hw
speciál
PlayStation Showcase 2023

PlayStation Showcase 2023
PlayStation Showcase 2023
08:00, 25.05.2023

Jak bylo slibováno, tak bylo i doručeno. Dnes v noci Sony uspořádalo další ze svých online eventů, kde nám ve zhruba hodinové show představilo výběr toho, co si pro nás chystá ať už v nejbližší době nebo v dálné budoucnosti. A nebylo toho málo! Takže se usaďte vezměte si popcorn, nachosky nebo na co máte zrovna chuť a pojďte se společně s námi podívat na očekávané, lehce překvapující, ale i naprosto nečekané novinky ze světa PS5.

Fairgame$

Prachy, prachy a zase jenom prachy. O nic jiného v tomhle akčňáku zřejmě nepůjde. V traileru můžeme vidět bandičku, která si to nekompromisně razí k sejfu, který určitě nechce chránit a narazí na konkurenci se kterou se rozhodne vypořádat. No a jak už to bývá, když se dva perou, třetí se směje. Zásluhy za tenhle kus si bude případně připisovat studio Haven, které patří Jade Raymondové, která se podílela na sérii Assassin´s Creed. Teď nám předloží možného nástupce PayDay, který ovšem prozatím nemá datum vydání.

Helldivers 2

Hnusní brouci zaútočili na Super Zemi. Nikdo není v bezpečí. Myslíte si, že Vaše dcera nebo žena jsou teď v pohodě doma? Omyl, právě teď můžou být masakrovány hmyzáky z vesmíru. Chcete tomu zabránit? Přidejte se k nám a staňte se Helldiverem. Nějak takhle lze shrnout úvodní náborové video pokračování úspěšné kooperativní střílečky z roku 2015. S tím rozdílem, že je teď hezčí, krvavější a přesunula se z bezpečné ptačí perspektivy do pohledu třetí osoby, takže se na celou tu řezničinu můžete podívat pěkně zblízka. Vesmírné peklo dorazí na PC i PS5 již letos. Doporučuje 11 z 10 fanoušků Hvězdné pěchoty.

Immortals of Aveum

Tak jsme tu měli už zloděje, vojáky a co nějaká kouzla? Taky se dočkáte. Immortals of Avenum je novinka od Ascendant Studios ve které se ujmeme role Jaka, který se jako bojový mág pokusí zachránit svět ve kterém zuří prastará konflikt zvaný Everwar. Ačkoliv propagační materiály mluví o hlavním hrdinovi jako o muži, tak v traileru byla vidět i žena, takže kdo ví, jestli se nedočkáme možnosti pohlaví stejně jako v posledním Assassinovi. Najisto se ovšem jedná o stejný druh hry jakou se snažil být Lichdom: Battlemage. A popravdě, kdo si na něj dnes vzpomene. Na druhou stranu vizuál vypadá o dost lépe než v Lichdomu, tak uvidíme jaká bude hratelnost a jestli se sesílání kouzel brzo neomrzí. Čarovat můžete začít už 20. července a to na PC, Xbox series X/S a PS5.

GhostRunner 2

Že je magie k ničemu v tváří tvář poctivému železu víme už od dob Barbara Conana. A co teprve, když je ten meč z budoucnosti, stejně jako vše ostatní. Sequel GhostRunnera od studia One More Level nebude pro lenochy. Bude se skákat, sekat, střílet ze všeho možného a likvidovat hordy nepřátel buď přímo za běhu nebo při jízdě na luxusní super rychlé (jak jinak) motorce. Začněte brousit čepele, protože hra dorazí už letos na Xbox Series, PS5 a PC.

