recenze
Hra o Manželství Deluxe

Hra o Manželství Deluxe - recenze
Hra o Manželství Deluxe - recenze
14:00, 26.03.2023

Hra o manželství deluxe s podtitulem Mládeži nepřístupno je polo-kompetitivní hra pro dva hráče, jimž jedna partie zabere od půl hodinky do dvou dní podle toho, kdy se jeden na druhého přestane zlobit za to, že nezná ani jeho oblíbenou zmrzlinu. Polo-kompetitivní říkám proto, že hlavním vítězem by měl být vždy na prvním místě pár a jeho radost ze hry jako takové, ne jeden z nich tancující v koupelně, že tomu druhému natřel o pět políček, protože mu naschvál dával ty těžké otázky. Věkově podle krabice 18+, jedna partie by vám měla zabrat

Zpracování a hratelnost

Zpracování odpovídá titulu Deluxe, bílo-zelená kombinace barev je moc pěkná, karty z kvalitního materiálu, stejně jako destičky a figurky Dámy a Pána. Příprava i úklid (hry, co budete potřebovat jako její přímý důsledek už do toho nepočítám) jsou otázkou jednotek minut. Pravidla jsou, stejně jako hra samotná, triviální, jde zejména o to si hru užít, ne strávit hodiny jejím studiem.

Klik pro zvětšení (Hra o Manželství Deluxe - recenze)

Hraje se naprosto jednoduše – na stole je herní deska, na které stojí figurky Dámy a Pána, a jdou proti sobě pro úhledně zpracovaném plánu. Na tazích se střídají a podle toho, na kterém stojí poli, si vyberou buď otázku, seznam nebo kreslení, a u prvních dvou zmíněných kartu táhne vždy „proti“hráč, a vybírá, na co se dotyčného zeptá. Dotázaný se pak posune o jedno, dvě až tři pole podle toho, jak dobře svého partnera zná. Destičky s fixem máte proto, abyste nemohli své odpovědi upravovat za pochodu podle toho, co říká váš partner, tedy podvádět. Záludné otázky můžete dostat v širokém rozpětí své osobnosti, až se kolikrát musíte sami hodně hluboce zamyslet, jestli vůbec sami odpověď znáte. Nejtěžší jsou podle mě Náročné seznamy, protože tam jsem měl problém na obou stranách, ať už sám přijít na svůj top 3 seznam, nebo dát dohromady něco kolem Ani. Top jedničku jsme tak nějak trefili skoro vždycky, ale jak třeba určit svoje top 3 zmrzliny, když za posledních 20-25 let jsem měl jenom čokoládovou? Naštěstí se dá posunout jenom čistě za uhádnutí dvou z tří věcí v jakémkoliv pořadí, takže se nedá zaseknout na moc dlouho. Úkoly pro kreslení jsou některé taky dost jednoduché, dělané i pro jelita mého kalibru.

Klik pro zvětšení (Hra o Manželství Deluxe - recenze)

…nebo radši do poradny?

Jako samozvaný expert a vztahový poradce stojím pevně zatím, že nejlepší terapie je zahrát si doma deskové hry, u Hry o manželství deluxe to platí dvojnásob. Jsou věci, na které vás nikdy nenapadlo se zeptat, nebo jste je časem zapomněli, navíc po letech vztahu se dynamika mění, a tak je někdy dobré si zavzpomínat na největší hity, best of či vztahové highlighty, na které si díky Hře o manželství vzpomenete. Proto je na krabici uvedená půlhodinová seance jen hodně orientační, protože když uvážím čistého času na partii, souhlasím, možná ani to ne, nicméně mimoherní aktivity, jako je právě nostalgické rozjímání nad minulostí nebo naopak nadšené plánování kroků do budoucna (ty hádky na začátku jsem uvedl jako vtip, ale taky se jednou dvakrát povedlo…), dokáží celkový požitek natáhnout na mnoho hodin, a proto bych ji doporučil jako snadný mezikrok před poradnou.

Hlavně se ale, pro lásku boží, po chybně zodpovězené otázce neplácejte do čela se slovy „Jo to byla vlastně moje ex!“

Podtitul "Mládeži nepřístupno" má hra kvůli pár otázkám skutečně na tělo, a taky kvůli jedné z kategorií odměn, přímo zaměřené na nějaké sexuální zážitky. Pro konzervy jako já je ale vždycky možnost se hodně intimním otázkám vyhnout, a tak bych hru nezařadil do žádné hardcore kategorie, kterou byste museli vyloženě před mladistvými schovávat, nejsou tam žádné explicitní věci či dokonce prasárničky, naopak se dá použít jako takové menší pošťouchnutí stydlivých poloviček k tomu, aby se o těchto věcech otevřeli. Přeci jen je pravda, že hru hrajete jenom dva, v soukromí, v bezpečném prostředí a bez předsudků, takže bych se nebál trochu popustit uzdu...

Klik pro zvětšení (Hra o Manželství Deluxe - recenze)

Závěrem

Hra o manželství deluxe je pěkně zpracovaná a hodně na tělo zaměřená deskovka, vhodná pro páry v každé fázi vztahu. Novopečeným hrdličkám pomůže urychlit vzájemné poznávání, starým mazákům může vztah trochu oživit a třeba díky této hře zavzpomínají na staré časy a připomenou si, proč spolu tehdy začali chodit a jak je možné, že jim to tak dlouho vydrželo. Hlavně se ale, pro lásku boží, po chybně zodpovězené otázce neplácejte do čela se slovy „Jo to byla vlastně moje ex!“... Albi nepřijímá k reklamaci krabice proražené o hlavu, ani když s důkazem přijdete rovnou na prodejnu.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Albi

Klik pro zvětšení (Hra o Manželství Deluxe - recenze)



SUPER
95%
CZECHGAMER
Výborná hra pro páry ve všech stádiích vztahu, díky které se (znovu) poznáte

CGwillWin