recenze
WWE 2K22

WWE 2K22 - recenze
WWE 2K22 - recenze
12:00, 27.06.2022

Po ročnej pauze sa 2K rozhodlo opäť vydať nový diel svojej nekonečnej wrestlingovej simulácie WWE a tak sa hráči môžu zase raz vyblázniť v arénach nesúcich skratku organizácie World Wrestling Entertainment. Prečo ten rok čakania navyše? Dôvodom bola extrémne nízka kvalita projektu WWE 2K20, ktorý odborná ale aj laická verejnosť doslova zostrelila na samotné dno a 2K vtedy usúdilo, že je načase si dať pauzu a nechať svoje interné štúdio Visual Concepts zapracovať na vízii inak vždy dobre sa predávajúcej IP značky. Dnes tu tak máme vôbec prvý zásek do série pripravený pre technické možnosti next-gen konzol a spoločne sa pozrieme konkrétne na verziu určenú pre systém PlayStation 5. Podarilo sa spomínaným autorom napraviť chyby z WWE 2K20 a čo nové nám ponúkajú? Tak o tom bude reč v nasledujúcom texte.

Svieži vietor

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

Hneď v úvode musím autorov pochváliť za výrazný návrat ku koreňom interaktívneho wrestlingu - je teraz úplne jedno aký máte názor na samotnú šou, v týchto hrách totižto ide o omnoho viac než len o divadlo, ostatne práve v hrách máte šancu doceniť koncept série ako takej. Onen návrat spočíva vo výraznom zjednodušení ovládacej schémy, kedy sa všetko vracia do doby minulej. Rozoznať ťažký útok od ľahkého si už nevyžaduje separátny tutoriál a ovládanie sa lusknutím prsta premenilo na intuitívne a to čo je najpodstatnejšie, na zábavné. Plynulosť pochopenia prešla z vysokej a zbytočne komplikovanej linky na systém kedy do rúk zoberiete gamepad a okamžite vám je jasné, ako všetko funguje a môžete sa začať aktívne zúčastňovať bez efektu náhody. Okrem iného sa do hry vracia dobre spracovaný ukazovateľ zdravia bojovníka na základe ktorého ste schopný reagovať aj v zmysle defenzívy a tak sa eliminovala istá lotéria s odhadovaním ako zle na tom môj bojovník vlastne je a či si môžem dovoliť vykonať taký alebo onaký atak.

Otvorená náruč smerom ku nováčikom

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

Rýchlosť boja prešla od pomaly sa plaziacej korytnačky, ktorá aj tak presne nevie kam chce ísť, do sféry svižnej a plynulej akcie s pointou. Silu a tlak na súpera zastupuje intenzívne stláčanie konkrétnych tlačidiel a aby ste nové prevedenie hernej adaptácie WWE docenili, najlepšie je si dať zápas 1vs1, čiže arénu odosobniť od prípadného chaosu. Jediné čo tu môže degradovať spomínanú svižnosť je stále nie ideálna umelá inteligencia, keďže AI sa často medzi povrazmi potuluje bez značnej taktiky a nejakej myšlienky, ale stále aj tento part môžeme definovať ako progres, špeciálne voči minulým dielom. Vôbec najintenzívnejšie ponorenie sa do celého konceptu danej bojovej značky nastane v momente kedy vyzvete reálneho človeka. Pri takomto scenári máte možnosť pozorovať výhody a nevýhody jednotlivých športovcov a ako asi tušíte, ich pestrosť v rámci trikov sa pretaví aj do pestrosti počas boja. Každý jeden hrdina, ak to tak môžem nazvať, má svoju typickú sériu trikov a samozrejme aj minimálne dva špeciálne útoky, po ktorých sa oplatí skúsiť zaľahnutie a dúfať v kompletné odpočítanie.

Odmeny získavané za plnenie istých trikov sú späť

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

WWE 2K22 je vlastne hrou plnou návratov a toho dôkazom je aj kompletne prekopaný zoznam režimov. Opäť tu máme možnosť skúsiť zahrať sa na promotérov a vybudovať svoju vlastnú wrestlingovú šou plnú šokujúcich zápasov a toho pravého amerického divadielka - veď viete na čo narážam. Ide o režim Universe kde si mimo už uvedeného skladania jednotlivých šou vyberiete aj jednu konkrétnu postavu a s ňou sa môžete zúčastňovať priamo v aréne ako bojovník. Každý jeden modus ponúka rýchly tutoriál a nie je preto možné aby ste sa v jednotlivých možnostiach nejako stratili. Čo tu máme ďalej v zmysle návratov? Asi najväčším je MyGM, ktorý sa v sérii naposledy objavil ešte v Smackdown vs. Raw 2008 s tým, že debutoval o dva ročníky skôr, čiže vo verzii identickej série z roku 2006. Tlak komunity na integráciu GM do novej časti WWE 2K bol tak veľký, že to 2K jednoducho nemohlo ignorovať. Ide tu o možnosť manažovania bojovníkov a súťaže WWE - od rozpočtu, cez zmluvy až po udržiavanie morálky aktérov pod vašimi krídlami. Ak ste si vždy mysleli, že daná séria absentuje v zmysle akejkoľvek hĺbky a ide len o bezduché mlátenie sa s naolejovanými telesami v elastických trenírkach, práve MyGM tento predsudok dokáže rozdupať na prach.

