hw
recenze
ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY

ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze
ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze
15:30, 17.11.2021

Pripadám si tak trochu ako papagáj, keď vám často opakujem fakty okolo zrejmých a stále prebiehajúcich nedostatkov v sekcii počítačových komponentov, avšak v súvislosti s nasledujúcim textom narážam predsa len na niečo trocha iné – mimochodom, na jednom nemenovanom, ale populárnom, lokálnom eshope som nedávno videl viac ako bizarnú situáciu, kde sa herná grafická karta predávala samostatne v rovnakej cene ako desktop, v ktorom bola integrovaná tá istá GPU. Na scéne s prenosnými, ale aj desktopovými mašinami si to už dlhý čas rozdávajú dve konkurenčné spoločnosti snažiac sa osloviť čo najviac platiacich zákazníkov a vo výročných správach tak ukazovať dlhý nos z jednej kancelárie do druhej. Asi dobre viete, že narážam na odveký boj medzi AMD a Intelom, ktorý dokáže aj dnes rozprúdiť nejednu internetovú debatu, na konci akej často klasicky padajú virtuálne facky ako tie guličky v japonskom Pachinko automate. Náš nasledujúci test sa však bude zaoberať herným notebookom poskladaným výhradne z modernej AMD technológie, a preto by som bol rád, ak by si jeho obsah prečítali aj zásadoví a nikdy neústupní obhajcovia Intelu lomeno Nvidie. Rozprávať sa totižto budeme o dostatočne výkonnom zástupcovi strednej triedy z radu ROG Strix, ktorý si pod kapotu natiahol nielen zaujímavý procesor, ale rovnako tak aj kvalitnú grafickú kartu, aby svojim budúcim majiteľom naservíroval akúsi harmóniu výkonu.

Harmónia výkonu

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)

A keď už som načal stránku výkonu, môžeme si tú pomyselnú strojovňu pretlačiť na prvé miesto nášho zoznamu. V konfigurácii, pod akou nám do redakcie dorazila vzorka ROG Strix G15 Advantage Edition, sa rozprávame o procesore AMD Ryzen 9 (5900HX) a grafickej karte AMD Radeon RX (6800M), to všetko podporené 16 GB operačnou pamäťou a celkovo viac než podareným systémom chladenia. Pätnásť palcov veľký IPS panel zasadený do mohutného šasi zo zmesi kovu a plastu pôsobí už na prvý pohľad ako seriózny nástroj na hranie videohier. Tento dva a pol kilogramu vážiaci fešák na vás mrká tradičným plastovým krytom z vyvýšenej zadnej hrany, ktorý si môžete pochopiteľne meniť podľa vašej aktuálnej nálady, ale čo je po stránke dizajnu oveľa dôležitejšie, stačí len vydržať pár sekúnd po stlačení hlavného spínača a okamžite sa začnete usmievať. Pre systém odvádzania horúceho vzduchu si inžinieri ROG vyhradili štvoricu výrazných prieduchov a cez to všetko sa im podarilo zachovať dizajnovú celistvosť radu Strix a navyše podtrhnúť celkovú príťažlivosť prístroja ako takého. Dobre viete, že mesiac čo mesiac nám sekciu hardvérových testov plnia prenosné počítače rôzneho ako to ja volám "koncepčného vierovyznania", preto moju dušičku vždy o to viac poteší, keď sa na stole usalaší znova raz zrozumiteľný a veľavravný kus herného náradia. A presne taká je daná novinka nosiaca na hlavnom veku kovové logo Republic Of Gamers. Apropo, veko otvoríte samozrejme pomocou jedného prsta a nielen že je vyrobené z hliníka, ale zároveň na sebe nesie krásne decentné a miniatúrne insígnie ROG. Dúfam, že sa mi ich podarilo aspoň čiastočne zachytiť aj na priloženej fotodokumentácii.