Phantom Blade 0

Když Nioh potká Devil May Cry. Nic jiného mě při sledování traileru nového RPG nenapadlo. Snad jen, že další od pohledu souls like hra z prostředí starověké Číny by mohla být poněkud barevnější a ne tak depresivní jako Bloodborne. Na druhou stranu může výsledek vypadat úplně jinak a i v rámci ukázky se dočkáme vícera druhů prostředí. Zdali se hra přikloní k frenetickému stylu DMC nebo bude spíš ve stylu soulsovek trestat každou chybu ve Vaší obraně, to asi ještě chvíli nezjistíme. Dle dostupných informací se ujmeme hrdiny jménem Soul (ha!), který je členem tajemné organizace s názvem "Řád", jejíž velmistr je zavražděn což se přišije na kimono Soulovi. Ten je následně smrtelně zraněn a oživen na 66 dní během kterých musí vypátrat skutečného vraha ctěného patriarchy. K tomu se samozřejmě bude muset probít přes hordy nepřátel a monster. Pokud bude těch 66 dní nějak zapracováno do herní mechaniky, bude to určitě zajímavé zpestření po vzoru Sifu. Titul prozatím nemá určené datum vydání.

Sword of the Sea

Od studia Giant Squid, které se zajisté zapsalo do srdcí hráčů svými kusy Abzû, The Pathless, a Journey k nám míří další fantastický svět. Ten tentokrát tvoří poušť nebo cosi poušti podobného, i když se celý svět prapodivně vlní a zmítá v prudkých bouřích na oceánu. Hlavní hrdina není o nic méně podivný, protože tyto vlny brázdí na obřím meči, z jehož čepele bude tajemný svět objevovat a přivádět zpět k životu. Osobně mám zatím zkušenost pouze s Journey, ale už podle ukázky vím, že na tenhle počin se opravdu těším. Hra je prozatím bez data vydání, ale vyjde na PC a PS5.

The Talos Principle 2

Pokračování úspěšné logické hry z roku 2014 vypadá v ukázce zkrátka úchvatně a minimálně po grafické stránce se máme na co těšit. Ostatně nikdo z nás snad už ani nedoufal, že se pokračování tohoto díla dočkáme, ačkoliv bylo ohlášeno už v roce 2021. Podle videa se pořádně zapotíme, protože odhalené prostory působí rozsáhle a není tak divu, že vývoj nějakou chvíli zabral. Tvůrci navíc slibují rozšiřování původních filozofických témat, takže bude i nad čím přemýšlet, až budete mít chvilku a fajfku po ruce. Své šedé buňky mozkové zapojíme ještě letos a to na PC, PS5 a Xbox Series.

Neva

Od autorů Gris přichází oznámení nového dílka, které už svým prvním videem zajisté zůstane v hlavě mnoha hráčům, mne nevyjímaje. Sledujeme příběh záhadné dívky, která putuje světem, který je zamořen zlem ničící vše živé. Při boji s monstry navíc zahyne dívčin společník jakýsi vlk křížený s jelenem a dívka se začne starat o malé vlče. Upřímně netuším co od tohohle čekat, ale při sledování videa jsem nemohl nevzpomenout na prastaré Heart of Darkness jehož stínové příšerky mi útočníci připomněli a hned poté mi naskočila princezna Mononoke, která se také potýkala s podobným hnusem jako hrdinka s vlkem. Tuhle hru si dávám určitě do hledáčku a budu se těšit na příští rok, kdy má vyjít na PC, PS5, Xbox Series a Nintendo Switch.

Cat Quest - Pirates of the Purribean

Řítí se na nás další várka roztomilosti z řady her Cat Quest s podtitulem Pirates of the Purribean. Jak už název napovídá koťátka si tentokrát vezmou na mušku samotné Piráty z Karibiku a podle traileru je jasné, že před jejich roztomilým kukučem a ostrými zbraněmi nebude nikdo v bezpečí. Hebouncí piráti zakotví na našich strojích v průběhu příštího roku.

