recenze
Weird West

Weird West - recenze
Weird West - recenze
15:00, 03.05.2022

Posledná dekáda by sa z pohľadu herného biznisu dala pokojne nazvať ako turbulentná a plná prekvapení. Ako človek čo denne sleduje udalosti okolo interaktívneho softvéru, aby som vám o nich následne vedel patrične referovať som sa neraz doslova chytal za nos a krútil hlavou ako o život. Jedným z trendov, ktoré sa za uplynutých desať rokov dajú nejako zosumarizovať a podložiť obrovským množstvom názorných príkladov bola chuť skúsených vývojárov vybehnúť z dverí svojich mecenášov a založiť si na novom piesočku niečo vlastné. Či už sa motivácie týchto ľudí zakladali na chuti oslobodenia sa od prísneho dohľadu alebo im išlo výhradne o zmenšenie okruhu kolegov a potencionálne navýšenie vlastnej výplaty, vďaka obom scenárom vznikli malé ale aj väčšie nezávislé štúdiá medzi ktoré spadá rozhodne aj to s názvom WolfEye. Jeho zakladateľom sa v roku 2019 stal Raphaël Colantonio, ktorého ruky a myseľ pomáhali tvoriť legendárnu sériu Dishonored ako aj ikonický Prey. Prvou vydanou hrou v novom a slovami Raphaëla, kreatívne slobodnom prostredí, sa stala nedávno vydaná akčná RPG Weird West. Jej obsahom som sa aj ja sám intenzívne zaoberal a to celý posledný mesiac, aby som vám mohol pripraviť komplexnú recenziu. Odhoďme preto akékoľvek zábrany a vyberme sa spoločne do sveta, v ktorom by ste ani náhodou nechceli žiť, nech už je úroveň vašej odvahy akokoľvek závratná.

Devolver Digital má stále dobrý čuch na originality

Klik pro zvětšení (Weird West - recenze)

Akonáhle sa pod nejakú hru podpíše Texaský Devolver, moje zmysli zacítia príležitosť užiť si opäť raz niečo neopakovateľné a zapamätania hodné. Presne táto definícia by sa dala pomyselne zavesiť na krk aj projektu situovanému do fantasy prostredia divokého západu. Navonok si možno Weird West pomýliť s bežnou akčnou zábavou snímanou pomocou plne ovládateľnej izometrickej kamery, avšak stačí s ňou stráviť niekoľko hodín plnej intenzívnych situácií a prvotný názor sa začne okamžite drobiť ako deň starý chlieb. Základným šasi, ak by som mal použiť terminológiu recenzovania áut či hardvéru, je téma kovbojov v upotených klobúkoch a s párom zdravých zubov v ktorých prežúvajú zvlhčený tabak, avšak za tým pachom streliva z revolverov a výbuchov dynamitu je predsa len niečo viac. Začínate plnením rôznych westernových misií vytvorených na základe známych príbehov z filmov ako Red River či Hight Noon a končíte až po uši ponorený v okultistických scenériách s vyvolávaním mŕtvych duší a bojom proti hnilobným príšerám. Ak zakladateľ štúdia WolfEye jasne deklaroval, že jeho dvadsiatka kolegov už nechce trpieť pod útlakom manažérov v kravatách a preto si spoločne vytvárajú štúdio kde sa bude uvažovať nad každým potencionálne zaujímavým príkladom, tak dôkaz jeho tvrdení je jasne badať práve počas hrania ich prvej dokončenej hry. Weird West je totižto simulátor divokého západu so strhujúcim obsahom a akčnými scénami schopnými vám zdvihnúť adrenalín, kde máte len málo príležitostí si skutočne oddýchnuť.

Lovci odmien strieľajúci do hororových bytostí

Klik pro zvětšení (Weird West - recenze)

Všetko sa odohráva na obrovskej mape a vo svete s vlastnou časovou osou podporenou striedaním dňa a noci. Akonáhle dostanete časovo obmedzenú misiu (takých je tu drvivá väčšina) je na jej úspešné splnenie nutné správne zvolené načasovanie. So svojím hlavným hrdinom dokážete vyraziť na akékoľvek miesto na mape avšak nikde nie je napísané, že tam dorazíte včas alebo v jednom kuse. Cestovanie podlieha nepredvídateľným udalostiam, kde drvivá väčšina z nich predstavuje potencionálne nebezpečenstvo a ten zvyšok sa sústredí na obchodný artikel. Tento konkrétny western je plný bizarných situácií prepletených do známeho naratívu o divokom západe a ak vás takýto druh kombinatoriky vyložene láka, nemali by ste váhať ani sekundu a Weird West si zadovážiť. Poďme sa však pozrieť o trocha hlbšie. Práve ono prepájanie osudov bežných ľudí s osudmi krvilačných príšer - sem vyložene nespadajú len upíri a vlkolaci ale aj chamtivý zlodeji a smradľavý vrahovia, bolo z môjho pohľadu nesmierne atraktívnym sústom. Koncept danej akčnej RPG totižto dáva hráčovi šancu vybrať si svoj spôsob riešenia všetkých situácií a kto sa chce správať prívetivo a pomáhať alebo naopak vraždiť a ubližovať, môže si vybrať svoju ideálnu stranu mince. Treba však myslieť na budúcnosť a tá je oveľa prívetivejšia pre jedincov s pozitívnou karmou než pre chamtivých bastardov. Hlavná dejová linka vám zaberie niečo málo okolo 20 hodín a je rozdelená do 5 kapitol. V nich preberiete úlohu pätice rôznych hrdinov čo do deja prináša istú sviežosť a priestor pre variabilný vývoj postavy.

