hw
recenze
ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA

ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze
ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze
10:00, 25.05.2023

V mojich očiach ASUS ostáva uveriteľne neuveriteľnou liahňou jedinečného hardvéru a tentokrát nemám dôvod to skrývať už ani v úvode nasledujúcej recenzie na ich najnovšie osvieženie v rámci kancelárskeho aj kreatívneho náradia. Asi ste už pochopili, úvodná grafika vám to jasne napovedala, dnes sa spoločne budeme zohýnať nad novým Zenbookom s označením S13. Aby som bol presný, tak celým názvom ide o ASUS Zenbook S13 OLED v konkrétnej konfigurácii UX5304VA ‒ prečo spomínam práve túto konfiguráciu, a prečo tie neskrývané superlatívy? Ide totižto v rámci svojej triedy o také silné železo, že by ste s ním mohli pokojne popíliť pár chránených platanov vystužených roxorom a ešte by vám ostala kapacita na nejakú náročnejšiu postprodukciu.

Planéta sa usmieva

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Môžete to volať trendom či prípadne plnením nejakých byrokratických noriem, každopádne, celé balenie predmetného hardvéru je z plne recyklovateľného papiera a to vrátane úchytu, ktorý býva tradične z plastu ‒ po novom ide o prekladaný papier. Už počas rozbaľovania som sa cítil ako na zjazde ekologicky motivovaných milovníkov sandálov a roztrhaných handier z bazáru, keďže aj textilné puzdro, v ktorom sa nachádzalo šasi notebooku, bolo vyrobené z organického materiálu. Naša planéta Zem ho nebude musieť tráviť, ako ja tých šesť kusov pečeného bôčiku, čo som zbúchal počas osláv prvého mája. Tlak na ekológiu však nezačína a nekončí len u obalového materiálu, a ako už asi tušíte, recyklovanie hralo svoju úlohu aj pri tvorbe samotného šasi testovanej novinky. Vrchné veko bolo najprv vyrobené z hliníka a následne potiahnuté niečím, čo ASUS nazýva plazmovou keramickou zmesou. Okrem toho, že to znie zaujímavo tak aj sofistikovane, súčasne ide o ošetrenie daného kovu s cieľom udržať jeho sviežosť dlhodobo a bez akýchkoľvek negatívnych dopadov na celkový vzhľad. Vzorku som mal u seba niečo málo cez dva týždne a počas testu, ktorý rozhodne nebol pojatý v nejakom soft moduse (laptop som ťahal kade-tade, pokladal na rôzne povrchom neštandardné miesta, hádzal na sedačku auta a pod.), sa na vrchnom veku nevytvoril ani jeden jediný škrabanec. Nová S13 sa bude predávať v dvoch farebných verziách, z čoho mne v rukách skončila tá s názvom Basalt Grey (sivá), ktorá vyzerá naživo absolútne úžasne. Jej textúra na slnku vytvára krásne hravé odlesky a je radosť sa na to pozerať s tým, že sa na ňu vôbec neviažu odtlačky prstov a ani iné neželané nečistoty. Do spomínaného hliníka s keramickým povlakom vyryli strojcovia minimalistický nápis modelového radu a čím ma úplne odrovnali, bolo zväčšené logo ProArt ťahajúce sa cez celú plochu veka ‒ vyzerá to doslova ako umelecké dielo hodné obdivu, či už patríte medzi odborníkov alebo úplných laikov. Bravo!

Padol nám tu rekord

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Áno, ASUS sa rozhodol, že pokorí rekord a v tomto prípade priniesol prvý najtenší trinásť palcový notebook vybavený kvalitným OLED panelom. Rozprávame sa tu o jednom jedinom centimetri v zatvorenom stave a súčasne o váhe na hranici jedného kilogramu ‒ cez to všetko je však celé šasi kovové a pri mojom teste protichodného tlaku rukami, prešlo takmer výbornou známkou (samozrejme, nejaký ohyb tu bol, ale neviem si predstaviť situáciu, kedy by to malo mať počas bežného používania akékoľvek fatálne následky ‒ snáď len keby vám na zariadenie padla tehla alebo zjednodušené daňové priznanie. Vrchné veko sa dá vyklopiť jedným prstom až do 180 stupňového uhla a s ním prichádza aj patentovaný pánt s automatickým zdvihom zadnej časti pre dosiahnutie lepšieho náklonu voči obrazovke a rovnako tak celkovo lepšieho chladenia (o chladení ešte bude reč v závere). Ak by sme tu mali novú S13 porovnávať s predchádzajúcim modelom, tak v rámci celkovej váhy je síce úspora len minimálna (cca 50 gramov), avšak aj tá sama o sebe počas celodenného nosenia počítača v ruke, môže znamenať pre mnohých zásadný rozdiel. Ešte o niečo dôležitejšia je však tenkosť šasi, ktorá by mohla zvádzať ku mylným predpokladom, a to konkrétne v zmysle šetrenia na strane výberu fyzických portov. ASUSu sa ale aj tu podaril husársky kúsok a do šasi dokázal dostať nie len plnohodnotné HDMI (2.1), ale aj duo USB-C s Thunderbolt 4 štandardom, ďalej kombinovaný audio jack a USB-A (3.2). Všetky vymenované vstupy podporujú najvyššie technické štandardy, a preto je možné predmetný laptop zapojiť aj do externej zobrazovacej techniky, nehovoriac o bezdrôtových štandardoch Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Metodickému testovaniu ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA v mojom prípade neuniklo ani zmapovanie prenosových rýchlostí, zhodou okolností som mal v kancelárii na recenziu niekoľko najnovších routerov nemenovaných značiek a podľa očakávania, boli v tomto prípade výsledné cifry viac než uspokojivé.

