hw
recenze
ROG Strix Scar 15 (2022)

ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze
ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze
09:18, 01.02.2022

Od CES 2022 poznáme už všetky novinky z dielne spoločnosti ASUS, respektíve jej hernej divízie ROG, a preto nastal čas posunúť sa od teórie virtuálneho poznania k regulárnej praxi. Do redakcie sa nám dostal jeden z prvých, horúcich kusov herného hardvéru nesúci logo republiky pre hráčov. V tomto prípade som mal len limitovaný počet dní na testovanie tohto čerstvého laptopu radu Strix Scar 15, no aj tak sa vám teraz pokúsim odovzdať tie najdôležitejšie poznatky a dojmy zo samotného prístroja. Rád by som vás teraz, ešte než začneme riešiť kvalitu samotnú, dostal takpovediac do tej správnej nálady.

Čistokrvná beštia, beštia v autobuse...

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

Červené špagety skrivené do matematicky presných tvarov hlásia poobedný čas a môj zadok sa po dlhých rokoch zohrieva v prekvapivo pohodlnej sedačke diaľkového autobusu. Som na ceste do Prahy, kam nás, mňa a mojich kolegov, unáša istá nemenovaná čínska spoločnosť. Ich cieľom je predstaviť svoj najnovší hardvérový kľúč pasujúci rovno do peňaženiek ich budúcich potenciálnych konzumentov. Nechcem však písať o cieli tejto konkrétnej cesty, pretože ten si prečítate v inom samostatnom článku. Budem radšej pokračovať v tej prekvapivo stále neodviatej spomienke. Na kolenách, hneď vedľa papierovej tašky s mastným obalom od bagety a prázdnou fľaštičkou Prosecca mi totižto sedí mašina vybavená najnovším procesorom Intel Core i9 a grafickou kartou GeForce RTX 3070 Ti. Ide o výkonný notebook schopný mi celú cestu spríjemniť technicky náročnými videohrami cez Game Pass, alebo prípadne umožniť rovnako náročnejšiu editáciu videa, či fotografií. Čo sa týka stability v idúcom vozidle nový Strix Scar sa aj napriek svojmu spodnému pogumovaniu a vyššej váhe jednoducho nedokázal udržať na plastovom výklopnom stolíku predo mnou, a tak som radšej siahol po istejšej pozícii. Na vás záleží, či je tento argument kladný, alebo záporný. Zatiaľ čo povrchový terén československej diaľnice už dávno nie je nutné kompenzovať zabetónovaním dolných končatín, obzeral som si všetky tie najzásadnejšie dizajnové úpravy oproti minulej verzii. Nemôžem povedať, že ich tu je veľa. Znalci minuloročného modelu si ich ale určite všimnú, ako sa hovorí, aj bez mapy.

Nemajte strach, Rumunské kolotoče dorazili

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

Ak ste v rukách nikdy nedržali ani jeden laptop z tohto radu, sotva viete oceniť všetky tie jemné detaily cielené na srdcia hráčov a milovníkov techniky. Model 2021 bol v mojich očiach rozhodne produktom, ktorý by som v tom čase neváhal odporučiť prevažnej väčšine z vás. V zmysle komplexnosti síce prinášal pár nepríjemných prešľapov, no niektoré z nich sa v rámci novej verzie podarilo odstrániť. Iné pretrvávajú aj naďalej. Aktuálny Strix Scar, či už sa rozprávame o verzii 15 alebo 17, je postavený na identickom šasi tak, ako jeho predchodcovia. Inžinierom ROG pri tvorbe notebooku ostal dostatok priestoru na ladenie chýb staršej verzie, keďže nemuseli prísť s niečím vyložene inovatívnym. Paradoxom je identický pomer strán 16:9, pretože ASUS sa v drvivej väčšine svojich produktov začína orientovať na 16:10 a kvalitný QHD panel s 240 Hz. V hornom, extrémne tenkom rámiku opäť chýba vstavaná webová kamera. Toto je možné vyriešiť zapojením externej kamery, avšak toto riešenie nepovažujem za šťastné. Nerozumiem, prečo tvorcom daného hardvéru robí taký obrovský problém implementovať kameru kamkoľvek okolo rámu obrazovky. Vrchné, plne kovové veko ubralo na intenzite ikonografie ROG a zároveň zjemnilo podsvietenie hlavného loga republiky pre hráčov. Toto je prvé, čo si všimnete už pri rozsvietení RGB diskotéky. Kov ako materiál je využitý len v rámci už spomínaného veka a zvyšok tela notebooku je zmesou plastu a gumy. Šasi ťažké 2,3 kg pôsobí robustne a zariadenie znesie aj drsnejšie zaobchádzanie. Milovníkov vymeniteľných krytov nad ľavým pántom poteším, pretože táto možnosť zostala bez zmeny. Kto má doma 3D tlačiareň, môže si svoju hernú mašinku inovovať pomocou vlastných návrhov.

