francúzsky Nacon, ktorý ich odkúpil za 60 miliónov a asi sa zrovna neteší z toho ako dopadla ich "prelomová" videohra. A teraz k pointe tejto novinky. Vedenie nemeckej firmy aktuálne ohlásilo prepustenie 25 zamestnancov z celkového počtu 90, súčasne zrušili vývoj pokračovania Golluma a do tretice, ukončili vývoj terajších, ale aj budúcich hier z vlastnej dielne. Daedalic sa bude naďalej už len sústrediť na produkčnú prácu, ktorá sa spája aj s prípravou novej hry zo série Deponia.


DALŠÍ

CGwillWin