hw
recenze
ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z

ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze
ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze
18:53, 10.05.2022

Nová sezóna oblečenia. Nová sezóna automobilov. Nová sezóna Lego stavebníc. Nová sezóna pracích práškov. Nová sezóna záchodových prípravkov. Nová sezóna novej sezóny. Rok čo rok sme svedkami toho slávneho ekvivalentu predstavovania noviniek ako keď modelky kráčajú po móle v extravagantných róbach a zo zábleskov cvakajúcich fotoaparátov sa vám pred očami vytvára bizarná koláž svetielok. Rok čo rok sledujeme čerstvý výber z rôznych segmentov spotrebného tovaru a reagujeme na toto pomyselné predvádzanie rôznorodých dizajnov kráčajúcich po červenom koberci rovnako rôzne. Niekto prižmúri oči a mávne nezaujato rukou, niekto vytasí peňaženku ešte skôr, než sa zjaví výsledná cenovka. Ďalší sa začne rozčuľovať nad ekologickými dopadmi nekonečného chrlenia hordy harabúrd, ktoré naša Zem bude tráviť milióny rokov, súčasne s prachom našich rozpadnutých kostí. A potom tu máte napríklad takého mňa. Človeka živiaceho sa recenzovaním istej časti tej nekonečnej hordy rôznorodých zariadení, pre ktorého je každá vyššie spomínaná sezóna noviniek priam požehnaním. Ak by som to celé mal jemne pritiahnuť za vlasy, tak všetky tie výrobky osobne vnímam ako potravu pre telo aj dušu a sám som ako ten kreslený potkan letiaci cez nekonečnú pláň pomaly zhasínajúcich kontroliek, s túžbou zastaviť čas a nikdy nevidieť zhasnúť tú poslednú. Ešte než sa však stane to nevyhnutné, predstavím vám exkluzívny dielik z novej sezóny pracovného náradia od spoločnosti ASUS.

Čím viac obrazoviek máš tým...

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Dobre, dosť bolo filozofovania a poďme sa pustiť do práce. Posledné dva týždne som mal možnosť pohrávať sa s novým zásekom do modelového radu Zenbook Duo v 14 palcovom prevedení. Ako už ono slovíčko Duo v nadpise naznačuje, tak ide o koncept reprezentujúci laptop vybavený dvomi plne dotykovými obrazovkami. ASUS sa tejto filozofie drží aj naďalej a evidentne ich nijak neodrádza vyplakávanie recenzentov na margo opakujúcich sa negatív ohľadom utláčania klávesnice, či trackpadu na úkor druhého panelu. Nevadí, sám som v minulých článkoch, opierajúcich sa práve o hodnotenie koncepčne výnimočných, no z praktického pohľadu nie vždy ideálnych notebookov Zenbook Duo, vyjadril neraz obrovské nadšenie a inak to v istej miere nebude ani v nasledujúcich riadkoch. To však neznamená, že spomínané negatíva nevidím, či zámerne ignorujem. Zoberme to celé však klasicky abecedne. Do predaja sa chystá niekoľko nových Zenbookov, ktoré nechávajú tie staršie za sebou, ako keď historická lokomotíva vyrazí zo stanice a jediné, čo po nej ostane, je nekonečný biely opar. Na rozdiel od predchádzajúcich modelov, zaradených pod vyššie spomínaný názov, nám tentokrát výrobca totižto prináša navýšenie výkonu, výrazné zásahy do konštrukcie celého šasi, nové a kvalitnejšie obrazovky, kapacitne lepšiu batériu, zlepšené chladenie, prepracovaný systém konektivity a napríklad aj vyššiu váhu. Keby niekto z vašich blízkych, či už manželka/manžel alebo partnerka/partner, potreboval rýchlo položiť závažie na zlepovaný koláč, nový Zenbook Duo 14 môžem v tomto ohľade rozhodne odporúčať.