Foamstars

Myslel jsem, že u Square Enix se nebudu divit už ničemu, ale dnes mě naprosto vyvedli z omylu. Jejich novinka totiž působí v prvotních chvílích jako potenciální konkurence například Overwatch nebo Fortnite, dokud ovšem postavy nezačnou běhat po aréně a střílet na sebe kombinace naprosto nepředstavitelných věcí ze kterých se postupně stává pěna pokrývající celou arénu. Vyhrává ten, kdo bude mít více pokryto. Tenhle počin je údajně porovnáván se hrou Splatoon, což osobně nemůžu posoudit (ostatní z redakce potvrzují), protože jsem ji nehrál, ale s jistotou už teď mohu říci, že tomuhle se zdaleka vyhnu. Prozatím nebylo pro tuhle chuťovku stanoveno datum vydání. S jistotou si ale budete moci zamazat svoje PS4 a PS5.

The Plucky Squire

Tohle je naopak kousek podle mého gusta. Hravá adventura ve stylu Little Big Planet nebo jejího následníka Sackboye, která bude kombinovat knižní 2D svět, s "reálným 3D" světem. V rámci traileru tak můžeme vidět hrdinu bojujícího na stránkách knihy s mořskou příšerou, aby v jiném záběru jinou knihu opustil a vydal se na průzkum pokoje. V průběhu hraní se navíc budou měnit i grafické styly. Výtvarné dílo si budete moci užít už letos na PC, PS5, Xbox Series a Nintendo Switch.

Teardown

Po dávce roztomilosti je čas na trochu akce. A co by byl pořádný akční film bez auťáku, bouraček a výbuchů, že jo? Tím se zřejmě řídili i tvůrci téhle hry, která působí dojmem, že někdo vzal Minecraft, vytvořil v něm sérii autíček, za volant posadil demolition mana a dal mu za úkol to napálit do každého baráku, který uvidí, přičemž na to celé dohlíží z režijního trůnu sám Michael Bay se svou hordou pyrotechniků. Ve výsledku je z toho bombastická akce, která snad bude mít i nějaký příběh. Pokud stále nejste o téhle zábavné bláznovině přesvědčeni, tak Vás snad navnadí extrémně kladné hodnocení na Steamu, kde probíhají bourací práce již od dubna 2022. Na PS5 se dočkáme ještě letos.

Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

No jo no jo, hlavně klid, jo? Utřete si sliny a jiné tělesné tekutiny, zhluboka se nadechněte a vydechněte, někteří raději dvakrát a ano můžete se začít radovat, že milovaný Big Boss je zpět. Ačkoliv trailer v počátku vypadá, že se nám dostane do ruky simulátor potravního řetězce v džungli, jeho poslední vývojový článek nás nenechá na pochybách o čem v tomhle kousku půjde doopravdy. Aby těch dobrých zpráv ale nebylo moc, zchladím Vaše nadšení sdělením, že remake MGS 3 prozatím nemá datum vydání a míří prozatím pouze na PS5.

Abyste ale neřekli, že jsem bezcitnej parchant, tak Vás potěším ještě druhým oznámením, že se ještě letos na podzim dočkáme Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1, která bude obsahovat MGS 1, MGS 2: Sons of Liberty a MGS 3.

Klik pro zvětšení (PlayStation Showcase 2023)

Towers of Aghasba

S dalším titulem se zase trochu uklidníme. Po Internetu už kolují přirovnání k Breath of the Wild, zatímco já vidím spíše Avatara. Budeme stavět, povedeme svůj lid a pokusíme se vytvořit malý ráj na zemi, který nám byl přislíben a to vše v harmonii s přírodou, kterou budeme obnovovat a poznávat novou faunu a flóru. Podle traileru další z nevšedních kousků na který si se zvědavostí počkám, co se z nějak ve výsledku vyklube, jestli nový druh strategie nebo akční kousek ve kterém bude stavba plnit pouze druhořadý účel. Čekání skončí během příštího roku.