Povrch je z vnútornej strany náchylnejší na odtlačky

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

K dizajnu by som ešte v krátkosti spomenul, že Strix Scar je kus špecifického hardvéru, na ktorý musíte mať bunky. Ak sa vám niečo takéto páči vzhľadom k transparentnému plastu, ktorý čiastočne odhaľuje vnútro zariadenia, beriete to ako niečo zaujímavé. Druhá možnosť je, že vám daná mašinka nepadne do oka a irituje vás už len tými blikajúcimi diódami pod hornou hranou obrazovky. Keď už spomínam pánty, určite je na mieste ďalšia menšia pripomienka ohľadom uhlu vyklopenia displeja. Ten dokážete natiahnuť len po hranicu stodesať stupňov, čo samo o sebe stačí počas používania na stole, alebo kdekoľvek v jeho tradičnej výške. Akonáhle si budete chcieť notebook hodiť na kolená (to bol práve môj prípad počas cestovania v autobuse), daný limit pocítite, najmä pri hľadaní ideálnej pozície s cieľom eliminovať nepríjemné slnko narážajúce na jeho matný povrch. V zmysle konektivity je všetko v úplnom poriadku, aj keď nerozumiem prečo tvorcovia konečne nevymenia sotva využívaný Keystone vstup za vstup pre pamäťové karty. Tak či onak, na zadnej a z praktického hľadiska vhodnej hrane sa nachádza vstup napájania do elektrickej siete, HDMI (2.1), duo USB-C (3.2) s jedným Thunderbolt 4 a LAN brána. Ľavá bočná hrana bola vyhradená dvojici USB-A (3.2) a 3,5 mm audio jacku. Medzi veľké zmeny voči minulým modelom spadá vypustenie mechanických spínačov pri klávesnici. Tie boli po novom nahradené klasikou s minimálnym zvukovým sprievodom. Osobne som mechanický typ klávesnice v recenzii na model 2021 vyzdvihoval a radil medzi pozitíva, ale to neznamená, že by táto zmena priniesla zníženie kvality produktu ako takého. Písanie aj hranie predmetná vzorka zvládala bez problémov, nehovoriac o obrovskom a spoľahlivom touch-pade s funkciou voliteľnej numerickej klávesnice.

QHD panel a 240 Hz

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

Rozprávať sa o kvalitách WQHD (2560 x 1440) panelu je v tomto prípade úplne zbytočné. Stačí len pripomenúť obnovovaciu frekvenciu 240 Hz, odozvu obrazovky 3 ms a krásne nastavenie farieb už v základe. Ide o panel vhodný nie len na hranie, ale aj na kreatívnu prácu, čo podtrháva stopercentné DCI-P3. Pod kapotou našej testovanej vzorky driemal procesor Intel Core i9-12 900H a grafická karta GeForce RTX 3070 Ti (8 GB GDDR6) – ako vidíte, exkluzivita Intelu je tu jasná. Komu by to nestačilo, môže si priplatiť za 3080 Ti (16 GB GDDR6). Samotný prechod na dvanástu generáciu procesorov umožnil aktualizáciu celkovej konektivity, čím narážam na prítomnosť Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2. Notebook som testoval pri maximálnej záťaži počas hrania a mal som teda možnosť porovnať vylepšenú tepelnú zmes od Thermal Grizzly. Keďže čas strávený s ním nebol podľa mojich predstáv a nepostačoval mi, žiadne výraznejšie odchýlky akýmkoľvek smerom som pri chladení chladenia voči minulému modelu nestihol zaznamenať. Isté však je, že samotné hranie súčasnej softvérovej ponuky vám aj na základe vyššie uvádzaného výkonu čriev nebude robiť ťažkosti. Strix Scar mal dobre riešené chladenie už pri minuloročných modeloch a v tomto smere nie je na mieste očakávať pokles. Navýšenie grafickej karty na 150 W môže podľa papierového predpokladu celému systému chladenia pridať výraznejšie na decibeloch, no osobne som nič také nezaregistroval – ROG softvér si sám odhadol všetky procesy a reguloval aktuálne profily podľa potreby. Tiež určite oceníte nulový hluk pri kancelárskej práci, ktorým sa ASUS práve počas CES 2022 môže pýšiť a je nutné povedať, že právom. Horšie je to už tradične s batériou. Jej výkon pri písaní stihol v mojom teste pokryť viac než trojhodinovú cestu do hlavného mesta Českej republiky, no akonáhle som si zapol hru a nechal jas na polovici, z tých ôsmych hodín výdrže sa lusknutím prsta stali necelé tri hodinky. Aj v takejto situácii je výhodou možnosť tankovať energiu cez USB.

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)

ROG Strix Scar 15 sa pre rok 2022 zatiaľ ukázal v príjemnom svetle a všetky vykonané zmeny vyzerajú viac ako rozumne. Stále mi prekáža absencia vstavanej webovej kamery, ale naopak vítam už spomínanú možnosť nabíjať notebook aj cez USB-C pomocou praktickej nabíjačky, ktorá je súčasťou balenia (nájdete tam dve). V základe ide stále o výkonom výborne vybalansovaný herný laptop s ktorým nebudete mať problém pokryť zábavu, aj kreatívnu prácu. Je potrebné si zvyknúť na jeho špecifický dizajn, ako aj na tých pár už spomenutých negatív. Vylepšený Strix Scar v mnohých smeroch potešil. Nejde tu síce vyložene o progres v zmysle dizajnu, no zvyšok funkcií musí potešiť každého hráča.



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Strix Scar 15 (2022) - recenze)


CGwillWin