hw
recenze
ASUS TUF Dash F15 FX517Z

ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze
ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze
12:18, 19.09.2022

Segment cenovo dostupných herných notebookov v rámci strednej triedy je pre mnohých veľkých výrobcov hardvéru stále nesmierne dôležitý. Aj preto sa ho jednotlivé spoločnosti snažia pravidelne dopĺňať novými ohláseniami tak, aby záujem verejnosti neochabol a peniaze sa veselo krútili ďalej. Žiarivým príkladom je značka TUF Gaming od ASUSu, ktorá sa už viac než jednu dekádu stará o blaho hráčov po celom svete – konkrétne tých, ktorí nechcú alebo nemôžu dať za nové železo niekoľko tisíc eur. V nasledujúcom článku sa spoločne porozprávame o kvalitách modelu TUF Dash F15, čiže modelu, ktorý oproti predchádzajúcim verziám prichádza s novým vizuálom aj výkonnou hardvérovou výbavou. Apropo, ak vás onen prívlastok Dash jemne zmiatol, ide o označenie vôbec najmladšej sekcie TUF Gaming. Predstavená bola len minulý rok, nesie v sebe istý aspekt univerzálnosti a svojim zákazníkom chce prinášať spojenie výkonu s kompaktným a oku lahodiacim dizajnom. A to všetko v prijateľnej cenovej hladine.

Mám niečo biele v oku

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Prvá séria herných laptopov TUF Dash by sa dala charakterizovať ako pokusná, čo so sebou prinieslo hneď niekoľko nie práve vhodných konštrukčných riešení vrátane integrácie slabšieho procesora. Najnovší ASUS TUF Dash F15 v konfigurácii FX517Z, ktorú som mal možnosť testovať, však už naplno napravuje chyby svojich otcov. Zariadenie totiž prichádza s procesorom dvanástej generácie Intelu s označením Core i7 12650H Alder Lake, a to nie je zďaleka všetko. Tento čip nasledujú pamäte DDR5 s 16 GB RAM, grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3060 (6GB) a prepracovaný systém odvodu tepla.

Ale predtým, než si všetky tieto aspekty rozoberieme trocha podrobnejšie, poďme sa už tradične pozrieť predovšetkým na už spomínaný vizuál. Práve dizajn predmetného pätnásťpalcového notebooku TUF Dash mi ihneď padol rovno do oka. V predaji nájdete dve farebné verzie, z čoho v mojom oku skončila tá vizuálne podmanivejšia a luxusne vyzerajúca biela (vonkajšie kryty), doplnená o čisto čierne vnútro. Filozofia prívlastku Dash ostáva aj naďalej zachovaná, keďže telo notebooku je oveľa tenšie a kompaktnejšie, než majú bežné modely TUF Gaming. Zariadenie je v zatvorenom stave vysoké sotva dva centimetre a váži viac ako prijateľné dva kilogramy. Plne plastové šasi má dokonca nejaký základný MIL-STD certifikát, v každom prípade tu ide skôr len o tradičné PR. Pre vás je v tomto zmysle dôležité vedieť, že zariadenie pokojne znesie aj drsnejšiu manipuláciu a nemusíte sa obávať ho hodiť na zadnú sedačku auta, prípadne mu uštedriť pár úderov počas prenosu.

Všetko po ruke

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Vyklopenie antireflexného IPS panelu realizujú mohutné pánty dostatočne odďaľujúce dolnú hranu obrazovky od vývodu horúceho vzduchu. Tesne pod ňou sa nachádza štýlová štvorica LED svetielok, ktoré informujú o stave a chode laptopu. Tu si dovolím jednu negatívnu poznámku, keďže tento prvok síce vyzerá pôsobivo, ale v tme je samotné osvetlenie skôr rušivým elementom. Fyzické vstupy sú rozmiestnené po oboch stranách, pričom pravá je venovaná len USB-A (3.2) portu a ľavá ponúka kompletný LAN RJ45 port, Thunderbolt 4 s možnosťou nabíjania až do úrovne 100W, USB-C (3.2), jeden kombinovaný audio vstup a HDMI 2.0b. Chýba nám tu čítačka pamäťových kariet, ktorú by som rád videl aj v rýdzo hernom náradí, ostatne v dnešnej dobe sa aj takéto železo stále využíva ako nástroj na kreatívnejšie ladenú prácu.

Zo spodnej strany účelovo vytŕčajú výraznejšie pásy gumy, vďaka čomu je notebook plne stabilný, kdekoľvek ho usadíte. Vrchné veko som bol schopný odklopiť pomocou jedného prsta a prvé, čo mi udrelo do nosa, bola vstavaná webová kamera s 720p. Tá kvalitou postačuje na bežnú socializáciu a vďaka ASUS softvéru zvláda vyprodukovať oveľa krajší prenos videa než mnou nedávno testovaný hybrid medzi monitorom a televízorom M8 od Samsungu, ktorý sa pýšil kamerou s Full HD rozlíšením. Poďme však späť pod povrch novinky s názvom TUF Dash F15. K dispozícii je kompletná nízkoprofilová klávesnica s numerickým blokom, ktorá má nad sebou malú mediálnu lištu (novinka voči minuloročnému modelu) a pod sebou obrovský a dobre fungujúci trackpad.