Jedinečné spracovanie

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Testovaná vzorka spadá do kategórie prémiových ultrabookov, kde konkrétne pri nami testovanej konfigurácii (Intel Alder Lake dvanástej generácie - Core i7 doplnený o Intel Iris Xe) bude výsledná cenovka útočiť na hranicu dvoch tisíc eur. Avšak, pochopiteľne, ešte bližšie k nej bude mať verzia s procesorom Intel i9 a grafickou kartou Nvidia RTX 3050Ti. Apropo, keď už opisujem výbavu podpalubia, odpustíte mi snáď tú námornícku terminológiu, tak v ponuke bude možnosť voľby medzi 16 a 32 GB operačnej pamäte. Presuňme sa teraz z podpalubia naspäť na hornú palubu a prezrime si samotný dizajn, respektíve isté zmeny oproti minulým verziám Zenbook Pro Duo. Filozofia ostáva nemenná. Tento len 1,7 kg vážiaci a, ako ste mohli vidieť vyššie, aj poriadne výkonný stroj sa po odklopení vrchného veka (nanešťastie, toto nezvládnete jedným prstom, za čo môže celá tá dualita) postará o efekt očarenia každému, kto takéto niečo nikdy nevidel. Okrem hlavnej 14 palcovej OLED obrazovky tu totižto tesne nad hranou klávesnice vystúpi sekundárny 12,7 palcový IPS ScreenPad. Aby bolo možné dodržať celkovú kompaktnosť tohto prenosného pracovného náradia, tak dizajnéri museli už tradične zmenšiť klávesnicu a po boku rovnako utlačeného trackpadu ju posunúť úplne na spodnú hranu laptopu. Čo sa tu zásadne mení? Systém vyklápania a vysúvania ScreenPadu, ako aj zlepšenie jeho jasu v zmysle čitateľnosti. Toto bol v minulosti problém, hlavne v exteriéroch. ASUS pri koncipovaní Zenbook Pro 14 Duo OLED premiérovo vynechal svoje pánty Ergolift a po novom napojil vyklápanie hlavnej obrazovky priamo na tú sekundárnu. Týmto rozhodnutím si inžinieri mohli dovoliť siahnuť po oveľa tenších rámikoch pre oba panely, ako aj zmeniť formát hlavného na 16:10.

Porty sú vzadu?

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Určite dobre viete, že systém pántov Ergolift vznikol ako koncepčná výhoda, cielená na lepšie chladenie. Pánty doslova nadvihovali zadnú časť laptopu tak, aby mohol vzduch brať/vyfukovať zo spodnej strany. Danou zmenou si ASUS síce zavrel dvere v zmysle chladenia, avšak súčasne sa mu otvorila tá archaickejšia možnosť premiestniť výstup chladenia priamo dozadu a, ako bonus, pridať tam aj niekoľko vstupov. Menovite ide o HDMI 2.1, čítačku pamäťových microSD kariet a napájanie elektrickou energiou. Oceňujem rozhodne možnosť zapojiť HDMI, ako aj prívod energie zozadu, kde pri vkladaní karty je dispozícia vstupu asi úplne irelevantná, avšak keďže je tento konkrétny Pro model Zenbooku orientovaný na kreatívnych ľudí, možno by bolo do budúcna lepšie, ak by sa do jeho tela zapracovala plná podpora štandardných SD kariet. Ľavá strana potom disponuje kombinovaným audio portom a pravá jedným USB-A (3.2) a dvomi USB-C (3.2), vrátane Thunderboltu 4. Ešte než opustíme opis dizajnu a noviniek okolo funkčnej časti dizajnu, nesmiem zabudnúť na jednu pomerne divnú vec, ktorou sa ASUS snaží kompenzovať absenciu spomínaných Ergolift pántov. V balení zariadenia totižto nájdete dva samolepiace stojany, ktoré si môžete pripevniť na spodnú hranu laptopu s tým, že ak notebook budete používať na pevnej, rovnej ploche, tieto prídavné nožičky vám môžu výrazne dopomôcť k lepšiemu chladeniu. Nechcem tu teraz spochybňovať samotnú funkciu takéhoto doplnku, avšak celé to lepenie považujem za dosť výrazné degradovanie pointy prémiového hardvéru za 2000 eur a jednoducho mi to k celej filozofii daného prenosného počítača vôbec nesedí. A keď už spomínam balenie, tak okrem týchto nožičiek si v krabici nájdete aj nádherné textilné puzdro na štýlový a bezpečný transport.

Najväčšie negatívum

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Asi už teraz tušíte, akým smerom sa toto celé začne uberať. Všetky tie výhody ohľadom druhého dotykového panela s výklopným systémom majú súčasne dopad na pozíciu a zmenšenie klávesnice ako takej. Pri práci na predmetnom notebooku je nutné si celý prístroj posunúť neštandardne ďalej od tela, aby ste mohli začať tvoriť text, alebo inak interagovať s nízkoprofilovými spínačmi. Neexistuje tu totižto žiadny priestor na položenie dlaní a užívateľ má tak problém dosiahnuť aspoň nejaký stupeň komfortu. Ešte väčším problémom je to v momente, kedy si notebook položíte na stehná, či ležíte a opierate si ho o kolená. Napriek tomu, že kvalita klávesnice, alebo teda dobre reagujúcich spínačov, je klasicky výborná, tak celá tá stiesnenosť a rozloženie to celé potápajú. No i tak je tu ale badať postup oproti minulým verziám, hoci ja osobne si nikdy nezvyknem na miniatúrne verzie klávesov ako Enter, Shift a Backspace. K tomu celému si treba ešte prirátať aj vyložene malé multimediálne tlačidlá v hornom rade, ktoré sčasti ovládajú ScreenPad a sčasti zase štandardné funkcie zariadenia. Trojstupňové a jednofarebné podsvietenie je rovnako dostačujúce, i keď stále by som tomu ešte pár lumenov pridal - asi som už naozaj starý a slepý dinosaurus, čo začína mať problém si vidieť aj na špičku nosa. Na pravej strane, tesne pod zapínacím tlačidlom sa nachádza síce dobre reagujúci, no stále maličký trackpad so skleneným povrchom a dvomi fyzickými spínačmi. Tu bol proces môjho zvykania si oveľa lepší ako u klávesnice. Po čase som našiel ten správny grif na interakciu a dokonca som si dovolil realizovať aj niekoľko zaujímavých skratiek.

