recenze
Destroy All Humans! 2: Reprobed

Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze
Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze
12:00, 07.09.2022

V dnešní recenzi se podíváme na reinkarnaci druhého dílu ztřeštěné ufonské záležitosti Destroy All Humans! s podtitulem Reprobed, která spatřila světlo světa již před 16 lety. Opět tak dostáváme příležitost vžít se do role roztomilého vetřelce Crypta a na mě tak zůstává poslední úkol, a sice informovat vás, zdali si tato bláznivá akce opět zaslouží vaši pozornost.

Klik pro zvětšení (Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze)

Crypto a jeho další patálie

Pakliže jste hráli jakýkoliv díl Destroy All Humans! na předchozích generacích konzolí nebo remasterovanou verzi prvního dílu vydanou před dvěma lety, patrně máte hrubou představu o tom, co na vás i v dnes recenzovaném kousku čeká. A jestli snad ne, tak se vše podstatné dočtete na následujících řádcích. Ve hře se v roli na první pohled sympatického mimozemšťana Crypta vydáváte nejprve do Spojených Států, nicméně tato oblast není jedinou, ve které se děj této šílené záležitosti odehrává. Podíváte se totiž také do Sovětského Svazu, Japonska či staré dobré Anglie, a to vše v turbulentní době šedesátých let minulého století. Samotná dějová linka se točí okolo agentů KGB, kteří nemají příliš pochopení pro nadvládu mimozemšťanů na naší modré planetě, takže si neberou žádné servítky a rovnou setřelí vaši mateřskou kosmickou loď. Na druhou stranu ani oni nemají s obyvateli Země příliš čisté úmysly a nezdráhají se použít pro jejich vylepšení biologickou zbraň, která z chudáků lidí vytváří zmutovaná monstra. Inu, a tak je na vás toto běsnění zastavit stůj co stůj. Ano, nejedná se o nikterak komplexní zápletku, nicméně to u této čisté arkádové zábavy ani tak nevadí.

Klik pro zvětšení (Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze)

Srandy kopec

Během vašeho putování po herních světech jsou převažující herní náplní jednotlivé mise, které vám hra servíruje a nutno říci, že je to občas pořádná jízda. Titulu totiž nechybí často dosti sarkastický humor, takže se můžete těšit na spoustu narážek ať už na historické události, filmy a podobně. Mise v sobě ukrývají povětšinou směsici jednoduchých úkolů, jako například infiltrovat nějakou nepřátelskou budovu, povraždit nepřátele v dané lokaci či nalézt nějaký ten artefakt. Každá z nich je poté doplněna ještě speciálními výzvami, k jejichž splnění je nutno využít konkrétní zbraň, použít určitý počet speciálních komb a podobných vychytávek. Kromě misí pak hře nechybí ani sběratelské předměty rozeseté po jednotlivých městech, což také dokáže solidně protáhnout herní dobu, i když ne každý je fanda hledání té poslední zatracené desky do herního jukeboxu, to je mi naprosto jasné. Nicméně za plnění jednotlivých požadavků, které na vás titul klade, dostáváte posléze i možnost vylepšování vašeho vlastního létajícího talíře či postavy jako takové, takže hra disponuje i tímto motivačním mechanizmem.

Klik pro zvětšení (Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze)

Jiný kraj, jiný mrav

Co se týče zpracování herního světa, tak je nutné podotknout, že jsem si naprosto užíval rozdíly v jednotlivých prostředích, chcete-li městech. V každém z nich narazíte na řadu známých míst, přičemž se logicky mění i skladba obyvatel, takže zatímco „San Francisco“ je přecpáno hipíky, v SSSR narazíte na venkovany, přičemž v Japonsku si budete připadat jako v klasickém anime filmu. A což teprve taková základna na Měsíci? Tato variabilita mi jednoznačně vyhovovala a musím vyzdvihnout, že z velké části za tuto skutečnost může hra poděkovat svému povedenému grafickému zpracování, které díky modernímu kabátku nyní má. Graficky se tedy nejedná o žádný průšvih a i když se sem tam setkáte s propady snímkovací frekvence, nejedná se o nic, co by vám mělo kazit zábavu při vašem běsnění. Samo sebou, hra je prošpikována různými grafickými efekty jednotlivých speciálních schopností a zbraní a ty jsou nyní taktéž zpracovány velmi pohledně. Navíc ve vašem arzenálu naleznete spoustu prostředků pro spuštění vašeho dovádění a stále je tak na co se koukat a co objevovat.

Klik pro zvětšení (Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze)

Mušky na obzoru

Když už jsme u té chvály, v případě Destroy All Humans! 2: Reprobed jsou tu i stinnější stránky v kontrastu se skutečně vyvedeným grafickým provedením. Kromě zmíněných propadů totiž nezřídka během mého hraní docházelo i k problikávání textur či jejich kolizím, zasekávajícím se zvukovým efektům a podobným „dobrotám“, což tomuto titulu v mých očích bohužel relativně dost ublížilo. Ano, nejedná se o nic, co by se nedalo napravit nějakou budoucí záplatou, dobrý dojem však tyto minely příliš nebudí. Nezřídka k problémům docházelo při soubojích, na kterých je titul z velké části postaven a je tak nutno být připraven na nemilá překvapení, která vám mohou zběsilé akční pasáže lehce znepříjemnit zasekáváním či poměrně nepřesnou možností volby vašeho vražedného vybavení. Nicméně na závěr musím říci, že se v případě Destroy All Humans! 2: Reprobed i přes některá výše zmíněná zaškobrtnutí budete dobře bavit, přičemž ani poměrně slušně nastavená cenovka nezruinuje vaše konto.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti THQ Nordic

Klik pro zvětšení (Destroy All Humans! 2: Reprobed - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Ceny hry Destroy All Humans! 2: Reprobed srovnáte na Zboží.cz.

Na první pohled velice poutavá bláznivá akce okořeněná špetkou solidního humoru, kterou bohužel sráží technické problémy.
VÍCE K TÉMATU: Destroy All Humans! 2 Destroy All Humans! Destroy All Humans! Remake
DALŠÍ

CGwillWin