hw
recenze
ROG Swift PG42UQ

ROG Swift PG42UQ - recenze
ROG Swift PG42UQ - recenze
12:00, 21.03.2023

Herná sekcia spoločnosti ASUS, čiže republika pre hráčov, sa na stránkach nášho magazínu objavuje viac ako často – ponúkame vám nielen recenzie herných ROG notebookov, ale po novom už aj rôzne periférie, nevynímajúc monitory. Práve zobrazovacia technika je pre hráčov rovnako dôležitá ako železo pomocou, ktorého si tú či onú videohru rozbehnú a dnes mám tú česť vám predstaviť kvality najnovšieho herného monitoru zo série Swift. Do rúk sa mi totižto na dlhodobé testovanie dostal štyridsaťdva palcový model s koncovkou UQ odkazujúcu na unikátny OLED panel a s ním spojený zástup užitočných predností. Bez zdržovania vás rovno pozývam nazrieť cez otvorené okno do republiky pre hráčov.

Okno do duše hráča

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Je to práve ASUS, respektíve ich gaming divízia ROG, kto sa už roky snaží pretlačiť OLED technológiu ku širším masám. Aj keď sa vo svete nájde menšia skupina odporcov, za mňa je táto technológia stále viac ako relevantnou ‒ či už je reč o hrách, alebo kreatívnom železe ako takom. Uvedený výrobca si zaslúži pripnúť medailu za spopularizovanie zobrazovacej techniky s najkrajším prevedením čiernej a rovnako by sme mu mali zatlieskať aj za cielené zmenšovanie OLED panelov a istú transformáciu z prehnaných televíznych uhlopriečok na niečo oveľa kompaktnejšie. ROG Swift PG42UQ je rýdzo prémiovým hybridom medzi herným monitorom a stredne veľkým televízorom, ktorý by sa mal s úspechom uplatniť ako v kancelárii, tak aj na štýlovom nábytku v moderne zariadenej obývačke. Už počas skladania som si všimol, že vrchná vrstva panelu je potiahnutá výraznou antireflexnou vrstvou, čo má potláčať nechcené odlesky okolitého svetla a súčasne zabezpečiť oveľa lepšie pozorovacie uhly ‒ už teraz vám môžem povedať, že sa jej to viac-menej darí. Rozbaľovať akýkoľvek ROG produkt, či už ide o laptop, klávesnicu alebo kreslo, je zážitok a inak tomu nebolo ani pri ROG Swift PG42UQ. Akonáhle pospájate robustný kovový stojan, ktorý nie je možné nijako pozične polohovať, tak z krabice následne vytiahnete plátennú tašku s kompletnou kabelážou a dokonca aj solídnym diaľkovým ovládačom. Stačí tak už len zapojiť monitor do siete, pripnúť HDMI/DP kábel a šou sa môže začať.

Skrývačka s kľúčom

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Ešte než prejdem k dôležitejším veciam, musím sa s vami podeliť o malú historku z recenzovania. Tesne po vybalení, zatiaľ čo som v ruke držal dve časti stojanu, som tak trocha na ROG začal nadávať. Dôvod? Spojovacie skrutky totižto vyžadovali použitie imbusového kľúča a toho som sa v krabici sotva vedel dopátrať ‒ skontroloval som všetky jej útroby a nadávky začínali silnieť. V kancelárii mám vždy po ruke skrutkovač s bežným krížovým nadstavcom a práve imbusový kľúč používam maximálne pri recenzovaní herného nábytku a následne ho odkladám do pivnice (mám ich tam už viac než by bolo zdravé). V tomto prípade som sa tam nakoniec predsa musel vybrať a použiť svoje vlastné náradie, aby som dokázal monitor usadiť pevne do stojanu. Predstavte si moje prekvapenie, keď som následne odklopil dvojcestný zadný kryt monitoru, ktorý skrýval nielen fyzické vstupy, ale aj krásne vybrúsený imbusový kľúč ‒ a teraz schválne; myslíte si, že som bol jediný recenzent, čo okolo seba márne pátral po vlastnom náradí?! Vsadil by som sa, že ani náhodou. Každopádne výrobca tam ten kľúč skutočne dal, aj keď ho v rámci procesu postupnosti skladania jednoducho skryl až príliš dobre a sotva by vás napadlo ho hľadať práve za tým krytom. Ale dobre, aj takéto veci sa stávajú a dozaista je lepšie kľúč nájsť neskôr, než ho nenájsť vôbec.

