Hogwarts Legacy má konečně gameplay

Hogwarts Legacy má konečně gameplay
08:27, 18.03.2022

Dočkali jsme se. Po mnoha oznámeních, odkladech a slibech se nám po letech dostává plnohodnotného gameplaye, který nám byl naservírovaný díky včerejšímu State of Play, kdy jsme se dočkali zhruba čtvrt hodiny dlouhé exkurze do světa čar a kouzel. Vítejte zpět ve světě Harryho Pottera.

Příběh se každopádně bude točit okolo vzpoury skřetů, kteří uzavřou křehké spojenectví s temnými mágy a samozřejmě bude zase hrozit zánik světa čarodějů, do čehož údajně budeme mít co mluvit. A koho se tedy ve hře ujmeme? Půjde o zcela novou No Name postavu, kterou si vytvoříme, dle ukázek bude i na tento aspekt hry kladen velký důraz a budeme se moci opravdu vyblbnout. Následně se dostaneme do pátého ročníků školy čar a kouzel v Bradavicích, přičemž si sami vybereme, do jaké koleje nás chytrý klobouk zařadí.

Nutno podotknout, že ze záběrů vůbec netuším, do jaké koleje bych se přihlásil, protože zpracování všech společenských místností vypadá fantasticky, ostatně jako celý svět, který bude radost prozkoumávat. A že bude co zkoumat. Jak už název napovídá všechno se bude točit okolo Bradavic, ale jejich pozemky jsou (zdá se) větší, než jsme si kdy mysleli. Kromě hradu samotného, se podíváme i do Zapovězeného lesa, ale především do spousty neznámých lokací na povrchu, ale i pod zemí. Dle slov vývojářů se dočkáme např. i dungeonů se speciálními odměnami. Nemohu v tomto bodu nevzpomenout na Elden Ring, který je takových míst plný a určitě si nechám takové lokace v HL líbit.

Kromě jiného zavítáme i do Prasinek, kde se bude pravděpodobně odehrávat i část příběhu. Co mě osobně hodně těší je vnitřek Bradavic, ve kterém se budeme moci toulat a objevovat nové skryté chodby a záhady, kterými má být tenhle kouzelný hrad napěchován. Jednou z takových nám dobře známých záhad je komnata nejvyšší potřeby, která zde bude sloužit pravděpodobně jako jakési útočiště nebo základna stejně jako v případě Brumbálovy armády. Zde si budeme vařit lektvary, měnit šatník, vylepšovat schopnosti, ale i ubytovávat fantastická zvířata. Stačí je jen najít.

Když už jsme u těch schopností samozřejmě nejdůležitějším aspektem hry budou kouzla samotná a zde se vývojáři doslova předvádí. Když pomineme létání na koštěti, které je doporučeno pro rychlejší cestování po světě (gameplay opravdu působí dojmem, že hra bude obrovská) nebo na hypogrifovi, zbývá samozřejmě ono pověstné mávání hůlkou. Zatím to vypadá, že po vzoru původních Harry Potter her se budeme logicky učit kouzla od učitelů, přičemž budeme navštěvovat hodiny obrany proti černé magii, lektvarů, ale třeba i bylinkářství což vše v boji využijeme.

Nejzajímavější je ale možnost kombinace kouzel, resp. rychlého kouzlení různých druhů čar za sebou. Na první pohled vypadalo epicky nepřítele zvednou do vzduchu, zapálit a potom s ním mlátit o zem nebo po něm střelit barelem s třaskavinou, ale zatím si nedovedu osobně moc představit systém ovládání. Zda budou kouzla rozvržena po jednotlivých tlačítkách nebo si budeme moci nadefinovat komba jako bylo například ve hře Magicka netuším, ale rozhodně se těším na "dodělávky" nepřátel. Představte si například kamenného rytíře s mečem, kterému ve finále vytrhnete z ruky vlastní zbraň a s ní ho okráglujete. Nádhera.

Co mě poněkud zarazilo bylo i použití zapovězených kleteb. Ve videu je jasně vidět, že naše postava je schopna použít smrtící kouzlo Adava Kedavra za což by určitě ve škole dotčený student pochválený nebyl. Vyvstává tedy otázka, zdali příběh nebude moci mít více konců a když už je slovo odkaz v názvu hry, zdali nebudeme moci časem přejít na temnou stranu. Jen si představte tu možnost nechat se zařadit do Zmijozelu a stát se obávaným čarodějem. Zajisté sen mnoha fanoušků světa HP.

Ať už hodní nebo zlí, dočkáme se i cvičných soubojů jaké jsme mohli vidět v Harry Potterovi a tajemné komnatě. Ačkoliv to asi není moc pravděpodobné osobně by se mi líbila představa nějakého multiplayeru ve formě právě těchto soubojů i když společnému průchodu hrou s přáteli bych se také určitě nebránil. Toho se dočkáme minimálně s pomocí NPC, která by nám měla pomáhat, pokud se s nimi spřátelíme a poznáme i jejich příběh. Na videu zatím byli vidět studenti, ale je možné, že nám budou pomáhat i nějaké ty kouzelné potvůrky, které mohou být zřejmě i ochočeny nebo minimálně podrbány,

V rámci všeho výše uvedeného bychom se měli dočkat propracovaného RPG systému na vylepšování různých druhů kouzel, ale i gearu, který budeme nacházet v bednách případně nakupovat od obchodníků v Prasinkách nebo vyrábět. Celá hra na mě podle téhle první velké ukázky působí jako mix Harryho Pottera a Zaklínače, čemuž se vůbec nebráníme a po skepsi, kterou jsem osobně k titulu po odkladech měl se začínám opravdu hodně těšit. Nicméně si ještě chvíli počkáme, protože hra by měla vyjít někdy před Vánoci.

A co Vy? Těšíte se na nový rok ve škole čar a kouzel nebo jste už dávno zlomili a zahodili svoje hůlky?


DALŠÍ

CGwillWin