hw
recenze
HyperX ProCast XLR

HyperX ProCast XLR - recenze
HyperX ProCast XLR - recenze
12:43, 24.01.2023

HyperX sa v našej redakcii za tie roky udomácnil tak výrazne, že frekvencia článkov opatrených jeho logom môže výrazne prevyšovať jeho konkurenciu. Našťastie, pre nás je táto dnes už herná divízia koncernu Hewlett-Packard stále na stúpajúcej krivke kvality, čoho dôkazom je aj koncom minulého roka vydaný profesionálny kondenzátorový mikrofón z radu Cast. Produkty z tohto radu som mal na stole už viackrát a v drvivej väčšine prípadov išlo o solídne mikrofóny s dostatočne širokým zacielením na potreby konzumentov. Keď sa preto povie HyperX Cast, často si môžete vybaviť zábery z izieb mnohých populárnych streamerov, ktorí vysielajú z celého sveta – to nezabudnuteľné RGB podsvietenie u QuadCastu alebo DuoCastu je jasnou indíciou aj pre menej znalých hráčov. Čo je však skryté za názvom HyperX ProCast XLR? A ide skutočne o pokus Angličanov presekať sa do sféry profesionálneho audio vybavenia? Na tieto, ale aj na ďalšie otázky sa vám pokúsim dať odpoveď v nasledujúcom texte.

Kvalita hold nie je lacná

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Začnime rovno cenou, ktorá je často jedným z hlavných pilierov v rozhodovacom procese mnohých z nás. Pri bežných USB mikrofónoch, či už si ich vyberáte pre podcasty, alebo pre video stream, vás cena, pochopiteľne, zaujímať musí, keďže dnes je už trh presýtený cenovo dostupným a zároveň kvalitným hardvérom. Ak však cielite na maximálny stupeň profesionality a chcete túto predstavu hnať čo najvyššie, rozpočet by mal byť až niekde na poslednom mieste spomínaného zoznamu. Aj preto profesionálny kondenzátorový mikrofón ProCast od HyperX stojí približne tristo eur (dá sa zohnať aj o niečo lacnejšie, ale to už je, samozrejme, prípad od prípadu), pričom to je len začiatok. Prečo? Prívlastok XLR za samotným názvom totiž znamená rozhranie pripojenia cez trojpinový XLR konektor, ktorý sa štandardne používa v profesionálnej sfére audia (sú to tie hrubé koncovky, ktoré môžete vidieť zapojené do mikrofónov, akustických nástrojov, mixážnych pultov, počas koncertov vašich obľúbených kapiel a neviem čoho ešte).

V balení HyperX ProCast XLR, nech už tento mikrofón stojí, koľko stojí, však nenájdete nič navyše, ak do toho nerátam kovový pop Shield, určený na tlmenie vášho prskania, a sprievodnú dokumentáciu. Za predpokladu, že doma nemáte XLR kábel a ani stojan/rameno so závitom (3,8/5,8), budete si musieť priplatiť. A to vlastne stále nie je všetko. XLR koncovku sotva strčíte do zvukovej karty v PC alebo notebooku, hoci je tu, samozrejme, možnosť využiť kábel s druhou 6mm jack koncovkou. Počet ALE pritom stále nekončí. Aby ste to celé reálne rozchodili a mohli začať využívať prednosti daného zariadenia, budete potrebovať takzvaný predzosilňovač, čo vás už bude stáť ďalších sto eur. No a to stále možno nemáte kvalitné slúchadlá. Summa summarum, v prípade snahy o nákup kompletného vybavenia pre vaše začínajúce štúdio a bez nejakých zásadných kompromisov sa dostanete na hodnotu atakujúcu hranicu šiestich stoviek, čo už je suma, pri ktorej môže, pochopiteľne, zaváhať aj dovtedy silne odhodlaný jedinec.

