recenze
Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze
Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze
09:27, 15.11.2021

Fenomén Grand Theft Auto alebo taktiež GTA (ako chcete) asi nie je potreba dlho predstavovať. Každý z nás už netrpezlivo očakáva príchod nového kráľa s radovou číslovkou 6 ale podľa posledných informácií si ešte pravdepodobne nejaký ten rok počkáme, nakoľko sa hra nachádza v takzvanom vývojovom pekle a vývoj bol podľa rôznych svetových insiderov niekoľkokrát reštartovaný. Vráťme sa ale do reality, do roku 2021 kde po niekoľkomesačných špekuláciách bola oznámená remaster verzia už raz vydanej trilógie, ktorá nám hráčom mala na nejakú dobu zahnať chuť na onen šiesty diel alebo aspoň remaster GTA V pre novú konzolovú generáciu. S GTA The Trilogy som strávil predĺžený víkend a v nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim predať svoje pocity, ktoré som počas hry nazbieral.



Klik pro zvětšení (Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze)

Na začiatok je asi dobré zmieniť, aké tituly GTA The Trilogy obsahuje, tak trochu počítam s faktom, že niektorí z vás budú tieto tituly hrať úplne po prvý krát vo svojom živote a tak je dobré vedieť čo za svoje peniaze po obsahovej stránke dostanete. Je nutné podotknúť, že dostanete obsahovo skutočne poriadne nabitý balíček. V prvom rade tu máme revolučný (samozrejme na pomery roku 2001) titul GTA III, ktorý redefinoval žáner open-world hier a to po všetkých stránkach. Do dnes si spomínam na to, ako sme chodili s kamarátmi do miestnej herne utrácať svoje vreckové práve na tento titul. O hraní nejakého príbehu nebola reč, pretože ukladanie pozícií stálo ďalšie peniaze ale ten pocit, že ste sa mohli voľne prechádzať po meste Liberty City, ktoré je inšpirované New Yorkom bolo pre nás niečo, ako kompletne nová realita. Skrátka sme boli absolútne nadšení a verím tomu, že spolu s nami to podobne cítil celý videoherný svet.

Druhým titulom, ktorý v balíčku nájdete je GTA Vice City a tu hneď musím dodať, že sa jedná o môjho favorita, s ktorým som v roku 2002 strávil mnoho desiatok hodín. Napriek tomu, že dnes GTA III a Vice City vnímam veľmi podobne v tú dobu bolo pre nás neónové mesto absolútnym vrcholom toho, čo videohry môžu priniesť. Na GTA III sme veľmi rýchlo zabudli a zamilovali sme sa práve do Vice City (čiže mesta Miami), ktoré bolo inšpirované predovšetkým kultovým filmom Scarface. Drogy, krásne ženy, rýchle autá, zbrane - to všetko a omnoho viac nájdete v titule Vice City a soundtrack? Jedným slovom; ak milujete osemdesiatky budete vo svojom živle.

Posledným titulom tejto vynovenej trilógie je GTA San Andreas. Jedná sa pravdepodobne o jednu z najkvalitnejších hier všetkých dôb a jednoznačne TOP 5 celej konzolovej generácie PS2. Píše sa rok 2004 a ja za svoje ťažko našetrené peniaze kupujem GTA San Andreas (v tú dobu 2699 SVK – slovenských korún, čo bol neuveriteľný balík) a samozrejme sa okamžite zamilujem. Hra tentokrát neponúka len mesto ale po vzore svojho názvu priamo celý štát San Andreas, ktorý je rozdelený na tri mestá a plochy medzi nimi (vidiek). V titule navštívite tri veľkomestá inšpirované skutočnými metropolami. Los Santos (L.A.), San Fiero (San Francisco) a Los Venturas (Las Vegas). Hra priniesla nové možnosti hrateľnosti, RPG prvky, vojny gangov a vlastne všetko na čo si len spomeniete.

Klik pro zvětšení (Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze)

Musím sa vám priznať, že z riadkov vyššie som mal skutočne radosť, pretože sa mi nejakým zvláštnym spôsobom podarilo vybaviť si spomienky na tieto tri revolučné tituly, ktoré mi sekundovali v období dospievania a to konkrétne v prelome detstva a puberty a to aj napriek tomu, že titul bol vždy určený pre hráčov 18+.

Koniec spomienok, vráťme sa do prítomnosti, do roku 2021, konkrétne do momentov po odohraní pár hodín v tomto v základe skvelom avšak v podaní The Definitive Edition verzie nie už tak dokonalom svete. S poľutovaním vám musím oznámiť, že vývojári z neskúseného štúdia Grove Street Games zničili dokonalosť a precíznosť minulých rokov len preto aby priniesli skutočne jeden z najhoršie spracovaných remasterov, aký som kedy na obrazovkách videl. Zároveň však dodávam jedným dychom, že verím, že sa vývojárom podarí napraviť to čo napáchali a hru opravia, tak aby sa stala dôstojným pripomenutím vyššie uvedených legendárnych titulov.

Klik pro zvětšení (Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze)

Vývojári počas oznámenia sľubovali vylepšenú grafiku, prepracované modely postáv a rovnako tak vylepšenú hrateľnosť. Skutočnosť však ukazuje, že nám dodali len jednu zo sľúbených položiek a to je vylepšená grafika, ktorá zmenila zároveň aj engine hry na Unreal. Hry na prvý pohľad nevypadajú vôbec špatne, obzvlášť sa mi páčilo spracovanie Vice City a nemôžem si sťažovať ani na San Andreas alebo GTA III, jednoducho po tejto stránke si myslím, že vývojári dodali to čo sľubovali.

