hw
recenze
SPC Gear SM950

SPC Gear SM950 - recenze
SPC Gear SM950 - recenze
11:59, 08.09.2022

Aj napriek skutočnosti, že sa herná divízia známej poľskej spoločnosti SilentiumPC, čiže značka SPC Gear, na našom webe objavuje v malej veľkej premiére, ja osobne s ňou už mám pomerne bohaté skúsenosti. Pripravoval som pre rôzne médiá niekoľko hardvérových testov z ich bohatého portfólia a tam kde by vás to zvádzalo hádzať SPC Gear do jedného vreca s konkurenčným Genesisom, by som ja pribehol s varovným prstom vztýčeným až niekam do neba. Samozrejme, že všetko záleží na príslušnom a špecifickom porovnávaní, avšak tam kde spomínaný Genesis až priveľmi škrtí materiálovú stránku svojich výrobkov, si SPC Gear s radosťou dáva presah do strednej až miestami prémiovej triedy. Dnes sa spoločne porozprávame o kvalitách stolného mikrofónu z ich produkcie, ktorý si tak trocha porovnáme aj s konceptuálne identickým mikrofónom značky Radium 400 od spomínaného Genesisu.

A vaša kariéra streamera môže započať

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

SPC Gear SM950 sa u nás v súčasnosti predáva za sumu zhruba sto eur, čo je plus-mínus identická cifra za akú kúpite aj Radium 400 na oficiálnom obchode poľského Genesisu. Po obsahovej stránke sa vám dostane takmer identického zloženia (u SPC chýba druhý pop filter priamo na mikrofón) ako aj materiálového spracovania s tým, že SM950 si kupujete v tom prípade, ak chcete mať mikrofón ukotvený v pohyblivom a flexibilnom ramene. Zloženie mikrofónu do kompletného prevedenia je úplne prosté a zvládne ho aj menej skúsený jedinec, každopádne ak by som mal niečo skritizovať, tak je to vyššia váha samotného SM950. Môže za ňu väčšia koncentrácia kovu v šasi samotnom, čo samo o sebe logicky nie je zlé a nejedná sa o chybu, avšak keďže ramená oboch zariadení unesú len určitú váhovú úroveň, rameno u SPC produktu má počas manipulácie tendenciu sa samovoľne polohovať - užívateľ musí preto kotviace šrauby uťahovať s väčším úsilím. Dĺžka oboch je rovnaká a pri, na dĺžku, dvojmetrovom stole ste schopný obe zariadenia natiahnuť až do polovičky plochy stola. Ale dobre, nechajme teraz samotné porovnávanie, ostatne tam kde čiastočne dominuje jedna značka zase získava iná a pri ďalších atribútoch je to úplne naopak. Rameno SM950 má napríklad cielene dutú komoru pre vedenie káblov, čo je rozhodne veľkou výhodou a to nie len v rámci estetickosti ale súčasne aj praktickosti - prívodný USB kábel vám netrčí kade tade a cez to všetko, že je dostatočne dlhý (2,9 metra), sa vďaka integrácii do stojanu efektne skrýva. Vďaka obojstrannému závitu si mikrofón môžete polohovať zvislo ako aj tradične s tým, že košík tlmiaci vibrácie zvláda potrieť akékoľvek otrasy v rámci stolu. Treba tu však dodať jednu zásadnú vec. Pohyblivé rameno môže pri výraznejších ťahoch vydávať kovovú rezonanciu od pružín a preto by som v rámci podcastov dobre zvážil, či chcete využívať práve tento spôsob posúvania mikrofónu pred ústa vašich hostí, alebo radšej investovať do iného formátu. Mikrofón SPC Gear AXIS by v takomto prípade mohol byť oveľa vhodnejšou voľbou pri akej by ste sa vyvarovali nechceného pukania od pružín, alebo môžete zakúpiť SM950 vo verzii s bežnou trojnožkou a za zvýhodnenú sumu.

Pop filter odvádza dobrú prácu

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Z pohľadu konštrukčnej kvality som bol z testovanej vzorky, až na pár spomínaných detailov okolo stojanu, vyložene nadšený. Minimálna koncentrácia plastu, dizajnový minimalizmus s jasne definovanými prednosťami hardvéru, toto a ešte niečo naviac robí z SM950 adekvátneho zástupcu filozofie tradičných zberníc audio liniek. Ako je na tom ale samotná kvalita snímania zvuku a vecí okolo? SPC Gear SM950 je kondenzátorový mikrofón s kardioidným formátom záznamu. Pod jeho transparentnou kovovou mriežkou a pevným šasi sa nachádzajú dve okrúhle zbernice tesne nalepené na seba (ide doslova o mikróny), ktoré v závislosti od jednotlivých vĺn menia svoju vzdialenosť a tým definujú kapacitu ako aj napätie. Ide o hardvér ideálny na stôl začínajúcich ale aj skúsenejších streamerov, ktorý počas vysielania nerobia komplexné rozhovory s ďalšími účastníkmi. Tento mikrofón je koncipovaný pre sólo hráčov a ak by ste vyžadovali zber audio linky v tristošesťdesiat stupňovom uhle, odporúčam vám znova už vyššie spomínaný AXIS, ktorý je priamo robený na hromadné podcasty. Frekvenčný rozsah SM950 je v rozmedzí od 18 Hz do 21 000 Hz, čo je o niečo lepšie než ponúka konkurenčný Radium 400 s jeho 30 až 16 000 Hz. Čo do cenovej relácie kde sa SM950 pohybuje to je uspokojivá zmes údajov, ku čomu si treba ešte pridať sampling rate 16bit/48kHz. Počas mesačného testu som predmetnú vzorku využíval predovšetkým na nahrávanie audio linky pre postprodukciu do videí ale rovnako tak som po ňom siahol v momente, keď bolo nutné narýchlo vykonať nejaký videohovor cez notebook. V oboch scenároch sa kvalita dá označiť za uspokojivú aj keď vyššia citlivosť zbernice si vyžaduje eliminovať akékoľvek nechcené zvuky mimo miesta kde priamo nahrávate. Mňaukajúca mačka alebo brechajúci pes, tak s týmto si SM950 rozhodne neporadí a rovnako tak nedokáže odfiltrovať klapanie klávesnice či klikanie myši. Čo sa týka čistoty a eliminácie šumu boli však mnou nahrané party viac ako uspokojivé a to je u takto koncipovaného mikrofónu, ktorý tlačí hlavne na svet streamu, viac ako dôležité.

Tlačidlo Mute mňa potešilo

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Na vrchnej časti tela mikrofónu sa nachádza tlačidlo Mute (áno tušíte správne, Radium 400 ho nemá). Samotný spínač je pokrytý gumou, jemne podsvietený (červená indikuje odstavenie zbernice a naopak modrá zase aktiváciu zbernice) a jeho reakcie na výraznejší tlak sú bezchybné. SPC Gear v tomto prípade nemal potrebu nejako tlačiť na prípravu dodatočného softvéru a preto len stačí aby ste zariadenie zasunuli do zdroja (počítač, konzola) a všetko ostatné sa už nastaví, viac či menej, bez vašej asistencie. Viac informácií a dojmov z SPC Gear som si nechal do audio stopy nižšie, kde si tak spoločne spravíme hovorený záver a súčasne zhodnotíme moje celkové dojmy z testovaného mikrofónu.

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti SPC Gear

Klik pro zvětšení (SPC Gear SM950 - recenze)<img onclick=


CGwillWin