FINAL FANTASY XVI

Tady asi není potřeba říkat více než pusťte si video a nechte se navnadit na další epické dobrodružství ze ságy FF. Osobně dávám všechny palce nahoru a těším se o to více, že podle ukázek se dočkáme plnohodnotného středověku nebo alespoň prostředí tomu podobnému oproti pro mě velmi zvláštně pojaté XV a její jízdou v autě odnikud do nikam. Luxusní grafika, fantastická huba a obří monstra included. Za dobrodružstvím se vydáme už 22. června.

Alan Wake 2

Ó díky ti bože hororů Stephene Kingu, že jsme se konečně dočkali. Alan Wake je zpět! A podle ukázek rozhodně není sám. Tvůrci v minulosti slibovali, že půjde o survival horor, podle gameplaye se nicméně dočkáme stejného herního systému jako v předešlých hrách. Známé bude i prostředí, protože se vracíme do starých děsivých Bright Falls. Už na první pohled je ale jasné, že je něco hodně špatně. Kouzelné maloměsto z prvního dílu rozhodně není zalité sluncem a postava za kterou v ukázce hrajeme rozhodně není Alan, ale agentka FBI, Saga Anderson. S tou bude muset Alan spojit síly (spoiler alert!), aby se osvobodil z vězení do kterého byl uvrhnut na konci prvního dílu a jednou provždy ukončil hororový příběh, který sám napsal. Nevím jak Vy, ale já už se nemohu dočkat. Do Bright Falls znovu zavítáme již 17. října prostřednictvím PS5, Xbox Series a PC.

Assassin’s Creed Mirage

Opět asi není moc co dodávat. Nový díl Assassina nám byl představen již v minulosti a slíbil návrat ke kořenům původní hry. Za zmínku nicméně stojí, že se do Bagdádu skutečně vydáme letos, a to 12. října nejen na PS5 a PS4, ale také na Xbox Series, Xbox One, PC a překvapivě také na Amazon Luna.

Revenant Hill

Oproti jistotu vzbuzujícímu Assassinovi nabízí další představená hra naopak úplnou nejistotu o co se v ní bude vlastně jednat. V rámci předváděčky můžeme sledovat kočku procházející skrze různá prostředí, aby nakonec spokojeně zakempila vedle kostlivce sedícího pod stromem, a sledovala lidi na poli. Společnost jí přitom kromě poněkud kostnatého farmáře dělá i zvláštní dívka (nebo teda jako dívka působící postava). Na podivný kopec se podíváme díky PS4 a PS5.

Granblue Fantasy: Relink

Další představené RPG bylo ohlášeno už v roce 2016, takže si dalo s příchodem poněkud načas. První co mě napadlo při sledování prezentace bylo Final Fantasy, pak mi vytanulo Kingdom of Hearts, ale nakonec mi na telce vyskočila dívka tak barevná, že mi do daného prostředí vůbec neseděla. S jistotou však půjde o dobrodružné RPG, které má vyjít tuto zimu na PS5, PS4 a PC, přičemž v létě bude odhaleno více podrobností.

Street Fighter 6

Je to tak, SF bude mít už 6 díl a tahle ukázka si nedala za cíl nic menšího než nám představit příběhový mód téhle rubačky. Osobně jsem měl navíc pocit, že postavy prošly grafickými změnami a ne vždy úplně k lepšímu, ale jde jen o můj osobní dojem, protože jsem vždy raději více pařil Tekkena nebo vyrvával páteře v Mortal Kombat. Dejte si pořádnou rozvcičku, protože bojovat se začne už 2. června.

Ultros

Nikoho do rodiny Metroidu nebo Castlevanie jsme tu dlouho neměli, tak se prosím seznamte. Tohle je Ultros. Na první pohled působí jako snaha nějakého Inda o vytvoření vlastního klonu některé z uvedených sérií, ale omylem si při dělání oběda spletl houbičky a tak se rozhodl nechat jen indickou hudbu a jinak tam hodit emzáky, pochybné lokality a celé to udělat co nejzářivější, aby si tu psychedelickou jízdu mohli užít i ostatní, kdyby po ruce neměli zrovna vlastní matroš. Stačí k tomu jen PC, PS4 a PS5 a počkat si do příštího roku.

