recenze
Isonzo

Isonzo - recenze
Isonzo - recenze
11:30, 27.09.2022

V poradí už tretí first-person shooter z obdobia prvej svetovej vojny od štúdia Blackmill Games s názvom Isonzo, uzrel svetlo sveta len veľmi nedávno. Po úspešných projektoch Verdun a Tannenberg, v ktorých sme sa pozreli na východný a západný front tohto konfliktu, sa v Isonze presunieme na sever talianska, do slnečných avšak brutálnou vojnou poznačených Alpských vrchov.

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Krutý konflikt Rakúsko-Uhroska s Talianským Kráľovstvom v rokoch 1915 až 1917, je v Isonze, ako to už v hrách od Blackmill Games býva, zobrazený veľmi autenticky. Krásne granitové vrcholy hôr sú obmotané v ostatnom dráte a na vojakov, často bojujúcich bajonetmi muž proti mužovi sú zhadzované Yperitové bomby a vystreľované salvy z kanónov. Nechýba tu tak ani náročný boj s obmedzenou vizibilitou v plynových maskách.

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Jediný hrateľný mód ktorý v Isonze nájdeme je jednoduchý. Veľká mapa s viacerými checkpointami na ktorý sa (ak sa nachádza vo vašom zabranom území) spawnete a tlačíte na nepriateľa oproti. Ak dokážete určitú časť mapy udržať po istý čas pod kontrolou, stane sa vašou a vy si tam môžete zriadiť checkpoint, z ktorého útočíte ďalej. Nakoľko sa vo veľkej miere bavíme o "horskej" vojne, často budete tlačiť na nepriateľa na vrchole kopca, ktorý na vás smerom dole sype všetko čo má, zatiaľ čo vy sledujete nepravidelný skalnatý horizont, za ktorým môžu vždy číhať nepriatelia.

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Vybrať si pri tom môžete až zo šiestich hrateľných klás, pri ktorých si každý typ hráča zaručene príde na svoje. Či už túžite byť sniper, inžinier schopný stavať barikády, klasický pechotný rifleman alebo napríklad officer, ktorý vďaka telefónu dokáže z pohodlia základne povolať leteckú podporu, v Isonze vám to bude umožnené. Každá z klás má niečo zaujímavé do seba ak sa so spoluhráčmi primerane zohráte, dokážete vyskladať plne schopnú bojovú jednotku, schopnú systematicky zatlačiť nepriateľa.

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Poďme sa však pozrieť aj na trochu kontroverzejšie prvky tohto titulu, ktorými sú napríklad perky postáv, umožňujúce napríklad rýchlejšie bandážovanie sa, alebo redukciu trasenia zbrane pri mierení. Toto a napríklad tiež ikonky nad hlavami friendly hráčov ťahajú Isonzo od seriózneho, krutého vojnového simulátoru niekde smerom k Battlefieldu či Call of duty. Samozrejme že podobné vlastnosti robia hru omnoho prístupnejšiu masám, no naopak zarytým fanúšikom autentických vojnových titulov uberajú na zážitku. A nakoľko sa skôr považujem za druhú alternatívu z menovaných, musím povedať že kompromis ktorého sa tu vývojári dopustili je cítiť.

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti BlackMill Games

Klik pro zvětšení (Isonzo - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Výborný titul nadväzujúci na svojich predchodcov Verdun a Tannenberg, zachycujúci krutosti prvej svetovej vojny ale aj krásy oblastí, kde sa tento konflikt odohrával. Menší problém môže viac hardcore komunite robiťperkový systém alebo UI

CGwillWin