hw
recenze
Samsung T7 Shield

Samsung T7 Shield - recenze
Samsung T7 Shield - recenze
12:14, 28.10.2022

Aj keď v tom má Samsung, ako významný výrobca spotrebnej elektroniky, minimálne v prípade prenosných SSD diskov, istú časovú (ne)konzistentnosť, aktuálne v roku 2022 priniesol na trh nasledovníka modelu T7 a to s prívlastkom Shield. Práve onen veľavravný dodatok odkazujúci na slovíčko "štít" využíva pôvodných funkcií T7 avšak ako bonus k tomu pridáva oveľa vyššiu schopnosť chrániť sa voči vonkajším vplyvom. Práve pri viac než rok starej verzii T7 si nie len odborná ale aj laická verejnosť priala, aby výrobca zapracoval na dostatočnej IP ochrane, a tá prichádza naplno s aktuálnou verziou Shield. Čo všetko ale tento kompaktný SSD disk ponúka a či je hodný vašich peňazí, tak o tom vám poreferujeme v nasledujúcich riadkoch.

Znesie veľa

Klik pro zvětšení (Samsung T7 Shield - recenze)

Samotný disk si môžete v súčasnosti zakúpiť v troch farbách (čierna, béžová a modrá) a v dvoch kapacitných objemoch úložiska (1 TB a 2 TB). Nám sa do redakcie dostala, z môjho pohľadu vôbec najkrajšia verzia a to rýdzo čierna. Samotný disk je v balení doplnení dvoma káblami (USB-A a USB-C) a jeho telo je vyrobené z hliníka s tým, že šasi samotné je potiahnuté na dotyk príjemnou gumou. SSD napĺňa certifikát IP65, čím zvláda odbúravať striekajúcu vodu, avšak na plné ponorenie to nestačí. Samsung v tomto prípade v PR materiáloch uvádza, že disk zvládne prežiť pád z výšky na úrovni troch metrov, čo by som si ja osobne pokojne o jeden meter ešte navýšil. Samotný gumový povrch zabraňuje vypadávaniu z rúk, nech už ich máte akokoľvek šmykľavé, avšak súčasne je až prehnane dobrým zberačom prachových častí - disk som preto často umýval pod vodou, čím som využil už vyššie spomínanú prednosť v rámci IP certifikátu. Celková váha je sotva sto gramov a veľkosť 59 x 88 x 13 mm. Máme tu proporcie vhodné na prenos disku len tak vo vrecku nohavíc alebo kdekoľvek v batohu, či dnes stále populárnejšej ľadvinke. Na šasi je len jeden jediný vstup (USB-C), vedľa ktorého nájdete malú signalizačnú diódu.

T7 vs T7 Shield

Klik pro zvětšení (Samsung T7 Shield - recenze)

Veľa rozdielov voči základnej a staršej verzii T7 tu nenájdeme. Od obsahu balenia cez internú schému až po 256-bitové AES šifrovanie. Výrobca tu preto vsádza predovšetkým na upgrade v rámci ochrany. Ostaňme teraz u spomínaného šifrovania dát. Dnes, viac než kedykoľvek v minulosti, je ochrana vašich údajov alfou a omegou a preto sa Samsung v tomto ohľade snaží prepojiť svoj ekosystém zariadení s jednoduchosťou bezpečného prenosu dát. Testovanú vzorku T7 Shield preto môžete zapojiť aj do mobilného telefónu alebo tabletu s tým, že nemusíte dodatočne riešiť žiadne separátne šifrovanie pomocou tretích strán. Stačí len disk zapojiť do príslušného zariadenia a to následne automaticky rozpozná predinštalovaný softvér určený na šifrovanie dát - funguje to bez akýchkoľvek problémov. Výrobca v rámci náročnejšej prevádzky disky priamo odporúča pre profesionálnych kameramanov a fotografov, avšak pochopiteľne ich môžete využívať aj na bežné prenosy väčších dát.

Podpora Windows a macOS

Klik pro zvětšení (Samsung T7 Shield - recenze)

Testovanie rýchlosti u diskov podobného formátu je väčšinou len bežná rutina, keďže výsledky sa nijako zásadne neodlišujú od tých papierových - plus mínus. Jednotka je nastavená zvládať rýchlosť čítania 1050 MB/s a rýchlosť zapisovania 1000 MB/s. V realite je to potom samozrejme o niečo menej. Na základe prítomnosti čipu 10 GB/s a pri podpore USB 3.3 (Gen2) by ste možno očakávali väčšie cifry, avšak v tomto prípade výrobca cieli predovšetkým na stabilitu lomeno konzistentnosť a tá je tu rozhodne dodržaná. Prenášal som niekoľko vyložene obrovských súborov (moja zbierka anglických seriálov potrebuje archivovať na viacerých frontoch) a s testovaným diskom som bol v tomto ohľade nadmieru spokojný. To čo by mi inak u SATA diskov zabralo hodiny, sa tu podarilo zbúchať behom pár desiatok minút. Samsung T7 Shield sa u nás predáva za sumu cca 140 Eur u 1 TB verzie a cca 250 Eur u 2 TB verzie. Ak by ste nepotrebovali vysokú odolnosť voči vode a prachu, môžete v tomto prípade siahnuť po základnej a staršej T7 verzii s tým, že ušetríte pár desiatok eur.

Osobne by som si priplatil

Klik pro zvětšení (Samsung T7 Shield - recenze)

Vaše dáta si podľa mojej mienky zaslúžia čo najvyšší stupeň ochrany a preto by som osobne v tomto prevedení SSD diskov vôbec nešetril a išiel do verzie Shield. Pogumované šasi totižto síce zbiera prach a nečistoty, ale zato ho môžete pokojne hodiť o zem alebo nechať zmoknúť bez toho aby ste sa obávali o svoje cenné údaje. Je to disk ideálny do rúk ľudí v pohybe, nech už pracujú kreatívne v teréne alebo si len prenášajú "čokoľvek" z jedného kúta sveta na druhý. Samsung im dáva možnosť robiť to maximálne bezpečne a to bez výrazných limitov.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung T7 Shield - recenze)


CGwillWin