recenze
Life of Delta

Life of Delta - recenze
Life of Delta - recenze
11:00, 20.03.2023

Názov nemeckej spoločnosti Daedalic Entertainment ja osobne v posledných dňoch a týždňoch používam až prehnane často, čo rozhodne nie je žiadna náhoda. Táto, vo svete point-and-click adventúr známa firma, totižto za posledné roky, naplno vstúpila do pozície vydavateľa a dnes ju tak môžeme nájsť podpísanú pod mnohými zaujímavým a koncepčne rozdielnymi projektami. Jedným z nich je aj nedávno vydaná adventúra Life of Delta, ktorú vytvorilo Košické štúdio Airo Games. Keďže sa jedná primárne o slovenskú produkciu a zároveň o videohru využívajúcu jeden z najstarších interaktívnych konceptov, nemohol som si to celé ja, ako milovník klikačiek, nechať ujsť.

Robot v post apokalyptickom Japonsku

Klik pro zvětšení (Life of Delta - recenze)

Prvé čo vás na Life of Delta môže zaujať, je možnosť výberu slovenskej textovej lokácie, na čo v tunajších vodách stále nie sme tak úplne pripravení. Druhý zaujímavý point sa krúti okolo príbehového zasadenia do post apokalyptického Japonska, v ktorom ľudská rasa čelí takmer úplnému vyhynutiu a kde sa pojem život preniesol nad hlavy pomaly sa rozpadajúcich pomocných robotov. O umelú inteligenciu nasúkanú do plechových tiel sa už nemá kto starať a tak ako ľudský genóm pomaly ale isto mizne z planéty zem, tak sa roboti snažia čo im len ich hrdzavejúce šasi dovoľuje, prežiť a pomáhať si navzájom. Žiarivým príkladom je servisný robot Delta. Jeho pred istou smrťou svojho času zachránil iný robot menom Joe a práve on sa, po tom ako Joeho unesú vojaci, stáva ústrednou motiváciou pre hlavného hrdinu. Vašou úlohou je dostať Deltu späť ku jeho najlepšiemu druhovi a už vopred vám môžem povedať, že to nebude vôbec jednoduché.

Náročné a zaujímavé hádanky

Klik pro zvětšení (Life of Delta - recenze)

Vyššie spomínaný zoznam zaujímavostí, ktoré hráči v diele Life of Delta postupne začnú objavovať môže ďalej pokračovať cez ručne maľované scenérie a končiť u viac než náročných puzzle. Každá poctivá point-and-click adventúra by v rámci komplikovanosti hádaniek mala zvládať ten balans, medzi efektom akéhosi atraktívneho zúfalstva. Pretože len schopná sorta vývojárov dokáže nájsť konsenzus medzi častými zásekmi a chuťou pokračovať a preto dávam Košickému štúdiu Airo Games palec hore, keďže tomuto tímu sa to rozhodne podarilo. Ich kombinácia minihier s logickým partom riešenia puzzle vo mne vyvolávala všeobecné nadšenie a aj keď som počas hrania neraz narazil na zdanlivo neprekonateľnú stenu a nevedel som ako ďalej, vždy som tak niekde vzadu cítil, že vyriešenie mám na dosah. Je nutné dodať, že koncept vám na rovinu nebude hovoriť, ako jednotlivé hlavolamy treba vyriešiť a skôr vám podsunie pár náznakov a zvyšok je už na vás. A presne toto je ten rozumne a dobre nastavený efekt atraktívnosti, ktorú by mala obsahovať každá jedna klasická adventúra.

Wall-E

Klik pro zvětšení (Life of Delta - recenze)

Servisný lomeno opatrovateľský robot Delta vo mne vyvolával spomienky na slávny animovaný film Wall-E. Nie snáď tak úplne scenárom, ale skôr atmosférou a hlavne zvukmi - roboti v Life of Delta sa medzi sebou dorozumievajú pomocou, pre nás, nezrozumiteľného bľabotania a akokoľvek máme k dispozícii textový preklad ich komunikácie, práve tento audio efekt so sebou prináša ďalšie plus na margo celkovej atmosféry. Ručne kreslené scenérie sú už len na bonus a opakovať niečo o ich vysokej kvalite by asi bolo úplne zbytočné, ostatne stačí ak hodíte očkom po obrázkoch v tejto recenzii, alebo si pustíte video nižšie. Chcem však povedať, že ona necelá tridsiatka ručne kreslených scén je prepracovaná do posledného detailu a bolo radosť prezerať si celú tú koláž originality, akú v hrách tohto formátu bežne nevídame. Life of Delta vychádza na Steam a Nintendo Switch. Ja som mal možnosť testovať práve PC verziu, ktorá však ponúkala maximálne len Full HD rozlíšenie (aj preto bude lepšie, keď autori doladia Steam Deck formu, keďže na menšej obrazovke ich práca vynikne oveľa lepšie). Tak či onak, po technickej stránke bolo takmer úplne všetko v poriadku a nemusíte sa preto obávať nákupu už takto krátko po launch okne.

Pár nedostatkov

Klik pro zvětšení (Life of Delta - recenze)

U indie hier je všeobecnou praxou očakávať nedostatky a tie osobne sám spomínam o pár riadkov vyššie. Autori budú musieť svoje dielo jemne poopravovať a osobne by som bol rád, ak by aktivovali napríklad zrýchlený presun do nového obrazu pomocou dvojitého kliknutia a rovnako tak sa pozreli na časté prekrývanie predmetov počas interakcie - neraz sa mi stalo, že som si dôležitý predmet nešťastne hodil pod iný a nevedel som sa k nemu dostať. Toto sú však malé veci aké sa budú dať ešte odstrániť a ja preto, špeciálne milovníkom klasických adventúr, odporúčam podporiť slovenskú hru Life of Delta, keďže ide o kvalitnú zábavu kde čas je len relatívny pojem. Áno, ak by som mal merať časovú stopu potrebnú na prejdenie predmetnej adventúry s tým, že vopred viem postupy a riešenia hádaniek, tak ide o vec na pár hodín, avšak keďže samotné puzzle sú vysoko náročné, všetko sa dá v tomto smere násobiť a násobiť a násobiť.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Daedalic Entertainment

Klik pro zvětšení (Life of Delta - recenze)

Recenzovaná verze: Steam / Steam Deck
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Poctivá klasika hodná vašich peňazí

CGwillWin