hw
recenze
OMEN 17 (2023)

OMEN 17 (2023) - recenze
OMEN 17 (2023) - recenze
17:02, 18.05.2023

Aktuálny rok 2023, ak vás tento text dokázal zastihnúť stále v uvedenom kalendári, by som osobne rád pasoval za najprogresívnejší rok poslednej dekády, minimálne čo sa týka výkonnostného a dizajnérskeho progresu herných laptopov ‒ iste, stále platí, že moderné technológie majú stúpajúcu krivku takmer vo všetkom, ale práve segment herných notebookov nám v tomto smere trocha stagnoval. Za predpokladu, že ste však čítali moje nedávne recenzie, napríklad na najnovšie herné náradie od ASUSu, tak už dobre viete, že onen proklamovaný rok s číslovkou dvadsaťtri bude v tomto ohľade predsa len trocha iný. NVIDIA totižto svojich klientov hojne zasypáva novými grafickými kartami RTX 4000, určenými priamo pre prenosné počítače a ani HP nevynecháva. V tejto súvislosti som nedávno dostal šancu otestovať ich vlajkovú loď herných notebookov OMEN, ktorá sa v sedemnásť palcovom prevedení ocitla na mojom pracovnom stole a skoro ho rozlámala na kúsky.

Elegán s nadváhou

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)

Predmetný herný notebook si právom zaslúži prívlastok; monštrum. Jednak je jeho váha takmer celé tri kilogramy, ale čo je ešte dôležitejšie, tak v zmysle výkonu sa toho naozaj takzvane nebojí ‒ konfigurácia, ktorá mi dorazila na test obsahovala CPU Intel Core i9-13900HX (24 jadier / 1,6 – 5,4 GHz) nasledované GPU Nvidia GeForce RTX 4080 (12 GB GDDR6 / VRAM) a to všetko pri 32 GB operačnej pamäte ‒ trojboj hodný otvárajúcej sa pusy zákazníka, kde uhol jeho klesajúcej sánky naberie ešte strmší spád po tom, ako mu predajca oznámi konečnú cenu. Asi by ste ju chceli teraz počuť a ja vám ju, samozrejme, s radosťou oznámim, ale ešte než tak učiním, musím spraviť pár opatrení. Ak náhodou teraz obsluhujete ťažký stavebný stroj, radšej svoju činnosť na pár sekúnd ukončite a rovnako tak vám odporúčam sa pred prečítaním onej magickej cifry posadiť, keďže by to s vami mohlo švihnúť o zem. Cena za najnovší a najvýkonnejší model HP Omen 17 sa pohybuje okolo necelých štyroch tisíc eur! Zatiaľ čo si budete zbierať sanice pod stolom, ja pozvoľna prejdem k opisu dizajnu testovaného železa.

Žiadna diskotéka?

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)

Je zaujímavé, že HP už dlhodobo a aktívne ignoruje implementovanie výrazných RGB prvkov v rámci skladania šasi svojich herných notebookov, a preto ani v novej OMEN sedemnástke nemusíte očakávať žiadnu diskotéku ‒ mimo podsvietenia klávesnice. Nový OMEN je jednoducho čierny elegán s ostro rezanými hranami, ktorý nie je ani náhodou stavaný na nejaké čačkanie a už vôbec by ste s ním nechceli behať po vonku bez kvalitného ruksaku. Jedinou ozdobou je logo modelového radu umiestnené v strede vrchného kovového veka, ktoré tak isto ako zvyšok nesvieti a jediné čo zvláda je vrhať odlesky. Keby som chcel ísť ešte ďalej, tak testovanú vzorku označím za retro, avšak išlo by o retro, aké vo mne osobne evokuje skôr renesanciu herných laptopov a budúci trend, než nejaké zastarané kráčanie smerom do minulosti. Po bokoch na zadnej strane a rovnako aj zo spodnej časti na vás vykuknú výrazné prieduchy chladiaceho systému nasledované zástupom fyzických vstupov. Drvivá väčšina z nich sa nachádza na ľavej strane a musím povedať, že som bol minimálne u dvoch vyložene prekvapený.

Pre hráčov a kreatívnych tvorcov?

