hw
recenze
Vivobook S - K3502ZA - OLED008W

Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze
Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze
12:00, 12.08.2022

Strašne rád rozbaľujem nové veci a špeciálne, ak ide o hardvér ako taký. Z pozície technologického a herného žurnalistu som tak za tých viac než desať rokov praxe rozbalil toľko rôznych produktov, že by sme dnes z toho mohli postaviť repliku Tutanchamonovej pyramídy. Špeciálny aspekt spoznávania, na ktorý sa počas svojich unboxingov zameriavam, či už to je priamo na kameru, alebo len tak mimo, sa týka overovania pravosti potenciálnych kovových materiálov. Akonáhle na prstoch cítim, že by mohlo ísť o výrobok obsahujúci kov, začnem si ho prikladať na peru – práve tam mám totižto svoj senzor zameraný na metalické substancie. V praxi to tak často vyzerá, že rád olizujem čokoľvek, čo vybalím z krabice (našťastie, robotické vysávače nerobia z kovu), avšak realita je o čosi pragmatickejšia. Tak či onak, v aktuálnom rýdzo letnom období, kedy sa nám roztápajú plastové krytky na semaforoch, je akákoľvek možnosť schladenia organizmu vítaná a práve preto som počas rozbaľovania novej verzie Vivobook S od spoločnosti ASUS spojil príjemné s užitočným a vrchné veko tohto pracovného notebooku som doslova vybozkával.

100% DCI-P3

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)

Rad Vivobook je akýmsi evergreenom v rámci prémiových pracovných notebookov, ostatne, spoločne sme sa neraz stretli pri ich hodnotení a ani dnes to nebude inak. Zatiaľ čo rukávom utieram vrchné veko nesúce stopy mojej náklonnosti voči kovom, mám možnosť obdivovať neotrený a dozaista originálny dizajn skrytý za prívlastok S. ASUS Vivobook S vo verzii OLED sa pre aktuálny rok rozhodol opäť vybrať priamou cestou do chladného vesmíru, respektíve vsadiť na dizajn pripomínajúci vybavenie astronauta. Šasi tohto 15,6 palcového zariadenia je tvorené kovovým vekom a plastovou základňou s pozdĺžnym jednoliatym pántom zapracovaným do vrchnej hrany, schopným odklopiť obrazovku o 180 stupňov. Čo sa týka loga, tak spomínaný výrobca siahol po reliéfe vyvolávajúcom spomienky na mnou toľko milovaný a veľakrát spomínaný Star Trek, avšak podobne by ste si ich výtvor mohli pochopiteľne spodobniť s čímkoľvek iným v rámci žánru sci-fi. Testované zariadenie vážilo necelé 2 kilogramy (presne je to 1,87 kg) a počas recenzie som ho neraz prenášal ako „mačka mladé“, len aby som dokázal overiť náročnosť v rámci manipulácie a možné dopady nešetrného zaobchádzania. S ohľadom na skutočnosť, že sa tu rozprávame o zariadení ponúkajúcom kompletnú klávesnicu a dostatočne veľký displej, je ona váha v medziach a navyše sa pokojne nemusíte obávať daný notebook hodiť na zadné sedadlo auta, alebo mu uštedriť niekoľko nešetrných zásahov o tvrdšie predmety – kovové veko je schopné odolať aj drsnejšej manipulácii a ochrániť tak dôležité komponenty, vrátane proklamovaného OLED panelu. Poďme sa teraz stručne pozrieť na ponuku vstupov. Portom dominuje dvojica Thunderbolt 4, cez ktoré je možné prístroj priamo dobíjať, HDMI 2.0 a zdieľaný audio vstup. Čo mi tu vyložene chýbalo a verím, že by danú vec študenti rozhodne docenili, je čítačka microSD kariet.

Najprv práca, potom zábava

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)

Do redakcie sa nám dostal model vybavený najnovším procesorom značky Intel, konkrétne Core i7 Alder Lake, ktorému sekundovala grafická karta Intel Iris a 16 GB (DDR4) operačnej pamäte. S takýmto výkonom som nemohol recenziu zamerať len na nejaké to kancelárske overovanie textových programov, ktoré pochopiteľne bežali bez akýchkoľvek problémov, ale rovnako ma zaujímala schopnosť strojovne rozbehnúť nejakú videohru. Logicky, nový Vivobook S nie je primárne stavaný na komplexné herné zážitky, na napriek tomu si na ňom môžete pokojne užiť menej náročné značky formátu CS:GO a League of Legends, ktoré vám pobežia ako po masle. A keď už spomínam maslo, tak tu by sa dalo krásne premostiť na kvalitu 3K OLED panelu s rozlíšením 2880 x 1620 (pomer strán16:9), schopnému ponúknuť 120 Hz a maximálny jas na úrovni 550 nitov. Obnovovacia frekvencia sa dá nastaviť aj do variabilnej roviny. ASUS už štandardne do podobne koncipovaných laptopov integruje kvalitné OLED obrazovky, ktoré sú schopné vďaka odbúravaniu škodlivého modrého svetla pomáhať vášmu organizmu a súčasne ponúkať už na prvý pohľad vizuálne očarujúce scenérie. Inak to nie je ani v prípade mnou testovaného modelu, na ktorom sa v tomto smere nielen krásne pracovalo, ale súčasne aj sledoval Netflix, či iné stream služby. Kto by však v rámci konfigurácie chcel OLED vynechať, výrobca mu stále ponúka možnosť siahnuť po staršej IPS technológii.