Tower of Fantasy

Do stylu anime laděné RPG o kterém zatím můžeme říct pouze to, že bude plné boje a hodně, hodně barevné.

Dragon’s Dogma 2

Po 11 letech se dočkali návratu další série od Capcomu, kterým je Dragon´s Dogma. Temné fantasy v jehož středu dění je zlý drak vyvolalo tehdy poprask a nadšené ohlasy. Podle ukázky, kde se střída hra s CGI, se však zdá, že by mohlo pokračování u hráčů tyto pocity vyvolat znovu. Prozatím však netušíme kdy.

Five Nights at Freddy’s: Help Wanted

Pokud by Vám nenaháněli hrůzu draci, tak tyhle roboti určitě. Podnik u Freddyho se vrací a tentokrát to vypadá, že budeme někde hodně, ale hodně hluboko pod zemí. Takže si můžete křičet jak chcete, stejně Vás nikdo neuslyší. A nebo možná ano a bude to pro Vás pak už jenom horší.

Resident Evil 4 VR Mode

Velmi pozitivně přijatý remake RE4 se znovu hlásí o slovo. Nejde však o žádné příběhové DLC, ale VR mód pro PS VR2. Dle ukázky půjde o to samé co v remaku a to přímo v poměru 1:1. Tak co? Už se nemůžete dočkat až pohlédnete z očí do očí muži s motorovkou. Snad nebude to poslední co uvidíte.

Arizona Sunshine 2

Zato na tohle bychom mohli koukat celý den. Vtipná gamesa pro virtuální realitu nám představila chlápka u zpovědi, který si stěžuje, jak teď život stojí za prd a jak zabíjí čas (a nejen ten). Ukázky ze hry přitom prezentují veselou likvidaci zombíků těmi nejstřeštěnějšími způsoby, jako například umlácení jejich vlastníka nemrtvýmy údy. Pokud mě mrzí, že nemůžu kvůli motion sickness hrát na PS VR2, tak tahle hra je o důvod navíc. Za nemrtvou zábavou vyrazíte už letos.

Crossfire Sierra Squad

Další gamesa pro virtuální realitu nás vezme do kůže nebo spíše kevlaru zásahové jednotky. Prostě si na vlastní oči zažijete typický den člena zásahové jednotky z klidu a bezpečí domova. Tihle týpci asi rodinné dny v práci nepořádají. Kdy vyrazíme do akce, ale zatím bohužel nevíme.

Synapse

Od vojáků ke scifi nebo fantasy. Vlastně nevím, kam tenhle kousek zařadit. Skrze portál procházíme do cizího prostředí, kde se po nás střílí, létají tam podivné existence a celé se to zřejmě děje znovu a znovu. Že by nějaký kousek z univerza Deathloopu? To zjistíme už 4. července.

Beat Saber Queen Music Pack

Tady asi není potřeba představovat. Česká hra, která dobyla svět a všechny možné platformy vstupuje na PS VR2. A aby to byl nástup vskutku velkolepý, přináší s sebou novou kolekci 11 songů od skupiny Queen pod názvem Queen Music Pack. Majitelé hry na PSVR 1 navíc mohou hru na druhou generaci VR zdarma upgradovat, včetně všech písní. Dobrý deal, ne?

Marathon

Novinka od Bungie za sebou nechává pouze veliký otazník. Ačkoliv vývojáři tvrdí, že takovou hru ještě nikdy netvořili, mělo by jít v jejím principu o zkoumání planety a objevování všeho možné ať už solo nebo v kooperaci 3 hráčů. Titul nebude obsahovat kampaň pro jednoho hráče a má odkazovat na původní hru pro MAC nesoucí stejný název z roku 1992 do jejíhož univerza má rovněž spadat.

