recenze
PAC-MAN desková hra

PAC-MAN desková hra - recenze
PAC-MAN desková hra - recenze
08:00, 23.04.2022

Ikonický žltý požierač PAC-MAN ako synonymum ultimátneho úspechu japonskej spoločnosti Namco oslavuje tento rok úctyhodných 44 rokov svojej existencie a stále mu to viac ako dobre cvakoce. Počas jeho dlhej kariéry zrodenej v 2D forme pomocou klasických herných automatov sa dočkal obrovskej popularity pretavenej do rôznych foriem konzumu a dnes už jeho nezabudnuteľné "Waka Waka" poznajú aj ľudia, o ktorých by ste sotva mohli povedať, že niekedy prešli čo i len jednu videohru. PAC-MAN je jednoducho interaktívny fenomén a ako taký si pochopiteľne zaslúži aj svoju vlastnú spoločenskú formu. V nasledujúcom texte sa spoločne porozprávame o tej vôbec najnovšej, keďže ich už bolo viac než len pár, ktorá prichádza v lokalizácii spoločnosti Blackfire a prináša so sebou samotné gro a podstatu, ktorá tak dobre fungovala práve v tradičnej videohernej forme.

Pre najmenších?

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)

S touto verziou PAC-MANa ste sa mohli stretnúť už v roku 2019, kedy sa dostala dopredaja v originálnej forme, avšak práve v aktuálnej verzii s prekladom do českého jazyka, ktorý samozrejme sám o sebe nie je nejako nutný, môžeme hru odprezentovať ako plne dostupnú aj pre lokálny trh. Blackfire teda preložil už tak banálne pravidlá vytlačené na prehľadom letáku uloženom pod tou hromadou plastových komponentov a dal tak možnosť každému skúsiť sa prevteliť do známeho hrdinu ako aj vyskúšať aké to je byť jeho úhlavným nepriateľom. PAC-MAN desková hra je projekt určený pre dvoch až piatich účastníkov, kde veková hranica môže pokojne spadať až na hranicu piatich rokov, aj keď na obale nájdete uvedené 10+ (predpokladám, že to je z dôvodu náročnejšej manipulácie s hernou doskou ako aj na základe prítomnosti menších plastových čiastočiek). Tak či onak, moja päť ročná dcérka nemala absolútne žiadny problém zhostiť sa úlohy lovca či lovnej zvery, ako sa povie, a formu pochopila bez akéhokoľvek zložitejšieho vysvetľovania.

Arkáda ako z praku

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)

Pointa z počítačovej formy ostáva zachovaná aj v tejto stolovej podobe. PAC-MAN sa na ploche posiatej žltými bodkami snaží zožrať čo najviac z nich s cieľom postupne vyčistiť štyri na seba napojené sektory - za každý jeden je určitý počet bodov. Pomocou hádzania trojicou klasických kociek si určuje počet ťahov a jedinou hrozbou sa pre neho stávajú duchovia snažiaci sa ho dobehnúť - ich postup po hernej ploche naopak reguluje ťahanie kariet z balíčka. Obranou PAC-MANa sú štyri špeciálne žetóny umiestnené v jednotlivých sektoroch, ktoré ho dočasne robia nesmrteľným a schopným zlikvidovať duchov - po zjedení tohto žetónu hráč hádže postupne trikrát jednou kockou a určený pohyb si musí vopred presne naplánovať tak aby sa po skončení nesmrteľnosti nestal ľahkou korisťou. Opísanú hrubú kostru pointy ešte dopĺňajú žetóny ovocia objavujúce sa na základe špeciálnych kariet, ktoré môže náš žltý kontajner pohltiť a navýšiť si tak celkové skóre, nehovoriac a bodoch za zjedenie ducha. Počas jednej partie sa musí každý jeden účastník stať raz PAC-MANom. Pri hraní za duchov je voľba poradia ťahov za vecou dohody účastníkov a preto si pravidlá môžete v tomto ohľade prispôsobovať vašim potrebám. Vyhráva ten, čo v rámci svojej interakcie za PAC-MANa dosiahol najvyššie skóre.

Kto prehrá, ten vytláča

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)

Ako ste mali možnosť vypozorovať z textu vyššie, v zmysle náročnosti sa tu skutočne rozprávame o jednoduchom koncepte tak ako ho prezentuje už viac než štyridsať rokov samotná predloha. Cez to všetko je však zábava počas ovládania PAC-MANa ako aj farebne odlíšených duchov na vysokej úrovni, keďže voľba stratégie ohýbaná aj na základe šťastia počas hodov kockami, môže mať stále veľa variant a podôb. PAC-MAN musí neustále kalkulovať svoj pohyb po ploche a na to aby dokázal vyčistiť všetky štyri sektory bez toho aby sa ho dotkol čo i len jeden duch, musí vynaložiť obrovské úsilie. Musím povedať, že mňa samotného prekvapilo, ako zábavné môže byť práve niečo takto jednoduché, zvlášť v obkolesení dospelých účastníkov. Teraz keď už vieme, aký stupeň zábavy nám herná náplň dokáže ponúknuť, poďme sa pozrieť na kvalitu komponentov a proces obsluhy herného plánu. PAC-MAN ako taký je spracovaný perfektne a pomocou vstavanej batérie dokonca zvláda vydávať aj svoje známe Waka Waka vždy keď zatláča žltý kolíček do dosky. Práve ono zatláčanie má predstavovať pojedanie žltých bodov známe z hier a samo o sebe je spracované pomerne slušne, horší je však už proces opätovného nastavenia plochy po skončení daného kola.

Radšej by som priplatil

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)

Účastník musí pomocou prsta všetky zatlačené kolíčky zase vytlačiť späť a ak sa počas predchádzajúceho kola jeho spoluhráč skutočne činil a získal väčšinu sektorov, je to proces pomerne zdĺhavý a otravný. Samotný konštrukčný nápad ako konzument cením, ale radšej by som priplatil pár desiatok eur a dostal hernú plochu s poloautomatickou funkciou vyťahovania kolíčkov, kde by sa jednotlivé časti hernej dosky vysúvali súčasne a nie každý zvlášť. Tak či onak, kvalita komponentov je aj v tejto podobe na vysokej úrovni a preto jediné čo vás časom začne skutočne otravovať, je práve príprava novej hry. V balení nájdete dokonca zápisník bodov pre jednotlivé partie, čím sa orientácia v získanom skóre oveľa zjednodušuje. PAC-MAN sa v spoločenskej forme ukázal byť ako zaujímavou voľbou pre každého komu je onen žltý kontajner blízky a verím, že sa v tomto prevedení môže na nejaký čas prehrýzť do srdiečok aj ďalších náhodných účastníkov. Ide o instantnú zábavu bez náročného vysvetľovania pravidiel s dostatočne širokou taktickou škálou hrateľnosti aká si v sebe však nesie aj dosť iritujúci part s otravným nastavovaním hernej plochy. Je už len na vás, či vám táto prekážka stojí za tie peniaze (cca 40 Eur).

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (PAC-MAN desková hra - recenze)


SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Waka Waka

CGwillWin