recenze
Parky - Na cestách

Parky - Na cestách
Parky - Na cestách
14:00, 02.05.2023

Dovolím si tvrdiť, že akokoľvek má autor spoločenských hier Henry Audubon na konte už rôzne projekty, jeho životné dielo sa bude navždy potulovať po skutočných ale aj tých vymyslených parkoch. Od vydania jeho prvej verzie rodinnej stolovej hry s názvom Parky už síce ubehlo niekoľko rokov, ale popularita tejto čiastočne relaxačnej kartovej zábavy, dostala spomínaného autora do pozície, kedy ju musí ešte poriadne vyžmýkať. Výsledkom toho je nedávno vydaná odbočka s prívlastkom "Na cestách", ktorá sa vďaka lokalizácii od Albi dostala aj ku nám do redakcie. Keďže som sám pôvodné parky neraz skúšal a hral, prišlo mi príhodné sa skúsiť rovnako pozrieť aj na ich zmenšenú a súčasne oklieštenú verziu.

Zjednodušenie?

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Prvé čo vás v súvislosti s osekaním obsahu napadne, a to platí pre akúkoľvek produkciu, je cielené znižovanie náročnosti či rovnako účelové prispôsobovanie sa menej náročnému publiku. Pri tejto samostatnej odbočke by sa však skôr hodilo spodobnenie s vydaním sa po novej ale turistickými značkami správne označenej epizóde fungujúcej na tom zábavnejšom, čo základ Parkov vôbec ponúka. Hlavná pointa, čiže prechádzanie sa a súčasne skúmanie známych chránených parkov v zámorí, ostáva nemenná. Asi pre vás nebude tajomstvom skutočnosť, že Američania sú na svoje chránené územia právom pyšní a valná časť z nich berie turistiku ako základ míňania vlastného voľného času. Keby sme si túto skutočnosť chceli nejako vydestilovať do hmotného materiálu a celé to zabaliť do roztomilého papierovo dreveného prevedenia, vyskočí na nás práve niečo také ako Parky - Na cestách. Relaxačná a nenáročná stolová zábava pre dvoch až štyroch turistov, čo si z pohodlia vlastného domova, alebo pokojne aj z pohodlia karavanu s orosenými oknami, môžu krátiť dlhú chvíľu čakania na koniec práve prebiehajúcej búrky, prechádzkami po krásach, pre Európana, nie zrovna blízkej prírody.

Káva, koláč a parky (nie párky, ale parky!)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Vybraná skupinka turistov si na svoj výlet, okrem spreju na medvede a termosky s horúcim čajom, zoberie aj podrobnú mapu plánu svojej cesty. Táto mapa, nazývajme ju dobrodružná mapa, je potom rozdelená na sedem samostatných dielikov s rôznou GPS lokáciou a úlohou turistov je, okrem vypitia čaju a vyhýbaniu sa medveďovi, postupne prejsť všetkými vybranými oblasťami skôr než zapadne slnko. Nejde však o nejaký papierovo drevený simulátor kráčania, veď čo by z toho mali oni aj mi, ako účastníci celej partie a preto prichádza na rad fotenie, zbieranie prírodných suvenírov, pozorovanie zvieratiek z bezpečnej vzdialenosti a plnenie nenáročných misií. Medzi turistami lomeno hráčmi fakticky neexistuje žiadna priama interakcia a tak v zásade len putujú jeden vedľa druhého a užívajú si relax a čerstvý vzduch - jediný moment, kedy môže medzi nimi nastať konflikt, spočíva v akomsi predbehnutí v rámci splnenia jednej z mnohých verejných alebo skrytých misií. Osobne si však myslím a to som dokázal vypozorovať aj počas testovania predmetnej hry, že málo komu odobranie danej úlohy jeho spolu-turistom, nejako zdvihne adrenalín.

Zásadná premenná

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)

Je nesmierne dôležité, akú náturu a povahu majú turisti, ktorých do partie prizvete. Ak sa budú ochotne vedieť dohodnúť a užívať si plnenie misií bez toho aby bezhlavo tlačili čas vpred a doslova kopali nemilosrdne zapadajúce slnko až za horizont, len aby nabrali najviac bodov, sotva sa hranie Parky - Na cestách zmení na niečo iné, než čistý relax. Viem si však predstaviť situáciu, kedy jeden problémový turista podgurážený zlomeným vínom a lacným gulášom, začne takto tlačiť na pílu len aby stihol dobehnúť do kadi búdky a zvyšku osadenstva tak pokazí náladu. Vo všeobecnosti sme si však v našej sociálnej bublinke hranie tejto spoločenskej a nenáročnej stolovej hry nesmierne užili a išlo u nás, a to v prvom rade, o relax spojený s poznávaním zámorskej prírody - niekto bol v skutočnosti aj na konkrétnom mieste na kartičke v jeho reálnom živote a vedel nám o tom dokonca povedať viacej, čím vytvoril o to väčšiu pridanú hodnotu. Veľkou výhodou je nie len kompaktné balenie tejto zmenšenej verzie Parkov, ale aj prístupnosť pravidiel s akými si budú vedieť poradiť aj malé deti (moja šesť ročná dcérka nemala problém vžiť sa do pozície turistky). Z veľkej časti aj preto, že všetky komponenty ktoré sme našli v krabičke sú nie len roztomilé (drevené postavičky turistov a medveďa), ale súčasne aj trvácne lomeno kvalitné.

Podarené


V poslednej dobe som recenzoval množstvo vyložene frenetických párty hier, kde sa kričalo a hulákalo ako na lesy a aj z tohto dôvodu mi testovanie odbočky v rámci série Parky prišlo nesmierne oslobodzujúce. Bol to zážitok plný relaxu nad ktorým sa dokázala zomknúť celá naša rodinka, ale súčasne aj hojná časť priateľov. Preto, či už pôvodné parky poznáte alebo nie, odporúčam vám, milovníkom rodinných stolových projekcií, nákup tejto podarenej a relaxom naplnenej zábavy. Nebudete ľutovať a ušetríte si hromadu starostí kam menovite spadá; nechcený stret s hladným medveďom, vymknutý členok, vytieranie zadku škumpou jedovatou alebo hľadanie stratených detí.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Albi

Klik pro zvětšení (Parky - Na cestách)


SUPER
90%
CZECHGAMER
Relax, turistika a spoznávanie zámorskej prírody

CGwillWin