Jednofarebné podsvietenie

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Moje pocity z písania na klávesnici by sa dali definovať slovíčkom uspokojivé. Tlačidlá nie sú vyložene nahustené vedľa seba, ale nejaký čas mi trvalo, než som sa s nimi zžil. V každom prípade, úroveň odporu u spínačov je trocha vyššia, čo hodnotím pozitívne. Rovnako tak som spokojný s veľkosťou smerových šípok, medzerníka a aj WASD tlačidiel. Jednofarebné podsvietenie nemá žiadne nepríjemné kazy a dokáže vás navádzať aj v miernom šere, čo kvitujem, keďže v minulosti mal s týmto ASUS neraz problémy dokonca aj vo svojej prémiovej triede. Mimochodom, už spomínaný a dostatočne veľký trackpad má síce len plastový, nie sklenený povrch, ale na jeho spoľahlivosti sa to nijako negatívne nepodpísalo a počas interakcie som sa naň mohol plne spoľahnúť.

Nastal čas pozrieť sa na kvalitu IPS panelu s Full HD rozlíšením. Pätnásťpalcová obrazovka s pomerom strán 16:9 prichádza v troch prevedeniach, pričom mne sa do rúk dostala konfigurácia s obnovovacou frekvenciou na úrovni 144 Hz a s 66% sRGB pokrytím. Práve slabšia úroveň sRGB vám naznačuje, že na tomto displeji sa žiadna veľká úprava fotografií a ani videí vykonávať nebude a v danom ohľade vás do kolien nedostane ani celková svietivosť 300 nits. Hranie pod náporom ostrých lúčov slnka si preto rozhodne vyhoďte z hlavy, tiež by som z tejto rovnice vylúčil akýkoľvek exteriér, kde panuje príjemné letné počasie - notebook radšej zapínajte najlepšie len v chladnej a neosvetlenej jaskyni. Obrazovka má v tomto ohľade jednoducho skôr priemernú kvalitu, hoci na hranie podľa mňa dostačuje a ak potrebujete, notebook si môžete prepojiť s externým monitorom.

Hranie s minimom kompromisov

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Už vyššie uvádzaná konfigurácia predurčovala výkon nového TUF Dash na spustenie všetkých súčasných herných noviniek a v praxi sa na danom predpoklade vlastne nič nezmenilo. Pri nastavení Full HD rozlíšenia si môžete dovoliť ísť na Ultra režim u väčšiny súčasnej softvérovej produkcie, aj keď s aktiváciou Ray Tracingu by som bol opatrný, keďže GPU má v úvodzovkách len 6 GB. ASUS softvér Armoury Crate sa stará o správne prepínanie medzi režimami výkonu a prispôsobuje chod na základe aktuálnych podmienok. To nás privádza do sekcie chladenia, o ktoré sa stará upravený tepelný modul z vyššieho radu Zephyrus. Pri opisovaní spodnej strany testovanej vzorky som výrazne kladne hodnotil gumové nožičky, ktoré sú situované takmer po celom obvode, čo má však pri chladení aj negatívny dopad. Notebook sa totiž snaží nasávať vzduch zo stredu a keďže okolo sú práve spomínané gumové hrádze, lopatky nasávajú nie úplne čerstvý vzduch. Pri maximálnom výkone sa tak pripravte na vyššiu úroveň hluku, ale tá v praxi neznamená žiadnu katastrofu. Všetko teplo sa potom snaží hromadiť v strede šasi, no keďže sa tu nerozprávame o sto stupňoch a maximálnu úroveň sa mi podarilo namerať okolo šesťdesiatky, ruky som pokojne mohol nechať položené na klávesnici bez toho, aby som nosom zavetril spálené mäso.

Priemerná batéria

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)

Na záver som si nechal tradične hodnotenie batérie. ASUS tu zvolil 76 Wh batériu, čo nám vo výsledku dáva priemerné hodnoty v rámci celkovej výdrže laptopu. Počas pracovnej prevádzky a s polovičným jasom ste schopný bez nabíjania vydržať niečo málo okolo siedmich hodín, avšak v momente, keď zapnete hru a systém sa prepne do plného výkonu, máte sotva šesťdesiat minút do prvej výstrahy upozorňujúcej na blížiace sa vypnutie zariadenia. Napriek tomu, že systém sa počas napájania priamo z batérie snaží využiť všetky dostupné prostriedky na oddialenie najhoršieho (zníži snímkovanie, zníži výkon ventilátorov na minimum a ďalšie), celková výdrž je jednoducho priemerná. Malou výhodou je možnosť doplnenia energie cez USB-C port, a to až po úroveň 100W, ale po ruke vám bude aj v balení umiestnený adaptér s dvojnásobným výkonom.

Spoločnosť ASUS si od minuloročnej premiéry v rámci radu TUF Dash vzala k srdcu mnohé výhrady odbornej, ale aj laickej verejnosti, pričom výsledkom je oveľa kvalitnejší nasledovník TUF Dash F15, s ktorým som strávil viac ako mesiac prevažne príjemného času. Daný model ponúka kompaktné a vizuálne krásne spracované šasi, ktoré v sebe nesie na hranie viac ako dostačujúce črevá. A hoci by som z vnútra vyhodil kontraproduktívne LED svetielka a na pravú stranu pridal čítačku SD kariet, vo finále ide o výbornú voľbu pre každého, kto hľadá výkonný herný notebook strednej triedy za prijateľnú cenu.

Dobrá voľba


Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS TUF Dash F15 FX517Z - recenze)


CGwillWin