hw
recenze
Samsung M8

Samsung M8 - recenze
Samsung M8 - recenze
12:52, 02.09.2022

V dnešnej modernej dobe sa niektoré, svojou filozofiou kedysi striktne oddelené, produkty začínajú zlievať do jedného. Zoberme si napríklad trh s monitormi a televíznymi prijímačmi. Prvá menovaná sorta zobrazovacej techniky bola ešte donedávna pomerne jasne kategorizovaná ako počítačové príslušenstvo a naopak televízor ste si kupovali výhradne na sledovanie filmov lomeno seriálov a na hranie hier na konzolách. Dnes už je však bežné zakúpiť si obrovský monitor s cieľom využívať ho na všetky vyššie vymenované úkony a rovnako tak je bežné si zaobstarať kvalitný TV panel s tým, že ste schopní ho prepojiť a účelne využívať nielen s konzolou alebo streamovacou službou, ale súčasne aj s laptopom a desktopom. Významným hráčom v rámci takýchto fúzií je aj spoločnosť Samsung, ktorá sa svoje portfólio univerzálnych monitorov snaží vylepšovať o zaujímavé funkcie tak, aby bola schopná pohltiť čo najširšie pole potenciálnych zákazníkov. Žiarivým príkladom je ich najnovší monitor Samsung M8, o ktorom si povieme viac v nasledujúcich riadkoch.

Dizajn nadovšetko

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Model M8 si môžete na našom trhu momentálne zakúpiť za sumu balansujúcu okolo hranice 600 Eur. Jedná sa o 4K monitor vo veľkosti 32 palcov, u ktorého hrá prím jeho vizuálna stránka, ale rovnako tak aj užívateľská jednoduchosť - prepojenie notebooku, telefónu, tabletu, sledovanie vašich obľúbených streamovacích staníc, sociálna interakcia cez kameru a ďalšie nie práve často žiadané funkcie. Tento hybrid medzi kancelárskym monitorom a 4K televízorom je možné zakúpiť v štyroch farebných prevedeniach, z čoho nám sa do redakcie dostala sympatická ružová - tu je dôležité vedieť, že farbu nájdete na spodnom ráme panelu a stojane, inak je všetko ostatné čisto biele, a to vo všetkých farebných prevedeniach. Do vizuálnej stránky M8 som sa doslova zamiloval. Monitor disponuje elegantnými líniami prepojenými na tenké rámiky a keď už spomínam práve tenkosť, tak toto slovíčko by som mohol vytasiť pri opise všetkých častí predmetného hardvéru. Tridsaťdva palcová obrazovka sa upevňuje o dostatočne pevný kovový stojan s pohyblivým ramenom, ktoré však čo do možností polohovania zlyháva, a to dosť výrazne. Monitor si nemôžete otočiť na takzvaný biznis štýl, jeho výšková úroveň je priemerná a nemožnosť náklonu do strán považujem doslova za tristnú. Ďalším nedostatkom je absencia úchytov pre zavesenie na stenu, čo M8 odsudzuje na používanie výhradne len na pracovnom stole. Aby som však nebol v rámci stojanu len negatívny, tak musím dodať, že monitor sa vďaka jeho váhe a pevnosti nesnažil prevrátiť, a to ani pri mojom umelom simulovaní zemetrasenia.

Pre koho to vlastne je?

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Pre koho je niečo ako M8 vlastne určené? Ide o cieľovú skupinu zákazníkov, ktorých spomínam už v úvode tohto článku. Pokiaľ totižto momentálne uvažujete o zaobstaraní fúzie medzi monitorom a tradičným televízorom a nemáte doma veľa miesta (nechcem zase vyložene hovoriť, že ak bývate v nejakom priemernom japonskom paneláku s hutnou zásobou plyšových hračiek), môžete reálne o M8 uvažovať. Pre ostatných, čo by naopak chceli monitor alebo čisto TV, je niečo takéto vlastne zbytočné a finančne nelogické. Teraz keď už sme si ujasnili tú správnu sortu zákazníkov, u akých by sa M8 mohla reálne uplatniť, poďme sa pozrieť na ponuku vstupov umiestnených na zadnej strane. Dám teraz bokom fakt, že porty sú priamo za širokou hranou stojanu a prejdem rovno k veci. Primárna ponuka stojí na dvoch USB-C (3.1) portoch, z čoho jeden podporuje DP aj s nabíjaním do 65 W a druhý ide s prietokom 15 W. Samsung vám v tomto prípade ponúka možnosť si do monitora zapojiť sekundárne zariadenie a okrem prenosu dát umožňuje súčasne aj jeho priame nabíjanie. Po USB-C ponuke sa na zadnej strane nachádza ešte micro HDMI (2.0) vstup, ktorý môžete využiť na prepojenie s desktopom alebo notebookom, a to priamo pomocou káblu nachádzajúceho sa v balení. Preto, ak by sa stalo, že si monitor kúpite v dobrej viere, že jeden z jeho portov bude zahŕňať aj štandardné HDMI, výrobcom pribalený kábel vám dozaista pomôže nevybuchnúť od hnevu. Posledným portom je už tradičná brána pre pripojenie 140 W adaptéra v čisto bielej farbe.

