hw
recenze
Genesis Radon 800

Genesis Radon 800 - recenze
Genesis Radon 800 - recenze
12:00, 17.03.2023

Poliaci to majú jednoducho v krvi. Krajina, kde sa profesionálny eSport dostal na novú úroveň a vďaka čomu sme aspoň trocha dobehli zvyšok sveta v rámci integrácie videohernej kultúry do bežného sociálneho cítenia, je rovnako plná aj zaujímavých hardvérových tovární. Spoločnosť Genesis v našich končinách určite dobre pozná nejeden študent čo si na internáte zalieva vreckovú polievku deň starou prevarenou vodou z párkov, keďže vďaka ich nízkej cenovej politike, si práve on mohol dovoliť kúpiť hernú klávesnicu alebo headset. Asi by sa patrilo dodať slovné spojenie "solídnu hernú klávesnicu a solídny herný headset", ale to už vám je aj vďaka našim starším recenziám asi viac ako jasné. Po dlhšej dobe sa mi do rúk zase dostala nejaká tá novinka s logom Genesis a tak tu pre vás mám test ultra ľahkého headsetu Radon 800, ktorý však moje tvrdenia o cenovej dostupnosti výrazne narúša. Poďme však na celú vec pekne postupne.

Káblová smršť

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Musím povedať, že dizajnérom Genesisu sa tentokrát podaril husársky kúsok. Predmetným hardvérom mňa totižto maximálne zmiatli a v čase kedy som pozeral na promo fotky som okamžite nadobudol presvedčenie, že ide o bezdrôtový headset s minimalistickým dizajnom. Ten minimalizmus je samozrejme na mieste, ostatne, verím že ho vidíte aj bez môjho navádzania, každopádne s tým bezdrôtovým chodom je to už horšie. Genesis Radon 800 je káblovým headsetom s USB-C alebo jack prepojením, ktorý vás príde na sumu cca 50 Euro - práve takto nečakane vysoká cenová relácia by so sebou mala automaticky prinášať funkcie, na aké sme u Genesisu neboli nikdy zvyknutý. Nanešťastie, toto všetko sa podarilo dosiahnuť len čiastočne. Testovaná vzorka vám príde v bohatom balení, s párom náhradných a pohodlných lomeno priedušných náušníkov umiestnených do textilného vrecúška vhodného na transport, ako aj s kompletnou kabelážou. V tomto ohľade je ona vyššie spomínaná cenovka úplne v poriadku, problém však nastane v momente, keď si predmetný headset začnete prezerať z blízka. Konštrukcia headsetu je pomerne chabá a pri väčšom tlaku prstov na hlavový most môžete reálne sledovať jeho intenzívnu degradáciu (praskanie, pukanie atď), ktorá pri pravidelnom používaní časom musí prísť, či už sa budete ku slúchadlám správať v rukavičkách alebo nie.

Jé.. ono to svieti

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Headset má odnímateľný mikrofón bez penového deflektoru (menšie mínus), ktorého zbavením sa môžete slúchadlá využívať aj na bežné počúvanie vašej obľúbenej muziky (máme tu podporu virtuálneho 7.1, ale o tom ešte v tomto texte bude reč). Všetky ovládacie prvky sa nachádzajú na ľavej mušli a nájdete tam nie len koliesko pre reguláciu hlasitosti, ale súčasne aj fyzický spínač pre zapnutie a vypnutie snímania zvuku cez mikrofón. Všetka táto konkrétna interakcia sa dá pomerne rýchlo natrénovať a v praxi sa ukázala byť praktickým pomocníkom. Čo tu máme ďalej? Obe strany mušieľ majú v strede veľké a podsvietené logo výrobcu, čo v tme môže vyzerať skutočne zaujímavo, avšak problém nastáva v momente, keď si túto estetickú (ne)výhodu budete chcieť vypnúť. Nedá sa to spraviť ani cez originálny softvér Genesis, v ktorom má užívateľ možnosť len upravovať hlasitosť alebo intenzitu snímania vyššie spomenutého odnímateľného mikrofónu - veľká chyba. Musím však oceniť celkové pohodlie, ktoré zaručuje rozumne nastavený tlak hlavového mostu (treba však dodať, že tu je to silno individuálne a záleží to aj od tvaru užívateľa). Mne však sadli perfektne a ani po celodennom nosení som nemal pocit, že je načase si naložiť ušné laloky do alpy. Váha cca 180 gramov vám v tomto smere napovie viacej, každopádne v momente kedy som si chcel hardvér hodiť na ramená, narazil som na problém so svojou objemnou telesnou schránkou - útle postavy však budú mať v tomto prípade výhodu.

A teraz to najdôležitejšie

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Uzatvorená konštrukcia skrýva 40 mm meniče s prekvapivo dobrým vyladením (32 Ohmov a frekvenčný rozsah 20 až 20000 Hz). Maximálna úroveň hlasitosti by síce mohla byť o niečo väčšia (116 decibelov), ale cez to všetko som si s testovanou vzorkou vedel užiť nie len hranie hier, ale aj sledovanie filmov či počúvanie muziky, podmienkou však bolo moje zotrvanie v tichej a ničím nerušenej miestnosti. A toto nás privádza aj ku záverečnému hodnoteniu kvality samotného mikrofónu. Jeho suché údaje? Citlivosť 42 dB a rozsah 100 až 10000 Hz. Toto všetko vám zaručí slušný zber vášho hlasu počas multiplayerových partií, avšak nečakajte žiadne prémiové filtrovanie okolitých ruchov, ak nejaké nastanú, ani nič v tomto smere. V rámci cenovej relácie oscilujúcej na hranici 50 Eur je zvuk úplne v poriadku, ale akonáhle si začnete prezerať to krehké šasi a porovnávať to s cenovo identickou konkurenciou, Genesis začne hneď výrazne strácať. V hrách by som ich využíval výhradne len na amatérskej úrovni, keďže krátka vzdialenosť medzi meničmi a sluchami má za následok skreslené orientovanie sa podľa krokov vašich súperov, čo sa ale dalo už vopred očakávať. Radon 800 je v tomto plný kompromisov a osobne by som si predmetný headset nevybral ak by som mal budget spomínaných päťdesiat euro, keďže na scéne je toho v nižšej strednej triede oveľa viacej a kvalitnejšieho.



Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Genesis Radon 800 - recenze)


CGwillWin