Tenký, hrubý, hrubý a hrubý

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Hrúbka monitoru ako keby vypadla z oka televízorom od LG (je to trocha paradox, keďže samotný OLED panel je priamo od LG a identický s TV LG C2 a jediné čo ich odlišuje je už spomínaná polarizačná vrstva na povrchu), kde vrchná tretina je tenká a následne telo prechádza do tradičnej hrúbky s patričnou možnosťou uchytenia o stenu. Spomínané fyzické vstupy čítajú až štvoricu HDMI, kde polovica má 2.0 a druhá polovica modernejších 2.1. Danú ponuku dopĺňa DisplayPort 1.4 s priamou podporou DSC kompresie a 10-bit hĺbky. Nechýba ani tradičný audio vstup pre 3,5 mm jack a USB-A (3.2), tak trocha mňa však zarazila absencia USB-C vstupu, ktorý dnes už nájdete aj u tej kanvice na vodu, avšak nejde zase o nejaký zásadný problém, ktorý by mal prípadným záujemcom trhať žili. Vo vrchnej časti je navyše umiestnené prepojenie pre akúkoľvek USB-A kameru, ktorú si môžete upevniť pomocou štandardného šraubu, čo celý produkt zase vracia späť do sveta monitorov. V dolnej časti pri ROG logu sa nachádza intuitívne sa správajúci joystick, pomocou ktorého môžete nastavovať OSD rozhranie - to je samo o sebe prehľadné a nemali by ste mať problém sa v ňom zorientovať. Samostatnou kapitolou sú vstavané reproduktory s výkonom 10W, ktoré navyše dopĺňa aj 15W subwoofer - vďaka tejto kombinácii je celková audio prezentácia na vysokej úrovni a nemusíte sa pri prepojení s PC alebo next-gen konzolkou obávať toho, že by vám v uchu skončil nejaký nepríjemne naladený polotovar. Mimochodom, komu by nevyhovovala spomínaná páčka na spodnej hrane monitora, môže využiť diaľkové ovládanie poháňané dvojicou AAA batérií.

Nádhera

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)

Prepracovali sme sa k tomu najdôležitejšiemu, čo by malo definovať každý jeden herný panel, čiže k celkovej kvalite samotnej obrazovky. Štyridsaťdva palcový OLED panel ponúka 4K rozlíšenie (však čo iné), ale predovšetkým vám dáva obnovovaciu frekvenciu na úrovni 138Hz, avšak ak by ste sa nebáli uskromniť s nižším rozlíšením, vytlačíte z tohto úžasného panelu ešte oveľa viacej Hz. Monitor netreba žiadnym spôsobom kalibrovať, a tak ako ho vybalíte z krabice stačí ho len zapojiť do siete, spárovať so zdrojom, a ako som písal už v úvode, šou sa môže začať. A že tento monitor zvláda HDR pri úrovni prekonávajúcej hranicu takmer 500 nits a čiernu tak čiernu, že by z toho dostal záchvat aj sám Riddick, je úplná samozrejmosť. Stačilo mi len zapojiť konzolu, spustiť akúkoľvek produkciu s patričnou hodnotou a na tej mojej zarastenej tvári sa takmer okamžite začalo črtať viacero podôb úsmevu. Aby toho nebolo na zozname plusov málo, tak výrobca si zabezpečil aj certifikáty Nvidia G-Sync a AMD FreeSync, čo pri takmer nulovej latencii v odozve panelu, prináša ďalšiu vrstvu plnú predností. Naozaj som sa počas testu snažil nájsť nejaké zásadné nedostatky, ktorými by som vám mohol prípadnú kúpu trocha rozbiť, avšak nepodarilo sa mi to. ASUS v tomto prípade prináša dokonalý produkt, ktorý si z logických dôvodov musí nechať aj patrične zaplatiť. OLED technológia stále nepatrí medzi všeobecne prístupné, avšak odmenou vám bude kvalita najvyššieho ranku a uspokojenie s vizuálnou čerešničkou na tej technickej torte, do ktorej tak radi strkáme svoj imaginárny prst.

Mňam do...

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Swift PG42UQ - recenze)


CGwillWin