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)

Počet vstupov je ohromujúci, ale akonáhle si ich začnete prezerať bližšie, minimálne v zmysle výkonu, prvotné nadšenie sa trocha vytratí. Narážam na fakt, že aj keď tu máme plnohodnotnú čítačku SD kariet, jej prenosová rýchlosť je na priemernej úrovni. Ďalšie mínus by som rád pripol na hruď osamoteného USB-C Thunderbolt 4, čo sa na herný stroj v hodnote slušného ojazdeného auta rozhodne nehodí. A čo tu máme ďalej? HDMI (2.1), mini DisplayPort, USB-A (3.2), 3,5 mm audio vstup a LAN port. Čo sa týka bezdrôtového prenosu, tak tu sa nachádzajú štandardy Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3, čiže všetko to, čo v súčasnosti budete potrebovať, nech už ste hráčom alebo kreatívnym jedincom (asi vám nemusím pripomínať, čo všetko sa s vyššie uvedeným výkonom dá zrealizovať v rámci postprodukcie, ale o tom ešte bude reč). Po odklopení veka jedným prstom na vás vyskočí pár ďalších mínusov ‒ nekompletná klávesnica a v úvodzovkách len IPS panel. V prvom prípade sú síce použité klikacie spínače s vysokým zdvihom, avšak priestorovo sú zbytočne predimenzované, a tak neostalo miesto na numerický blok. Čo sa týka obrazovky, tak rok 2023 by mal aj v zmysle herného náradia patriť výhradne OLED panelom, zvlášť v takých cenových reláciách, kde sa nová OMEN sedemnástka pohybuje. HP zvolilo zastaranú IPS technológiu s 2K rozlíšením a rovnako tak ostalo u archaického pomeru strán 16:9 ‒ jedinou výhodou je obnovovacia frekvencia 240 Hz. Aby som bol však fér, na matný panel sa nepozerá vyložene zle, minimálne do momentu, než si spomeniete na tú odstrašujúcu cenu.

Tým adaptérom by si umlátil aj slona

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)

V balení sa nachádza gigantická nabíjačka s výkonom 330 W, ktorá rozmerovo ašpiruje na zaradenie medzi smrtiace zbrane. Jej výkon má však schopnosť dotankovať batériu notebooku z nuly na maximum už behom deväťdesiatich minút, čo je dozaista úctyhodný údaj. Je však jasné, prečo HP chcelo ku svojej vlajkovej lodi pripnúť práve takúto kotvu. Dôvodom je batéria s chabou výdržou, ktorá pri plnom vyťažení (hraní hier alebo náročnej postprodukcii) nevydrží viac než hodinu. Samozrejme, pri kancelárskej práci je to oveľa viacej, avšak kto už si kupuje takto drahú mašinu, na to aby pomocou nej vytvoril excelovské tabuľky o diabetickom programe svojej chorľavej mačky?! Na samotný záver som si nechal pár viet na margo už v úvode naznačeného výkonu. Asi už tušíte, že práve CPU/GPU/RAM sú v novom modelovom rade herných laptopov OMEN alfou a omegou, čo sa mi potvrdilo aj v ostrom teste samotnej vzorky. Okrem vysoko kvalitných čipov a pamäti sa ukázal byť rovnako dôležitý aj integrovaný SSD disk, ktorý zvládol súčasne aj niekoľko náročných programov, a to bez akéhokoľvek spomalenia. Nech už som na predmetnom laptope zapol najnovšiu AAA hru, alebo strihal video materiál, či upravoval fotografie, vo všetkých troch aspektoch som sa mohol naň plne spoľahnúť. Modernizovaný systém chladenia navyše držal teplotnú krivku v stredných cifrách, a to aj bez toho aby narobil veľa hluku.

Audio nastavoval Bang a Olufsen

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)

OMEN 17 pre rok 2023 prichádza s dizajnom, aký sa čoskoro opäť stane trendom. Tlieskam HP za to, že cielene potláča zbytočné RGB linky a naopak sa sústredí na to najdôležitejšie, kam spadá výkon a jeho chladenie. Menej nadšenia však vidím vo voľbe IPS panelu s pomerom strán 16:9, ako aj kvalitou vstupných portov. Pokiaľ vám však predmetné negatíva nijako zásadne neprekážajú a ste pripravení si nakonfigurovať extrémne výkonný notebook s potenciálom, tak táto vzorka by sa vám mohla trafiť rovno do vášho vkusu.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti HP

Klik pro zvětšení (OMEN 17 (2023) - recenze)


CGwillWin