V MyGM môžete priamo simulovať súboje alebo sa ich zúčastniť

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

Ďalší odsek a ďalší návrat. V menu nájdete totižto aj režim Showcase, ktorý je akousi interaktívnou verziou historických momentiek z rôznych wrestlingových federácií. Hráč si tak má možnosť prežiť ikonické boje v koži rovnako ikonických mien akým je napríklad Rey Mysterio Jr. Samozrejmosťou je aj možnosť vytvorenia si svojho vlastného "No Name" hrdinu (ide o modus MyRISE) a pomôcť mu postupne sa prepracovať z úplného dna až na samotný trón. Práve tento režim je asi najviac prešpikovaný tým nie vždy atraktívnym hraním sa na telenovelu a tak je účastník nútený stráviť viac času čítaním textu a robením opičiek než bojom ako takým. Postupom času si váš hrdina nájde svojho úhlavného nepriateľa tak ako aj získa niekoľko spojencov, ale celý tento modus považujem za pomerne nudný a minimálne z toho o čom už v tomto texte bola reč, je práve táto časť najslabšia. Počas testovania WWE 2K22 som bol skutočne nadšený a takmer všetko v zmysle obsahu ku mne prichádzalo s pozitívnymi vibráciami, avšak zvrat nastal pri objavení opäť nie zrovna dobre zrealizovaných mikrotransakcií. Ide o funkciu s názvom MyFACTION, kde pomocou dodatočných platieb môžete urýchľovať výkon športovcov a dokonca ponúkať výhodnejšie kontrakty počas podpisu zmlúv so slávnymi menami. Bonusom je vám napríklad priestor pre dedikovanie vlastného tímu a vizuálne prispôsobenie jeho insígnií.

Najkrajší interaktívny wrestling všetkých čias?

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

Po stránke audiovizuálnej prezentácie je jasne badať, že vývojári mali možnosť svoj projekt pripravovať pre oveľa silnejšie železá než tomu bolo v minulosti. Ak dáme bokom dokonalo presné modely jednotlivých postáv ako aj krásne animácie počas boja, rovnakou mierou sa dá nahliadať aj na prepracovanie arén a reakcie obecenstva. Kamera ponúka viacero uhlov a pomocou svojej dynamiky buduje oveľa adrenalínovejšie zážitky. Aj keď nie všetky mená v tejto hre dostali plnú vierohodnosť čo do animácie tváre, tie najzásadnejšie hviezdy ako The Rock, Sasha Banks, Goldberg, Stone Cold Steve Austin či Brock Lesnar sú doslova ako zo žurnálu. Špeciálnou kapitolou je efekt svetla a implementácia Ray Tracing technológie, ktorá prináša ten správny americký lesk do všetkého čo sa mihne v zábere. Môj najväčší favorit, sledoval som ho ešte ako decko počas dnes už mŕtvej WCW federácie, Bill Goldberg, zostáva našťastie stále plešatý ako koleno. Prečo našťastie? Asi najhorším vizuálnym partom je totižto aj naďalej fyzika vlasovej pokrývky, na ktorej by autori do budúcna mali poriadne zapracovať. V čase recenzovania som navyše vypozoroval viacero technických nedostatkov a chýb s akými si však určite neskôr poradí séria opravných balíčkov. Čo viac dodať? Cítil som sa ohúrený tou porciou obsahu aký mi herný návrat WWE naservíroval a aj keď mi tu stále nevonia integrácia dodatočných platieb, výsledok je nad očakávanie dobrý.

Dobre fungujúci multiplayer je samozrejmosťou

Americký wrestling od 2K sa vrátil na tú správnu cestu. Jeho ovládacia schéma je natoľko intuitívna a cez to všetko komplexná, že boje ako také budú zabávať aj úplných nováčikov. Jednotlivé modusy ponúkajú dostatok priestoru na sebarealizáciu a ten lesk a sláva spájajúca sa s licenčným pozadím je voči reálnej predlohe ďalej než kedykoľvek predtým. Ak ste boli vždy fanúšikom wrestlingu zo západu a čakali ste na ten správny moment kedy si zase raz zakúpiť nejakú videohru a to bez obáv, práve nastal ten správny čas.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (WWE 2K22 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
81%
CZECHGAMER
Návrat ku koreňom aký si nezaslúži nič iné než potlesk

CGwillWin