hw
komentář
Akvizice Microsoftu – co je nového?

Akvizice Microsoftu – co je nového?
Akvizice Microsoftu – co je nového?
14:05, 09.01.2023

Chystaná akvizice Activision Blizzardu firmou Microsoft se pravděpodobně v tomto roce dočká svého rozuzlení. Připomeňme si, že jednotlivé státy tuto akvizici postupně schvalují, např. naposledy se tak stalo v Chile na konci minulého roku, důležité je však jak dopadne rozhodnutí na hlavních trzích v USA, Velké Británii a Evropské Unii, kde tato akvizice stále čeká na schválení regulačních úřadů.

V USA nyní Federální obchodní komise (Federal Trade Commission - FTC) uvedla, že v současné době neprobíhají žádná "podstatná" jednání o urovnání mezi americkým vládním orgánem a společností Microsoft ohledně navrhované akvizice.

Agentura Reuters ve své zprávě na začátku roku napsala, že během krátkého telefonického slyšení před soudním jednáním právní zástupce FTC James Weingarten uvedl, že žádná ze stran nevedla významná jednání o možném urovnání, což by případně mohlo vyloučit nutnost soudního řízení.

Slyšení následovalo poté, co FTC minulý měsíc podala žalobu, jejímž cílem je zablokovat akvizici společnosti Activision Blizzard společností Microsoft v hodnotě 68,7 miliardy USD.

Komise je mimo jiné znepokojena tím, že společnost Microsoft postupně získává studia a jejich hry a tyto jsou exkluzivní pro ekosystém Xbox, přičemž jako příklad uvádí připravované sci-fi RPG Starfield od společnosti Bethesda.



Dále se obává se, že exkluzivita Call of Duty pouze pro Xbox poškodí konkurenci v oblasti her, zejména konzoli PlayStation.

Microsoft však nabídl, že nejprodávanější střílečku zpřístupní pro zařízení Sony na příštích deset let, a slíbil totéž pro Steam a Nintendo.

Případ mezi Microsoftem a FTC by měl začít slyšeními, po kterých správní soudce FTC Michael Chappell rozhodne, zda dohoda může proběhnout či nikoli.

Obě strany se budou moci proti tomuto rozhodnutí odvolat, nejprve ke komisařům FTC, kteří podali původní právní stížnost, a později i k americkému odvolacímu soudu.

Je však stále je možné, že se Microsoft a FTC se nakonec dohodnou na vyrovnání ještě před tímto slyšením.



CGwillWin