Rýchlosť a moderna

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Po odklopení veka jedným prstom je jasne badať pokračujúcu dizajnérsku modernu. Trinásťpalcový OLED panel tu lemuje elegantne pôsobiaci čierny rámik, do ktorého bola integrovaná vylepšená Full HD kamera aj s IR funkciou rozpoznávania tváre. V bežnej prevádzke snímač funguje uspokojivo, aj keď nie vždy vedel rozpoznať moju tvár, zvlášť keď som si nasadil okuliare a prvú registráciu som robil bez nich ‒ nejde však o nič čo by vás malo vyložene trápiť. Čo sa týka 13,3 palcov veľkého OLED panelu, tak mnou testovaná vzorka prišla s 2.8K rozlíšením bez dotykového ovládania, každopádne, kto by uprednostňoval ovládanie prstom priamo cez obrazovku, môže si v tomto smere priplatiť. Pomer strán pokračuje v nastavenom trende a máme tu tak 16:10, čiže na prácu a zábavu oveľa lepší uhol sledovania než pri štandardnom pomere. Rozprávať sa o tom ako o kvalitnej „šou“, v rámci farieb a celkového vizuálneho predstavenia, ktorú zvláda práve OLED technológia by bolo asi už úplne zbytočné, preto len zopakujem obligátne nadšenie a zase raz dodám, že neexistuje čírejšia čierna farba než čierna prezentovaná práve cez OLED panel. Prostredníctvom vopred nainštalovanej aplikácie MyAsus máte možnosť prepínať medzi niekoľkými farebnými profilmi, kde sa dá krásne sledovať živosť proklamovanej zobrazovacej technológie, ako aj zapnúť alebo vypnúť HDR. Celková úroveň jasu sa pohybuje od 500 do 600 nits, čím ste schopní s nový Zenbookom S13 fungovať aj pod náporom ostrých slnečných lúčov. Dosiahnutie stopercentnej hranice DCI-P3 nás potom zase vracia ku mnou už v úvode spomínanému presahu do náročnejšej postprodukcie, a preto vďaka predmetnému panelu budete môcť upravovať videá a obrázky. Sám som pomocou neho strihal niekoľko videí a všetko prebehlo bez akýchkoľvek problémov. A keďže pod kapotou testovanej konfigurácie driemal nemenej atraktívny motor, zaujímal som sa aj o rýchlosť reakcie panelu ‒ tu som pomocou sondy dostal odozvu na hranici 2ms, čo sú rovnako výborné výsledky aj v prípade, ak by ste sa rozhodli svoj voľný čas stráviť s nejakou online videohrou.

