hw
recenze
HyperX Cloud Stinger 2

HyperX Cloud Stinger 2 - recenze
HyperX Cloud Stinger 2 - recenze
12:42, 10.01.2022

Anglická spoločnosť HyperX je dnes síce už plne v područí koncernu HP, avšak jej filozofia postavená na produkcii kvalitného herného hardvéru bez prehnanej výslednej cenovky, minimálne nateraz, nekončí. Dôkazom toho je aj evolúcia ich vôbec najlacnejších slúchadiel radu Cloud Stinger, ktoré aktuálne dostali druhú generáciu. HyperX Cloud Stinger 2 si v súčasnosti môžete zakúpiť v káblovej alebo plne bezkáblovej verzii a keďže po stránke kvality audia ide o totožné výrobky, nasledujúci text, akokoľvek sme mali v redakcii oba uvedené headsety, bude pojednávať primárne o wireless podobe. Uvedený hardvér sa na našom trhu pohybuje s cenou cca 50 Eur pre Core a približne 110 Eur pre bezkáblovú formu.

Ľahký a odolný

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Akokoľvek by sme si ešte pred pár rokmi vyššie uvedené sumy vedeli priradiť skôr do prémiovej triedy, dnes je úplne bežné, že za jeden nákup potravín pre malú rodinku necháte v obchode viac než za kvalitný herný headset. HyperX Cloud Stinger 2 preto osobne nemám problém profilovať ako lacné slúchadlá (v oboch ich verziách), ktoré v rámci svojej ceny dokážu poskytnúť dostatočnú úroveň kvality. V balení bezdrôtovej verzie na vás, okrem krátkeho USB-A/USB-C káblu čaká aj penový tlmič vášho hlasu určený pre mikrofón, samotný headset a stredne veľký USB dongle (2,4 GHz). Čo sa týka konektivity, tak káblovú verziu ste schopný zasunúť do akejkoľvek konzole vrátane telefónu s 3,5 mm vstupom, avšak práve tú bezdrôtovú sa mi podarilo rozchodiť len cez PC/notebook. Pri bližšom skúmaní dizajnu si okamžite môžeme všimnúť rapídny odklon od pôvodných ostrých ba až neopracovaných hrán a ak vo vás prvé Cloud Stinger evokovali niečo vyložene lacné, tak tentokrát je dizajn oveľa sofistikovanejší. Stále sa však rozprávame o plastovom šasi s koženkovými náušníkmi a rovnako koženkou obalenou pamäťovou penou pod hlavovým mostom. Váha je preto extrémne nízka (sotva tristo gramov) a ani po celodennom nosení vás nebude trápiť bolesť uší či krku - dokonca priedušnosť klapiek sa oproti starším modelom ešte viac zlepšila.

Otočné pánty s meraním výšky

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Užívateľ si dokáže slúchadlá hodiť nie len na ramená, bez toho aby mu nejako zásadne prekážali, ale súčasne je možné si vďaka integrovanému číselníku presne nastaviť výšku hlavového mostu. Na ľavej strane nachádzame výklopný mikrofón (nie je možné ho z šasi odstrániť) s automatickou mute funkciou, vstup pre nabíjací kábel, spínač pre zapnutie/vypnutie a malý LED indikátor oznamujúci stav batérie ako aj pripojenia. Pravá strana je, až na pogumované rolovacie koliesko v červenej farbe, ďalej úplne prostá - oceňujem, že uvedené mechanické koliesko dáva slušný odpor a nemôže sa vám tak prihodiť nič také, že by ste s ním pohli omylom. Výsadou kvality zvuku, a upozornia vás na to už PR frázy umiestnené na obale, je podpora 3D cez DTS Headphone:X Spatial Audio. Akonáhle si do PC/laptopu stiahnete zadarmo dostupnú aplikáciu NGENUITY (skúseným majiteľom HyperX hardvéru bude viac než známa), dostanete možnosť regulovať nastavenie headsetu v mnohých úrovniach. Ide prevažne o očakávané veci ako úroveň hlasitosti, snímania hovoreného slova a tak ďalej, ale rovnako je tu špeciálne sekcia práve pre DTS Headphone:X Spatial Audio a Equalizer (u DTS sa jedná o aktivačný kód k ďalšej aplikácii, ktorá navyše podporuje len Windows a Xbox rozhranie). Keďže na tele slúchadiel sa nenachádza ani jeden RGB prvok, milovníci blikajúcich kolotočov nedostanú šancu ukojiť svoje potreby.

Pasívne tlmenie hluku

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

V tejto cenovej relácii nemôžete samozrejme očakávať ANC a preto mňa zaujímala schopnosť samotných klapiek na uši izolovať okolitý ruch výhradne pasívnym spôsobom. Pri nasadení slúchadiel je síce možné badať hlasné zvuky doliehajúce ku vám aj cez zatvorené dvere, avšak len v minimálnej podobe. Headset tak zvláda slušne naplniť aspekt pasívneho tlmenia hluku, začo mu dávam jedno ucho hore. Ako je však na tom samotná kvalita audio linky? HyperX Cloud Stinger 2 a jeho 50 mm meniče, prezentujú spoločne skôr neutrálne zafarbené linky, kde sa preferuje čistota. Cez to všetko je možné badať, že basová linka svoju úlohu nezvláda úplne dobre a takzvane sa nevie zmestiť do kože. Osobne by som aj preto tento headset ani náhodou neodporúčal na počúvanie hudby ako takej, ale skôr ho využíval primárne na to k čomu bol zostrojený - čiže na hranie videohier. Nekonzistentnosť basov a výšok vás nebude otravovať pri online partii, kde potrebujete jasne a dobre identifikovať blížiace sa kroky súperov, ani pri rozhovoroch v loby. Navyše kvalita napevno pripojeného mikrofónu prevyšuje cenovo identickú konkurenciu a môj test v tomto smere preukázal vysokú úroveň zrozumiteľnosti aj za situácie, že sa okolo vás deje nejaký ruch.

Cena zodpovedá kvalite

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Pri headsete za 50 Euro sú vyššie opisované a jemne negatívne skutočnosti tolerované. V prípade ak sa rozhodnete si priplatiť za bezdrôtovú verziu identického headsetu, dostanete viac než dvadsať hodinovú výdrž. Takáto cifra musí uspokojiť každého, kto nechce počas online zápasov náhle riešiť nedostatok energie v dôležitom príslušenstve, aj keď stále by ste pri takomto scenári dokázali zatiahnuť za záchrannú brzdu a pripojiť sa priamo nabíjacím káblom. Treba však poznamenať, že v balení vám HyperX nechá tak zúfalo krátky kábel, že by ste si museli hlavu pritlačiť takmer tesne ku zdroju, aby bolo možné súčasne hrať a nabíjať. Čo viac dodať? HyperX Cloud Stinger 2 sa v oboch svojich verziách ukázal byť ako rozumne skonštruovaný a cenovo dostupný herný headset, ktorý vás síce svojím dizajnom neposadí na zadok, avšak cez to všetko ponúka dostatočnú úroveň pohodlia, slušný zvuk pre hranie, rovnako slušné pasívne odhlučnenie a výborný mikrofón - jeho negatívom je snáď len fakt, že ho nedokážete oddeliť do šasi.



Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger 2 - recenze)


CGwillWin