komentář
Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart

Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart
Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart
00:48, 23.02.2023

Atomic Heart je bezpochyby hra, která budila velké vášně už během jejího vzniku a to nejen svým vizuálem, ale poté i domněnkami o celkovém ukončení projektu, kdy někteří hlásali, že hra nikdy už nevznikne. No a dnes je tu s námi a odnáší si více než slušné známky. Ostatně můžete se přesvědčit sami v rámci naší recky, kterou pro Vás připravil Filip.

I kdyby byla hra sebe vydařenější, automaticky na ní ulpěl stín Ruska a jeho invaze na Ukrajinu. Některé z webů se sice snaží při recenzích současnou geopolitickou situaci do hodnocení nezatahovat, je nicméně otázkou jak moc se jim to vědomě daří a jestli podvědomě tam přece jen nějaké to zaujetí nezůstává.

Faktem nicméně zůstává, že i přesto, že studio sídlí na Kypru, tak má vazby na Ruskou federaci a Gazprom i když to nikdy veřejně nepřiznalo. To samo o sobě nic nemusí znamenat a v době plánování a tvoření hry se mohl titul jevit jako hezké vlastenecké dílo, jakým pro nás byl třeba Kingdom Come (o jehož kvalitách se nebudu raději zmiňovat), a tak si někteří movitější jedinci a společnosti v RF řekli, že by si na tom mohli trochu přihřát polívčičku a spojit s dílem svoje jméno.

Klik pro zvětšení (Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart)

S ohledem na současnou situaci mají však na Ukrajině strach, že hra je spíše pověstným trojským koněm ruské propagandy a že peníze z jejích prodejů půjdou částečně i do válečného prasátka Ruska. Což je teoreticky možné. Podle náměstka ministra pro digitální transformaci Oleksandra Bornyakova, tak Ukrajina chystá dopis pro Sony, Microsoft a Valve, aby Atomic Heart na území Ukrajiny vůbec neprodávaly. Následně chce společnosti vyzvat k jejímu stažení z prodeje i v ostatních zemích.

Nechci znít jako zastánce Ruské federace, osobně jsem kritik jejích činů jako většina světa, ale v tomto ohledu se mi zdá požadavek země poněkud naivní. Věřím, že společnosti alespoň částečně žádosti vyhoví nebo alespoň některé z nich (nejvíce bych v tomto ohledu tipoval Microsoft), a hru stáhnou z prodeje na území napadené země. Ale ve zbytku světa bude hra dále dostupná, a ať se hráči poperou se svými případnými výčitkami svědomí sami.

Ostatně samo studio se nechalo slyšet, že prosazuje mír a jeho zaměstnanci jsou z mnoha zemí světa. Sice nikdy veřejně neodsoudili válku, ale upřímně, pokud byste měli příbuzné v Rusku a sami byli někde jinde, riskovali byste nějakým siláckým prohlášením jejich případné bezpečí? Hra navíc i přes Ukrajinské nařčení z "toxicity" nevykazuje žádné odkazy na současnou situaci nebo alespoň na internetu nejsou žádné případy prozatím zveřejněny.

Klik pro zvětšení (Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart)

Titul také údajně příliš romantizuje dobu Sovětské éry, KGB a komunistickou ideologii. Dobrá nebesa, je to alternativní historie stejně jako byl například Wolfenstein. Člověk, který tohle pronesl by si měl nejdříve všimnout, že kolem běhají dodnes neexistující roboti a hlavnímu hrdinovi čouhají z ruky kabely. To je o co tu jde a ne o to, jestli někdo vykresluje historii trochu v růžových barvách. Stejně tak byste mohli začít lynčovat tvůrce Command & Conquer: Red Alert 3 , že Rusové se přece nevrátili v čase, aby zabili Einsteina (dodnes nechápu, jak do celé série tvůrci dostali tolik dnes už legendárních herců jako Tim Curry, Jonathan Pryce nebo J. K., Simmons). Připomíná mi to prohlášení jedné bývalé kolegyně, která se pohoršovala po shlédnutí jednoho z dílů Game of Thrones nad tím, že když měla Daenerys Targaryen proslov k velmi dlouhému konvoji jejích koňáků, tak jí přece ti na konci nemohli slyšet. Zeptal jsem se jí tehdy, zdali jí při téhle otázce na reálnou stránku věci netrápí spíše to, že při tom proslovu sedí na hřbetu draka.

Pomiňme tedy "historickou" stránku věci a položme si otázku, zdali se ve hře objevují skutečné narážky na válku na Ukrajině, které by snad stavěly Rusko na tu "správnou" stranu a démonizovala zlý západ. Na internetu se prozatím nic takového neobjevilo, takže prozatím můžeme předpokládat, že titul nic takového neobsahuje a nebo je to tak dobře skryto, že nikdo narážky nepochopil. Naopak jsem vděčný, že po vydání AH nezaplavila streamovací služby videa, jejichž tvůrci by i z případně podivně umístěného hrnečku s rudou hvězdou viděli jasný signál propagandy.

Ukrajina rovněž stažení obhajuje potencionálním zneužitím informací o kupujících a jejich prodeji třetím stranám. Ano, zde lze souhlasit. Ale v okamžiku, kdy to dnes bez pardonu dělají všechny sociální sítě a na každé stránce na webu na Vás vyskočí přijetí pravidel mezi kterými jsou schovány "oprávněné zájmy" třetích stran, pochybuji, že by tento bod přinutil mezinárodní giganty, kteří také určitě mají tuny a tuny osobních dat od svých uživatelů, hru stáhnout.

Klik pro zvětšení (Ukrajina chce zakázat prodej Atomic Heart)

I přes nedostatek důkazů tak zůstává nejpádnějším argumentem pro stažení možnost financování Ruska a jeho agrese vůči Ukrajině. To by mohlo být pro firmy ovšem ošidné. Na jedné straně tu je jejich mezinárodní prestiž, na druhé straně teoretické výdělky v řádech milionů. Teoretické říkám z důvodu. že pár hodin po vydání budou mít společnosti těžko takový přehled o ziscích, aby mohli říct, že prodejnost je dobrá a vývojáři by mohli ze získaných peněz výrazně přispět do válečného rozpočtu či nikoliv, pokud by vůbec něco takového udělali. Možná zafungovala "ruská aura", kterou hra má a prodeje budou nízké a nebo naopak bude platit, že špatná reklama je také reklama a prodejnost bude vysoká.

Vzdají se pak firmy těchto peněz na podporu Ukrajiny nebo budou apelovat na prohlášení vývojářů o míru a nedostatečné důkazy pro možné financování Ruska ze strany studia a celou žádost Ukrajiny uzavřou jako neopodstatněnou? Osobně jsem na výsledek tohoto dilema velmi zvědavý.



CGwillWin