Web kamera s manuálnou krytkou

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)

Je načase pozrieť sa na klávesnicu a pod ňou umiestnený track-pad. Ako už spomínam vyššie, predmetný model ponúka kompletnú škálu nízkoprofilových spínačov (0,2 mm) a tak máte okrem mediálnej lišty k dispozícii aj numerický blok. Po dizajnovej stránke je niekoľko klávesov, hlavne Esc a Enter, farebne prispôsobených vesmírnemu dizajnu, čo však pochopiteľne nič nemení na funkčnosti. Klaviatúra je jednofarebne podsvietená do biela a pracovalo sa mi na nej viac než dobre, nech už išlo o tvorbu článkov, či bežnú kancelársku rutinu. Dostatočne veľký track-pad poskytuje výbornú a presnú odozvu na vaše gestá a jeho pozícia je jemne posunutá od stredu doľava. Keďže filozofia predmetného laptopu triafa konzumenta radiaceho sa do pracovnej/školskej sekcie, v tomto smere sú klávesnica aj track-pad pripravené na všetko to, čo by ste počas náročného dňa potrebovali. Na virtuálnu socializáciu môžete využívať webovú kameru a ak sledujete technologické novinky okolo produktov značky ASUS, tak dobre viete, že táto firma ohľadom kvality integrovaných kamier spravila v posledných rokoch veľký pokrok. Aj keď nejde o kameru s extrémnym rozlíšením, sama o sebe využíva funkcie zamerané na optimalizáciu osvetlenia, rozmazávanie nevzhľadného pozadia (toto sa niektorým ľudom hodí viac), sledovanie pohybu očí a dokonca aj čiastočné sledovanie pohybu celého tela. S týmto priamo súvisí aj mikrofón napojený na AI, ktorý dostatočne zvláda potláčať okolité šumy a dokonca sa v rámci konferenčných hovorov vie zamerať len na jeden konkrétny hlas. Webovú kameru v testovanom notebooku rozhodne odporúčam minimálne vyskúšať a spraviť si obrázok o jej prednostiach.

Tri režimy chladenia

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)

ASUS je v zmysle chladenia inovátor. Do testovaného modelu sa preto dostali zase o kúsok vylepšené ventilátory IceBlade (polymérové lopatky) zvládajúce laptop schladiť aj pri vysokej záťaži. Softvér sa stará o triedenie úrovne chladenia do troch modusov, vďaka čomu budete počas kancelárskej práce ušetrení zbytočného náporu a vibrácií. Na samotný záver som si nechal výdrž batérie. Do sotva dva centimetre vysokého tela Vivobook S OLED - K3502ZA tvorcovia strčili 70 Wh batériu a pribalili k nej na prenos praktický 90 W adaptér – ide o malú kocku, ktorú si jednoducho vložíte do ruksaku, kde vám nezaberie veľa miesta. Hardvér samotný pri priemernej záťaži zvláda vydržať necelých desať hodín, avšak akonáhle by ste spustili náročnejšie procesy (či už je reč o hraní, alebo programoch určených na úpravu videí a fotografií), ten čas sa pochopiteľne výrazne skráti, konkrétne o polovicu. Na bežné kancelárske úkony si však notebook môžete bez problémov zobrať von a na adaptér úplne zabudnúť, ak teda neplánujete dlhší výlet.

Pre študentov s občasným záchvatom kreativity a chuti si zahrať nejakú nenáročnú videohru

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)

Dostali sme sa na samotný záver našej recenzie. Vylepšený model Vivobook S v sebe nesie kvalitný OLED panel a rovnako tak výborný hardvérový základ zameraný na viacero pracovných úkonov. Ide o sotva dva kilogramy vážiaci prémiový laptop s kompletnou klávesnicou, s ktorým sa budú vedieť realizovať predovšetkým študenti a práve im by som ho rozhodne odporúčal zaradiť na prípadný zoznam nákupov.



Za poskytnutie produktu na review ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (Vivobook S - K3502ZA - OLED008W - recenze)


CGwillWin