Nepomýlite si ho s ničím iným

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Po dizajnovej stránke sa ProCast XLR nesnaží nijako zásadne vymaniť z vizuálnej šablóny svojich lacnejších kolegov a ide fakticky na identickej vlne. Máme tu preto celokovové šasi s plastovým prechodom do rovnako plastového držiaku (ten je, rovnako ako u vyššie spomínaných „USB“ verzií, vybavený elastickou červenou šnúrou – tá má tlmiť otrasy mikrofónu), pričom kovový pop filter sa o držiak uchytáva jednoduchým, ale napriek tomu elegantným spôsobom zacvaknutia. Samotný mikrofón váži 372 gramov, ale keď k nemu pripnete všetko ostatné, dostanete sa až na pol kilogramu. Ak vás doteraz ona cena strašila, tak práve celkové prevedenie a kvalita použitých materiálov ju na prvú dobrú odôvodňuje, nech už je výbava v balení (pre menej znalých) chudobná ako kostolná myš – v tomto svete je úplne bežné predávať mikrofón oholený až na kosť. Samotný mikrofón vám aj vďaka toľko spomínanému XLR rozhraniu nedovoľuje spárovať sa so softvérom v počítači cez USB, všetko sa preto rieši cez predzosilňovač a ďalšie vecičky. Na tele zariadenia sa nachádzajú len dva fyzické prepínače, čo môžeme oproti konkurencii vlastne považovať aj tak za nadštandard. Jeden pomáha upravovať úroveň hlasitosti o 10 dB a druhý reguluje eliminovanie nižších frekvencií.

Silencio

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Hlavnou prednosťou testovaného mikrofónu HyperX ProCast bol, samozrejme, samotný zvuk. V kancelárii som nemal možnosť nejako zmysluplne pozapájať všetky tie komponenty, preto som vyrazil na návštevu starého dobrého kamaráta, čo sa už odmalička krúti okolo poloprofesionálnej muziky. Vďaka jeho malému nahrávaciemu štúdiu (ktoré až podozrivo páchlo po alkohole) som tak dostal možnosť ProCast zapriahnuť presne do toho procesu, pre ktorý ho HyperX primárne vyrobil a nahrať si niekoľko pokusných audio stôp aj s patričným komentárom odborníka.

Pod kovovým telom sa nachádza membrána s kardioidným snímaním, ktorú kamarát označil, citujem a ospravedlňujem sa, za „sk**vene veľkú“. Ja som mu na to prikývol v štýle, že presne viem, o čom je reč, hoci opak bol pravdou. Čomu však dobre rozumiem (ostatne, za tie roky som mal možnosť zobrať do rúk desiatky mikrofónov a headsetov z rôznych cenových relácií), je kvalita snímania hovoreného slova a jeho čistenia od okolitých ruchov. V domácom použití a bez stien oblepených obalmi od vajíčok je dôležité, aby daný hardvér zvládal primárne snímať váš hlas a nič viac. Aj keď kovový filter dodávaný s ProCastom môže byť slušným krokom k tomu, aby ste odbúrali nielen svoje prskanie, ale aj nejaké mrmlanie ľudí a vecí naokolo, sotva ide o dostatočnú pomoc v miestnosti plnej hluku. Preto je vždy dobré – a to sa nerozprávame len o tomto produkte – nahrávať tam, kde je jediným zdrojom decibelov váš ľubozvučný hlások.

A herné headsety sa váľajú v prachu

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)

HyperX ProCast XLR dokáže za ideálnych podmienok (keď vám sused práve nevraždí vonku mačku) vyprodukovať krištáľovo čistý záznam vášho hlasu, s ktorým dnes nemôže súperiť žiadny herný headset a ani časť lokálne prevarených herných mikrofónov. Rozprávame sa však primárne o zázname hlasu, do ktorého nenecháte preniknúť rušenie z cvakajúcej klávesnice či spínačov od myšiek. Jednoducho len váš hlas a nič viac. V momente, keď sa vám podarí zohnať všetky potrebné komponenty a mikrofón rozchodíte či už na tradičné streamovanie (tu už tie okolité ruchy z klávesnice asi sotva dokážete utlmiť), alebo na podcasty, mnou testovaná vzorka sa vám odvďačí profesionálne znejúcou audio stopou, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani platené štúdiá. Ako však už neraz padlo v texte, je tu veľa tých ALE a každé jedno vám túži vypáčiť peňaženku.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX ProCast XLR - recenze)


CGwillWin