Prepracované modely bol jeden zo sľubov vývojárov, ktorý splnili ale popravde z výsledku mám pomerne rozpačité dojmy, nakoľko ich prepracované modely aktuálne plnia YouTube vtipnými videami, ktoré majú skôr nádych grotesky. Postavy sú skutočne zvláštne a nejak som si na nemohol zvyknúť na ich vzhľad a to aj na tie, ktoré vo výsledku nevypadajú tak hrozne. Narazíte však aj na charaktery, ktoré vám na prvý pohľad vyrazia dych a nie zrovna v pozitívnom zmysle slova. Je jednoducho vidieť, že vývojári sa detailom moc nezaoberali a to je obrovská škoda.

Posledným sľubom bola prepracovaná hrateľnosť a čo sa týka nej mám pravdepodobne asi najzásadnejšie výhrady. Najvýstižnejší popis toho, ako vývojári zmenili hrateľnosť zodpovedá slovu – nijak. Aby som bol fér, tak musím zmieniť fakt, že do hry pribudlo výberové kolo zbraní, ktoré tak nejak v samotnej hre nedáva zmysel a musím sa priznať, že pôvodný výber zbraní mi asi vyhovoval viac, aj keď pre niekoho preklikávanie sa medzi jednotlivým vybavením mohlo v minulosti pôsobiť frustrujúco. Ničoho iného som si bohužiaľ v hre absolútne nevšimol a musím sa priznať, že som očakával hrateľnosť typu GTA V alebo RDR 2, nič také sa však nekoná a všetko na čo si spomínate z minulosti funguje absolútne rovnako aj teraz, dokonca mám malý pocit, že v porovnaní s originálom niektoré mechaniky fungujú ešte horšie.

Klik pro zvětšení (Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze)

Všetko vyššie zmienené by sa, ako tak dalo zvládnuť a proste by ste si povedali ok, to nejako prežijeme. Bohužiaľ vývojári toho zmrvili ešte viac. Hra je tragicky optimalizovaná a to dokonca aj na konzolách ako je Xbox Series X alebo PS5 čo bolo pre mňa asi najviac zdrvujúce zistenie. Vďaka Game Passu som mal možnosť skúsiť GTA San Andres na konzole Xbox Series X a GTA III a Vice City na PS5 a problém s poklesom FPS alebo skutočne nechutnými "chrobákmi v kóde" boli prítomné na oboch konzolách, čo svedčí o tom, že si vývojári skutočne s optimalizáciou moc hlavu nelámali. Hra je na konzolách novej generácie hrateľná v dvoch grafických variantoch, čo som popravde taktiež absolútne nepochopil nakoľko sa jedná o hry, ktoré majú takmer dvadsať rokov. Varianty sú notoricky známe z iných titulov, jedná sa o Quality mód alebo Performance mód. Bohužiaľ ani jeden z nich vám neprinesie stabilný herný zážitok ale keďže pri moduse Quality, sa hra stáva takmer nehrateľnou zostáva vám na výber už len jediný a to je Performance, ktorý by v ideálnom svete mal fungovať v 60 FPS pri 1080p rozlíšení, bohužiaľ ale prvý zmienený parameter nedrží a padá v občasných situáciách pokojne aj k 20 FPS, čo je jedna veľká tragédia.

Remaster vo všetkých situáciách hry ukazuje neblahú vizitku vývojárov a musím sa priznať, že mi je z toho pomerne smutno. Len tak sa vozíte vo svojom obľúbenom aute mestom, ktoré viac ako dobre poznáte, do toho vám doskakujú objekty ako budovy, autá, vegetácia občas narazíte na nejakú gramatickú chybu na billboarde, chýba vám vaša obľúbená muzika alebo začne pršať... U dažďu sa musím na slovíčko zdržať, pretože to je niečo, čo ste skutočne nevideli, vďaka bohu je tento prvok implementovaný len do San Andreas ale aj tak sa jedná o niečo čo sa ťažko odpúšťa. Dážď je v remaster verziách asi viac snehovou búrkou, pretože nie je vidno takmer na krok – strašné.

Čo viac dodať k tejto technicky komplikovanej trilógií? Od konzole odchádzam s trpkou príchuťou v ústach, do toho sa vo mne miesia pocity sklamania ale zároveň aj nádeje, pretože neverím, že Rockstar Games dopustí aby vyššie opísaný stav bol v hre zachovaný na stálo. Možno žijem vo svete, ktorý má od reality ďaleko ale stále verím, že Rockstar je jedno z najlepších štúdií sveta a verím tomu, že výsledok, ktorý predviedlo štúdio Grove Street Games bude vo finále napravený. Asi to nebude zo dňa na deň, možno to bude trvať mesiace ale odchádzam s pocitom, že verím tomu, že hra bude jedného dňa v stave, v akom vývojári zamýšľali. Osobne vám ale radím do tej doby dajte od tohto titulu ruky preč, určite vás budeme na našom webe informovať o tom, ako sa oprava hry darí alebo nedarí.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5/Xbox Series X
SLABÉ
45%
CZECHGAMER
Ruky preč! Investujte radšej do iného titulu a počkajte až vývojári napravia, to čo sa im veľmi nepodarilo.

CGwillWin