recenze
Ovečky Hop!

Ovečky Hop! - recenze
Ovečky Hop! - recenze
10:45, 02.06.2023

Vlk a ovca, večný nepriatelia? Tak nás to učili rozprávky a v tomto prípade je dokonca aj realita na vlások presná, aj keď, od vĺčka nemusíte očakávať žiadne prezliekanie sa za babičky a ani fajčenie na rohu ulice v roztrhaných mokasínach. Spoločnosť Blackfire nám, a keď píšem nám tak mám na mysli nás "deti", veľké aj malé, aktuálne ponúka lokalizovanú verziu kooperatívnej spoločenskej hry ťažiacej z celej tej premisy ohľadom nepriateľstva vlkov a oviec. Principiálne jednoduchá hra Ovečky Hop! zažila v zahraničí svoju premiéru počas minulého roku a vďaka uvedenému lokálnemu distribútorovi ňou môžete už dnes obdarovať svoje alebo akékoľvek iné ratolesti.

Jednoduché, rýchle a zábavné

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Už keď som prvýkrát zobral do ruky krabičku od Ovečky Hop! bolo jasné, že toto je presne ten formát stolovej zábavy, ktorá bude u mojej dcérky sláviť úspech. Nelka má šesť rokov a ani vám nemusím opisovať tú radosť v ich očiach, keď si všimla krásne nakreslené ovce na spomínanom obale ako aj pekne spracovaný zvyšok itemu. Ovečky Hop! nevyžadujú žiadne učenie pravidiel, keďže základ pochytia aj deti už po prvom prečítaní a v zásade nejde o nič viac než o presun rôznofarebného stáda oviec do bezpečia chotára bez toho, aby im počas postupu neskrížil cestu ani jeden z dvoch vlkov. Ovce môžu postupovať po diagonále štyroch smerov naprieč celou dráhou a naopak ich úhlavný nepriatelia musia ísť po svojich pevne daných vyšliapaných chodníčkoch. Aby to celé bolo zaujímavé, tak smer pohybu vlkov sa môže meniť na základe náhodnej interakcie s žetónom medvedíka čistotného, čo trocha riedi vysoký stupeň náhody počas hádzania kockou.

Výborná kvalita komponentov

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Koncept ráta so štvoricou nadšených bačov, avšak pokojne sa u hry dokáže zabaviť aj jednotlivec, zvlášť ak si na stôl vyloží všetky interakčné body (okrem medvedíka meniaceho smer stopujúcich vlkov, tu máme ešte ovčiarskeho psa, drzú líšku alebo krtka zanechávajúceho za sebou krtince). Ovce sa hýbu na základe padnutej farby na kocke a hráči môžu s ovcami preskakovať väčšinu prekážok vrátane ohrady do svojho salaša - akonáhle sa ovečke podarí doraziť do cieľa, je tam v bezpečí a vlci na ňu už nemôžu. Ak ju však počas tejto snahy vlk chytí, drevený žetón s jej obrázkom putuje do vlčieho žalára. Celá mapa je vlastne lúkou pripojenou ku salašu a súčasne aj pozemku patriacemu vlkom, takže aj keď sa ovečky uberajú neustále jedným smerom, stále nad nimi visí onen Damoklov meč a potencionálne sú tak obživou pre vlkov. Nebudem vám tu vešať nič na nos, u tejto hry sa zabavia predovšetkým deti a dospelým neostane nič iné než dúfať, že im ich kocka nezletí zo stola a oni sa nebudú musieť pre ňu bolestivo zohýnať. Cez to všetko som sa dokázal počas testovania baviť a to hlavne preto, že to moju princeznú reálne pohltilo a to aj cez onen vysoký stupeň náhody.

Stanete sa legendou salaša?

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

Až neskôr, po desiatke odohraných partií, kde už tie posledné trvali dokonca menej než avizovaných pätnásť minút, som si uvedomil, že Ovečky Hop! sú vlastne takým rozprávkovým ekvivalentom tradičnej dámy. Preskakovanie diagonálne pomocou ovčích kopýtok v snahe vyčistiť lúku od oviec (nadnesene povedané) má svoje čaro a deti bude dozaista baviť snažiť sa zachrániť práve čo najviac roztomilých žetónov s podobizňou ovečiek. Krabica Ovečky Hop! je súčasne aj hernou plochou a keďže jej súčasťou nie je prehnane veľa komponentov, práve toto je ten formát spoločenskej hry, ktorú si nebudete mať problém pribaliť do batohu a vyraziť s ňou na cesty. Ovečky Hop! síce neskočia do vkusu väčšiny dospelejšieho hráčskeho poľa, ale ak už nič iné, naučia vaše ratolesti logickému uvažovaniu a plánovaniu svojich ťahov pomocou hravej ba až roztomilej formy. Stojí vám niečo takéto za tých pár eur? Ja si myslím, že určite.



Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Ovečky Hop! - recenze)

DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Vaše deti sa do týchto skákajúcich ovečiek okamžite zamilujú

CGwillWin