Podrobná štatistika

Klik pro zvětšení (Weird West - recenze)

Po ukončení príbehu s jedným z pätice postáv je vám ponúknutá podrobná štatistika vašich rozhodnutí, doslova všetkých rozhodnutí s dodatkom. Takýto dodatok môžeme brať ako nákres plný premárnených šancí ako sa zabaviť ešte o trocha viac a možno aj motiváciu si pri prebratí nasledujúceho hrdinu dávať oveľa väčší pozor na isté rozhovory a konať zase trocha inak. Komplikovať vám to môže hranie za postavu prasaťa, ktorá je zároveň krásnym príkladom realisticky sa správajúcich NPC postáv. Počas prebratia tohto hrdinu si totižto nebudete môcť dovoliť chodiť len tak po meste bez toho aby sa vám nejaký lovec nesnažil odstreliť hlavu alebo vás napichnúť nad rozpálený ražeň. Práve u tejto špecifickej osobnosti doceníte možnosť uzatvárania priateľstiev s ďalšími "obludami" aby ste spoločne pátrali po surovinách váľajúcich sa v tieňoch mestečiek či prípadne v útrobách jaskýň plných gangov. Vyššie som totižto spomínal, že Weird West je simulácia. Simulácia ktorá od vás okrem prijímania stravy vyžaduje aj ošetrovanie zranení pomocou obväzov a liekov, čo sa realizuje oveľa jednoduchšie keď ste bežný kovboj s plnou plienkou než keď máte vizáž ako reklama na bravčovú masť. Weird West je v zmysle obsahu a možností obrovskou hrou kde som ani po uvedených dvadsiatich hodinách nemal úplne pocit, že už som v nej videl úplne všetko. Interakcia má extrémne široký záber a keďže boj je možné realizovať pomocou mágie ako aj strelných zbraní, variabilita plnenia úloh nemá pevne stanovené hranice. Každá jedna postava zo spomínanej päťky má svoje špecifické schopnosti a s každou jednou si užijete viac alebo menej odlišný spôsob interakcie.

Miestami chaotické

Klik pro zvětšení (Weird West - recenze)

Jednotlivé dejové party sú plné zvratov a zaujímavých momentiek aj keď všetky smerujú ku finálnemu pochopeniu, ktoré už tak prelomové vlastne vôbec nie je. Posledná kapitola sa v mojich očiach vyfarbila ako isté sklamanie, čo zase nemusíte brať ako negatívum, keďže na každého môže obsah tohto netradičného dobrodružstva pôsobiť úplne inak. Každopádne niekedy snaha o komplexnosť dokáže priniesť skôr chaos a chybičky krásy. Narazil som napríklad na situácie, kde sa spomínali postavy mnou v minulosti zachránené a paradoxne v danom dialógu už boli dávno pochované, alebo naopak figurovali v úplne inom kontexte než som ich ja pôvodne zažil. Evidentne sa autorom nepodarilo tú veľkolepú výpravu v zmysle rozhodnutí dostatočne ustrážiť a tak sa im do inak dobre fungujúceho stroja dostalo pár nechcených triesok. Dnes, kedy už táto originálna vízia divokého západu obdržala niekoľko zásadných opravných balíčkov, môžeme hovoriť o oveľa plynulejšej zábave, avšak stále to nie je úplne dokonalé. Samostatnou kapitolou sú súboje a boj, kde vás nepriatelia často zbadajú z nezmyselného uhľa, zatiaľ čo vi sa snažíte brodiť bahnom len aby ste si na konto pripísali tichú elimináciu. Svoje polienko do ohňa prináša aj izometrická kamera, vďaka ktorej ste často skôr v nevýhode - nevidíte dostatočne ďaleko a nemáte tak možnosť si takticky naplánovať postup vpred cez presilu. Aj tento nedostatok sa ale v neskoršej fáze dá eliminovať a to pomocou hrubej sily, kedy si na základe dobre investovaných bodov vylepšenia a dostatočného arzenálu, môžete dovoliť nabehnúť doprostred húfu protivníkov, spomaliť čas a všetkých rozsekať na kašu.

Zbrane na diaľku majú výhodu

Atmosféru akú Weird West ponúka by ste v nejakej inej hre hľadali len márne. Jeho svet plný nekompromisných zákonov je ideálnym spoločníkom na dlhé večerné seansy a čím viac postranných misií si hodíte na ramená o to viac bonusových kariet v rukáve danej značky nájdete. Audiovizuálna stránka je namiešaná ako chutný bizarný drink akého som sa ani v závere nevedel nabažiť a cez to všetko, že sa autorom z WolfEye štúdia nepodarilo priblížiť ku úplnej dokonalosti, na svoju prácu môžu byť patrične hrdí.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (Weird West - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
82%
CZECHGAMER
Netradične pojatý divoký západ

CGwillWin