Destiny 2: The Final Shape

Tohle už je Bungie, jak ho v posledních letech známe. Nyní se vrací se zřejmě posledním DLC pro Destiny 2 s podtitulem The Final Shape. V rámci videa vidíme staré známé vzpomínající na dávné časy a chystající se na zřejmě poslední dobrodružství. Zdali bude rozšíření ukončením příběhu Destiny 2 se možná dozvíme už na tiskovce 22. 8. 23.

Concord

A v neposlední řadě tu máme zřejmě další scifi. Podle ukázky lze konstatovat, že nás tahle výprava zavede někam do vesmíru, ale o co konkrétně tam půjde ani nenaznačuje. Údajně se však má jedna o PVP multiplayerovou hru nabízející spousty rozmanitých světů a postav, která bude nějakým zvláštním způsobem spojovat hráče. S jistotou víme, že na expedici se vydáme příští rok.

Gran Tourismo movie trailer

Trochu překvapivě hodilo Sony i ukázku na film podle této legendární značky.

Hardware

A Showcase nebyla pouze o hrách. Sony se stihlo "pochlubit" svým novým "handheldem" prozatím označovaným jako projekt Q, který není konzolí jako takovou, ale pouze ovladač s 8 palcovou obrazovkou, které umožní streamovat hry uložené v PS5 prostřednictvím Wi-Fi se všemi funkcemi Dual Sense. Pokud tak budete zkřížit meč s jedním z bossů Elden Ringu z pohodlí Vašeho keramického trůnu, bude tahle hračka přesně pro Vás. Podle mě je však v porovnání s ostatními plnohodnotnými handheldy úplně k ničemu.

O něco více zajímavěji působí nově ohlášená sluchátka PlayStation Ear Buds, který budou kompatibilní jak s PS5 tak s PC. Jedná se zřejmě o reakci na stížnosti hráčů, že nyní dostupná sluchátka pro PS5 jsou trochu moc masivní a některé z jejich nošení bolí po chvíli hraní uši. Uvidíme jestli si s Ear Buds nebudou po hodinách hraní s vraženými špunty v lebce stěžovat na to samé.

Marvel’s Spider-Man 2

To o čem se šeptalo se stalo skutečností. Pavoučí muž se skutečně vrátil a o tom, že to bude jízda není vůbec pochyb. Už roky jsou totiž slyšet hlasy, které volají potom aby byl také dán prostor Kravenovi. Lovci, který se stal jednou ze nejpopulárnějších postav, se kterými se Spidey kdy setkal. Tak ho tady máte.

To ovšem není to hlavní. Tím byla pořádná nálož ze samotné hry, během které se účastníme honu na nebohého Dr. Connorse neboli Ještěra, který nemá zrovna svůj den. Nejen, že se ho snaží ulovit Kraven se svými lidmi, ale za patami mu také sviští Miles Morales se svým robotickým orlem nebo co to je a Peter Parker, který má na sobě NO TO MĚ PO.ER, navlečeného symbionta. Ačkoliv to podle videí z her zatím vypadlo, že symbiont je již součástí Harryho Osborna, zřejmě dojde k nějakému plot twistu během kterého si černej parchant s vesmíru oblíbí našeho pavouka než se z něj stane v průběhu hry legendární Venom. Vypadá to, že Peter to tentokrát zase nebude mít vůbec lehké, o čemž se přesvědčíme už na podzim tohoto roku.

Bylo to krásné a bylo toho dost

Co dodat. PS Showcase toho neukázala málo a určitě splnila očekávání nejednoho hráče. Některá možná i předčila. U nás v redakci se některých kousků už nemůžeme dočkat a pokud to bude jen trochu možné, určitě Vám na tyhle pecky přineseme recenze. Prozatím se s Vámi podělíme ještě o finálový sestřih z celého večera a budeme se těšit zase někdy příště.



CGwillWin