Písanie je radosť

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Cielené zoštíhľovanie tela každého laptopu so sebou prináša množstvo rizík a úplne chápem, ak vás v prvom rade napadne možný zhoršený efekt chladenia. Moje obavy sa však v tomto smere skôr upínali na degradáciu písania, keďže vzdialenosť spínačov na nízkoprofilovej klávesnici S13, by mohla v praxi znamenať katastrofu. ASUS voči predchádzajúcemu modelu osekal vzdialenosť zopnutia spínača o celé tri milimetre, čo možno znie skutočne hrozivo, avšak v praxi som nepocítil žiadny zásadný rozdiel. Je to hlavne preto, že predmetná firma má už obrovskú prax s produkciou takto koncipovaných klávesníc a pri ASUS Zenbook S13 OLED sa opäť vyznamenali. Pocit z písania, či už dlhých alebo stručnejších textov, je maximálne komfortný a akokoľvek som sa bál, písalo sa mi neskutočne pohodovo. Čerešničkou na torte je už potom trojstupňové podsvietenie, ktoré sa rozlieha po celej klávesnici a nevynecháva ani milimeter jej priestoru ‒ s týmto mal ASUS, hlavne vo svojej ROG divízii, neraz problémy, ale tu to zvládol dokonalo. V tesnej hranici s klávesnicou sa nachádza obrovský track-pad so skleneným povrchom, ktorý zvláda registrovať aj jemné dotyky a pri drsnejšom klepnutí vydáva jasne zaregistrovateľné kliknutie. V texte vyššie som už niekoľkokrát naznačil onen potenciálny výkon, čo sa nedrží niekde pri zemi, a preto je čas sa naň teraz pozrieť v reálnych kontúrach. Mnou skúšaná konfigurácia bola poháňaná procesorom Intel Core i7-1355U, čiže išlo o čip z aktuálneho radu označovaného aj ako Raptor Lake a využívajúceho celkovo desať jadier (aby som ostal fakticky presný, tak ide o pretaktovaný Alder Lake z minulého roku, ktorý dbá na efektivitu pri míňaní energie v batérii hlavne pri konštantnej záťaži). Mohli by sme sa tu teraz začať pitvať v tom, aké a či vôbec nejaké zásadné rozdiely v rámci výkonu medzi minulou a súčasnou generáciou Zenbooku S13 sú, avšak z toho čo som mal možnosť premerať počas dvojtýždňovej záťaže, sa predmetná novinka môže bez akýchkoľvek problémov postaviť pred akúkoľvek konkurenciu v rámci svojej koncepčnej triedy a nezapadnúť tam do zabudnutia.

Zamiloval som sa do adaptéra

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)

Iris Xe Graphics G7 podporovaná 16 GB operačnej pamäte mi aj v spojení s vyššie spomínaným procesorom spoločne pomáhali pri náročnejšej postprodukcii v rámci videí a nemenej užitočné sa ukázali byť aj počas častého vytvárania produkčných obrázkov. A teraz je na mieste pripomenúť rekordne nízke proporcie daného laptopu, ktoré v rukách umelcov, novinárov či architektov nadobudnú efektu úžitkového šperku, ak chcete vybrúseného diamantu. Aby však bolo možné pracovať efektívne mimo domova a kancelárie, je rovnako dôležité mať silnú oporu aj v rámci akumulátora. Kapacita batérie je 63 WHr a v balení nájdete dizajnovo minimalistický adaptér s výkonom 65 W, ktorý ma svojím výzorom a skladnosťou chytil za srdce. Pri maximálnej úrovni jasu a strednej záťaži bol notebook schopný vydržať bez napojenia do siete viac než osem hodín čistého času. Akonáhle som jas znížil a vypol bezdrôtové procesy, krivka času narástla takmer až na pätnásť hodín, čo už je slušná porcia, s ktorou sa dá dlhodobo pracovať. Na samotný záver recenzie som si nechal ešte stručné zhodnotenie audio prezentácie a rovnako aj vyššie avizovanú úroveň tepla pri násobnom výkone. Do vnútra extrémne tenkého šasi sa ASUSu podarilo dostať skutočne dobre vyladené duo reproduktorov s pečiatkou harman/kardon, ktoré aj vďaka správnej podpore zo strany interného softvéru, zvládajú tlačiť čistotu audio linky do vysokých úrovní hlasitosti. Čo sa týka odvodu horúceho vzduchu, tak tu ASUS opäť a právom čaká na potlesk. Všetka koncentrácia vyššej teploty je totižto v častiach, kde užívateľ nemá položenú svoju ruku a laptop som preto mohol mať pokojne aj na odhalených stehnách bez toho, aby som sa obával o ich nechcené prepečenie do chrumkava. Pri bežnej kancelárskej práci sa kovové šasi S13 ani nezapotí, ale ide to na úkor hlasitejších ventilátorov, čo je vlastne jediná zásadná negatívna skúsenosť, ktorú som počas recenzovania predmetného modelu zaznamenal.

Ťažko vylepšovať dokonalosť

Je nesmierne náročné vylepšovať niečo, čo sa dá považovať za takmer dokonalé, ale ASUS sa toho nebojí a svoj rad Zenbook naďalej brúsi do tvaru exkluzívneho diamantu. Sem-tam mu síce odletí kúsok, ktorý v minulom modeli mohol niekoho tešiť viac a iného naopak menej, ale keď sa na daný šperk pozrieme s odstupom času, ako aj fyzickým odstupom, uvedomíme si, že máme pred sebou jedinečný kus sofistikovaného hardvéru.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook S13 OLED UX5304VA - recenze)


CGwillWin