Tizen Smart TV

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Aký je M8 v rámci televíznych funkcií? V balení na vás čaká malé diaľkové ovládanie s nabíjateľnou batériou (dobíja sa cez USB-C vstup), pomocou ktorého môžete interagovať s operačným systémom Tizen. Ten sám o sebe podporuje všetky dôležité, ale aj u nás menej známe, streamovacie služby ako Netflix, Prime Video, Disney+, HBO Max a ďalšie. Rýchlosť reakcií je dostatočná a počas testu som nespozoroval žiadnu nepríjemnú úroveň oneskorenia, čiže latencie. 4K VA panel s rozlíšením 3840 × 2160 px a s obnovovacou frekvenciou 60 Hz nepodporuje Dolby Vision HDR, a preto si budete musieť vystačiť s HDR 10+ a 99% pokrytím štandardu sRGB - panel vhodný pre tvorcov obsahu. Úroveň jasu je 400 nits a kontrast 3 000:1. Moje pocity z celkovej prezentácie obrazu sú uspokojivé, aj keď tu jednoducho platíte za akéhosi kočko-psa, ktorý sa nemôže naplno zavďačiť náročným konzumentom z oboch táborov (monitor vs televízor). Keďže však obrazovka v mierke tridsiatich dvoch palcov a pri pomere strán 16:9 nie je až tak veľká, aby pri sledovaní filmov/seriálov ukázala svoje nedostatky, nedá sa v zmysle obrazu hovoriť o nejakej katastrofe. Treba sa nachystať na horšie pozorovacie uhly a rovnako tak na nie práve oslnivú zvukovú prezentáciu. Duo vstavených reproduktorov znie nanajvýš priemerne, avšak stále si k monitoru môžete pomocou BT pripojiť externé reproduktory a audio kulisu si výrazne vylepšiť. Pri výpise vstupov som zámerne vynechal zadnú hornú hranu testovaného hardvéru, kde sa nachádza špeciálny magnetický port pre pripojenie externej webovej kamery (je súčasťou balenia). Kamera obsahuje aj manuálnu záslepku (ide o kovový kus plechu, ktorým jednoducho zakryjete šošovku) a je možné nastavovať jej sklon - nanešťastie len hore a dole, nie do strán. Video hovory sa v tomto prípade realizujú prostredníctvom aplikácie Duo.

Ideálny na prepojenie s telefónom Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Kvalita hovorov realizovaných cez vyššie spomínanú webovú kameru bola podľa očakávania rovnako priemerná a aj keď výrobca udáva 1080p pri 30 FPS, realita v praxi vyzerá rozhodne oveľa horšie. Nepomohla ani moja snaha umelo presvetliť scénu a dosiahnuť tak vyššiu úroveň prenášaného obrazu, dané pokusy sa ukázali byť ako márne. Počas recenzovania notebookov sa v poslednej dobe neustále sťažujem na priemernú kvalitu ich vstavaných kamier s oveľa menším rozlíšením než uvádza M8, avšak v porovnaní s týmto monitorom odvádzajú laptopové kamery súčasnosti oveľa lepšiu prácu. Na margo odpojiteľnej kamery by som ešte mohol uviesť niekoľko funkčných využití, avšak v praxi ide len o zbytočné aplikácie, akých máte plné telefóny a pochybujem, že by ste ich v reálnom živote chceli prenášať práve na obrazovky monitorov či dokonca televízorov. Poďme teda ďalej. Panel sa pri svojej hustote pixelov (140 DPi) nebojí sprostredkovať príjemné vizuálne rozhranie počas prepojenia s počítačom, ale rovnako tak pri spárovaní s telefónom. U mobilov je samozrejme výhodou vlastniť ten s logom Samsungu, čím máte automaticky všetko realizované cez DeX, avšak podporované sú aj zariadenia Apple, a to vďaka podpore AirPlay - užívateľ má možnosť bezdrôtovo prenášať obsah, ale súčasne aj zrkadliť panel zariadenia na monitor. Ďalšou potenciálne využiteľnou funkciou je ovládanie monitora priamo cez Samsung službu SmartThings alebo prostredníctvom hlasového asistenta od Amazonu, Googlu a Samsungu. Skúšal som M8 využiť separátne len ako predĺženú ruku svojho telefónu a došiel som k záveru, že v tomto smere neprináša nič, čo by nemal v základe samotný DeX, a teda akýkoľvek iný monitor, ku ktorému som pripojil svoj mobil - samozrejme istou výhodou je bezdrôtový prenos, ale to nepovažujem za nejakú zásadnú prekážku.

Mikrovlnka s práčkou a to všetko v jednom balení

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)

Aj keď sa výrobca v PR materiáloch snažil moju osobu presvedči o tom, že M8 je monitor vhodný aj na hranie videohier, stačilo len pár minút na to, aby som sa osobne presvedčil o úplnom opaku. Netreba z tejto fúzie robiť niečo viac, než to, čo sama o sebe vlastne zvláda len čiastočne. M8 je cenovo dobrým kancelárskym/pracovným monitorom, ktorý by vám mohol vytrhnúť tŕň z päty v prípade, ak by ste ešte potrebovali aj priemerne dobré televízne funkcie, a to všetko v jednom rozmerovo prijateľnom balení. Kto však nie je limitovaný nižším rozpočtom/priestorom a môže si dovoliť zainvestovať do monitoru aj TV separátne, odporúčam mu zakúpiť iný a oveľa kvalitnejší televízor a M8 si ako monitor vybrať, len ak mu vyššie vymenované negatíva neprekážajú. Cez to všetko mňa M8 dostal svojím dizajnom, jednoduchosťou v rámci konektivity a niekoľkými užitočnými funkciami.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung M8 - recenze)


CGwillWin