Radosť sa pozrieť

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Dvojitá porcia obrazoviek prináša rôzne využitia, o akých som vám už v minulosti pri recenzovaní starších modelov Zenbook Pro Duo básnil pomerne dosť. Preto sa teraz skôr presuňme ku kvalite jednotlivých panelov. Hlavný displej, s veľkosťou 14,5 palca a v mierke 16:10, vám ponúka 2,8 K rozlíšenie pri obnovovacej frekvencii 120 Hz. Toto je už samo o sebe úžasné čítanie a bude ešte o to viac, keď k tomu dodám svietivosť okolo 400 nitov, či stopercentné pokrytie DCI-P3. Výrobca síce proklamuje svietivosť nad 500 nitov, avšak tento údaj sa podľa meraní nepodarilo naplniť. Rozprávať sa o tom, že OLED tu krásne vykresľuje čiernu v jej dokonale zvodných šatách odkazujúcich na nekonečnú temnú dieru, by bolo ďalej rovnako tak už iba opakovaním známych faktov. Oba panely sú plne dotykové a podporujú najnovší ASUS Pen 2.0, ktorý je samozrejme súčasťou balenia. Užívateľ si tak môže napríklad na vrchnej obrazovke nechať bežať seriál, zatiaľ čo si do tej spodnej pomocou pera bude robiť poznámky o tom, aké scenáristické prešľapy sa v danej šou podarilo pretlačiť do hotového produktu. ASUS to s podporou softvérovej časti ScreenPadu myslí skutočne vážne a preto pre každého svojho kreatívneho zákazníka pripravil prispôsobenie aplikácií ako After Effects, Photoshop a mnohých ďalších. Je evidentné, že sa im filozofia duality panelov stále páči a rovnako tak je zrejmé, že sa tieto stroje aj reálne predávajú. Inak by sme ich samozrejme sotva videli ako súčasť už v úvode spomínanej novej sezóny produktov. Po stránke výkonu, aj s odkazom na danú konfiguráciu (i7 + Iris Xe), sa nemusíme otravovať s nejakým hĺbkovým rozborom, ostatne, k dispozícii som počas recenzie mal len raný update. Napriek tomu všetkému sa predpoklady o spoľahlivosti potvrdili a preto je tento laptop dostatočne vybavený na to, aby uspokojil konzumenta vytvárajúceho video obsah, editujúceho čokoľvek od rodinných záberov až po fotografie určené do komerčnej sféry.

Batéria

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

Na samotný záver som si nechal stručný opis výdrže akumulátora, ako aj pár poznámok k chladeniu a hluku s ním spojeného. Batéria s kapacitou 76 Wh je z pohľadu porovnania s inými modelmi rozhodne schopná nad očakávania. Dôvodom je však pochopiteľne nutnosť ťahať súčasne až dve obrazovky (i keď tú spodnú si môžete kedykoľvek vypnúť a 120 Hz na tej hlavne skresať na štandard) a to hovoríme o obrazovkách s vysokým rozlíšením. Preto mi aj nejaké presné merania výdrže samotná koncepčná pointa zariadenia dosť komplikuje. Každopádne, pri vypnutí sekundárneho panelu a jemne zníženom jase na hlavnej obrazovke ste schopní dostať sa na údaj okolo 5 hodín. Akonáhle zapnete aj druhý panel a ten necháte na polovičnom jase, dostanete sa k 3 hodinám životnosti. Všetky ďalšie merania samozrejme podliehajú jednotlivým stupňom vyťaženia CPU a GPU. Čo sa týka schopnosti chladenia, tak dizajn a rozloženie interných komôr vedúcich vzduch cez dôležité komponenty bol navrhnutý tak, aby síce notebook pri plnom vyťažení produkoval väčší hluk (niečo nad 50 decibelov), avšak súčasne zvládal všetko dôležité schladiť. Tu je vlastne prítomnosť ScreenPad obrazovky veľkou výhodou, keďže konštruktéri pod ňu skryli dôležité súčiastky a tak ju využili ako jeden z tepelných štítov. Posunutie klávesnice smerom dole má v tomto ohľade nečakanú výhodu. Nemusíte sa preto báť, že by vám nový Zenbook Pro 14 Duo spálil stehná, či nebodaj končeky prstov na rukách.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)

ASUS vyzdvihuje filozofiu duálnych obrazoviek na novú úroveň a pre ľudí bažiacich po tejto koncepčnej originalite má nový a relevantný kus prepracovaného hardvéru


Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook Pro 14 Duo OLED - UX8402Z - recenze)


CGwillWin