recenze
Kayak VR: Mirage

Kayak VR: Mirage - recenze
Kayak VR: Mirage - recenze
14:20, 14.03.2023

Pred časom som vám ponúkol, v rámci zastúpenia našej redakcie, svoj pohľad na kvalitu druhej generácie headsetu PlayStation VR, s čím sa logicky spája aj onen chvost s hodnotením rôznych launchových projektov. Nebudem sa teraz vracať ku kvalitám helmy samotnej, tie sú ostatne už dnes všeobecne známe a odbornou verejnosťou potvrdené, a skôr sa zameriam na jednu z tých jasných tutoviek, ktoré by ste v rámci interaktívneho softvéru mali do PS VR2 natiahnuť - samozrejme za predpokladu, že ste nasledujúcu hru už dávno neskúsili prostredníctvom iného než PlayStation VR headsetu.

Kam sa hrabe relaxačná fólia...

Klik pro zvětšení (Kayak VR: Mirage - recenze)

Začnem, priznávam trocha atypicky, spoločnosťou Better Than Life. Táto holandská indie firma, špecializujúca sa na výrobu herného VR softvéru, má za sebou síce doslova len pár hier, avšak všetky si v sebe nesú jeden a ten istý znak. Ide o vizuálne pôsobivý softvér cielený na relax a odpočinok. Veď už za samotným názvom firmy "Better Than Life", čiže v preklade Lepší než Život, môžeme hľadať snahu o pripomenutie kultového seriálu Red Dwarf, kde sa v jednej z prvých epizód objavuje ekvivalent technológie VR, ktorá dokáže jej užívateľov preniesť do audiovizuálne dokonalej simulácie. V spomínanej anglickej paródii na Star Trek ide skôr stále o utópiu ktorú by sme v porovnaní so súčasným stavom virtuálnej reality mohli zaradiť skôr niekam medzi červenú relaxačnú fóliu a doskovú hru Človeče nehnevaj sa, každopádne, nech už to Holanďania mysleli svojimi hrami akokoľvek, v prípade tej poslednej sa im podarilo minimálne získať moje sympatie. Reč je o simulácii kajaku v atraktívnych vodách našej planéty, ktorá patrí k tomu lepšiemu, čo si na PS VR2 môžete dnes zaobstarať.

Skutočne ako v kajaku

Klik pro zvětšení (Kayak VR: Mirage - recenze)

Princípy tejto, v úvodzovkách, videohry, sú maximálne prosté. Máte k dispozícii automatickú alebo vami kontrolovanú jazdu s reálne sa správajúcim kajakom a pomocou dokonale reagujúcich motion ovládačov od PS VR2 (ach, kde sú tie časy keď som prskal horké sliny na PlayStation Move?!) sa plavíte po rôznych, prevažne exotických, kanáloch. Prvé čo vás vyložene šokuje je šialene presná grafika ako aj reálne sa správajúca vodná hladina - kajak na nej sa hompáľa tak autenticky, až som mal pocit, že si musím dať tabletku proti morskej chorobe. Vývojári vás chcú už v úvode vyložene posadiť na zadok, na ňom vlastne aj tak sedíte, a preto si dali záležať na vierohodnom spracovaní všetkých detailov prostredia, vodnej hladiny tak skutočnej, že máte chuť dať ruku dole a nabrať si tekutinu do dlane a tak ďalej a tak podobne. Do uší vám púšťajú relaxačnú hudbu zmiešanú so skutočnými zvukmi vesla rozrážajúceho vodnú hladinu a ešte než si uvedomíte, že vaše ruky musia zabrať aby ste neskončili zaseknutý medzi ľadovou kryhou alebo konármi, hlavou vám blysne otázka; a to je všetko?

Chýba obsah

Klik pro zvětšení (Kayak VR: Mirage - recenze)

Po obsahovej stránke sa tu rozprávame o ekvivalente ohlodanej kuracej kosti. Mimo free jazdy na vodnej hladine v rámci štyroch destinácií, ktorá je na tom všetko aj tak najzábavnejšia, máte k dispozícii už len pretekanie cez vyznačené bránky na vode - pretekáte v multiplayer režime v ktorom sa mi nepodarilo ani po dlhom čakaní nájsť nejakých reálnych hráčov a tak som musel smutne zvoliť zápolenie proti vlastnému času. Je úžasné, čo spoločnosť nesúca tak veľavravný názov dokázala pri navodení pocitu reality - kajak a jeho ovládanie pomocou rúk, to je ako keby ste skutočne sedeli s mokrým zadkom v loďke na Dunaji, avšak ten obsah a motivácia vydržať u hry sú až žalostne slabé. Kayak VR: Mirage pritom cenovo nelíže spodné hranice a stojí viac než dvadsať dolárov, cez to všetko vám však jeho kúpu musím odporúčať. Hlavne v prípade, ak si chcete vyskúšať výkonnostné možnosti PlayStation VR2, ak chcete ohurovať návštevy čo k vám dorazia nečakane na kávu, ak chcete sem tam zarelaxovať na vodnej hladine v oblastiach kam sa za normálnych okolností len sotva dostanete.

Pôsobivé



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Better Than Life

Klik pro zvětšení (Kayak VR: Mirage - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5 / PlayStation VR2
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Vizuálne a pocitovo nezabudnuteľná jazda v kajaku

CGwillWin