RGB netlačí na pílu

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)

Minimálne, ak sa budeme rozprávať o laptope v zatvorenom stave. Farebné osvetlenie sa nachádza v dvoch linkách na spodnej hrane a kým notebook neotvoríte a klávesnica sa nerozbliká ako svetielka na rumunskom kolotoči niekde za dedinou, právom môžeme hovoriť o istej decentnosti. Pomocou predinštalovaného softvéru máte možnosť nastavovať osvetlenie nielen pre vonkajšie linky, ale pochopiteľne aj čo sa týka vnútornej klávesnice a kto sa vyžíva v originálnom nastavení farieb pre jednotlivé spínače, bude môcť prejaviť svoj talent aj v tomto notebooku. Tlačidlá W,A,S,D sú klasicky z transparentného plastu tak, aby sa znova raz podtrhlo to, prečo Strix G15 spadá do kultúry gamingu a logicky to má celé výhodu aj pri jednoduchšej orientácii pri hraní. Na pravej strane klávesnice môžeme nájsť prehľadnú mediálnu lištu a keď už spomínam samotné nízkoprofilové spínače, určite je vhodné uviesť aj pár ďalších detailov. Príjemné písanie bez výrazného hluku som spozoroval počas tvorby dlhších textov a opäť raz sa potvrdilo, že ASUS v tomto smere dobre vie, čo produkuje. Nižšie položený sklenený touchpad je nielen dostatočne veľký (dokonca tu ide o akýsi rekord v rámci predmetného radu), ale zároveň sa po ňom krásne behá prstami – nevadila mi ani absencia dua fyzických spínačov. Čo už mi ale trocha prekážalo, bola totálna absencia biometrického overovania, a teda celková bezpečnosť. Notebook nielen že nemá vstavanú webovú kameru, ale súčasne neponúka ani čítačku odtlačkov prstov, čo pri cene balansujúcej na hranici dvoch tisíc eur považujem za problém. Výpis portov môžeme začať klasickým 3,5 mm audio vstupom, HDMI (len 2.0), osamoteným USB-C (3.2, ale samozrejme žiadny Thunderbolt, keďže ide o AMD), trio USB-A (3.2) a LAN port. Ponuka je to, ako vidíte, slušná, avšak znova zamrzí istá zastaranosť HDMI. Páčilo sa mi však, že tie najpodstatnejšie vstupy sa nachádzajú na zadnej hrane, čo považujem z praktického hľadiska za veľkú výhodu a na čo sme ostatne zvyknutí u konkurenčnej firmy Lenovo.

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)

Presuňme sa teraz k opisu IPS panelu v rozmere 15,6 palcov. Tento LCD displej prichádza v úvodzovkách len s 2K rozlíšením, ale aby bola znova raz podtrhnutá filozofia notebooku samotného, súčasne ponúka obnovovaciu frekvenciu 165 Hz a dobu odozvy 3 ms. V jednotlivých konfiguráciách je možné siahnuť aj po verzii Full HD, kde vám obnovovacia frekvencia narastie až na 300 Hz, čiže konzument tak má možnosť patričnej voľby. Z mojich dojmov založených na viac než mesačnom hraní a kancelárskej práci vyplýva nasledovné; po stránke kvalít panelu bola zistená celková spokojnosť – farby sú živé a úroveň jasu 300 nits dáva možnosť používať prístroj aj vo vonkajších priestoroch. A ako je na tom výkon počas náročných operácií? V tomto smere si nemám rovnako prečo drať plomby v nejakom negatívnom zmysle. Vďaka v súčasnosti výkonnostne najlepšej mobilnej grafike od AMD si môžete užívať najmodernejšie projekty a asistovať vám u toho bude podpora technológie SmartShift schopnej optimálne previazať výkon procesora so spomínanou grafikou. Notebook som recenzoval počas hrania technicky náročného softvéru a ak bol vypnutý ray tracing, všetko bežalo plynulo a bez spomaľovania či sekania. Niekoľkokrát som mal hardvér položený na holých stehnách, čo je už taký môj pomerne zaužívaný proces overenia systému chladiacich výstupov. V tomto smere sa strojcom darí ten najhorúcejší vzduch vytláčať zo zadnej hrany a naopak tú spodnú nechávať v prijateľných medziach – nemusel som si preto automaticky prikladať ľadové zábaly na nohy, ani bežať do chladničky pre korenené omáčky na dochutenie pečených stehien.

Len tak nezhasne

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)

Výdrž akumulátora (štvorčlánková lítium iónová batéria s 90 Wh) je na pomery herného stroja skutočne nadpriemerne dobrá. Ak by ste notebook využívali len na kancelársku prácu, pokojne by vás podržal necelých desať hodín a ešte by ostal čas na uloženie dôležitých dokumentov. Pri spustení technicky náročných hier treba samozrejme daný údaj skrátiť na polovicu, ale cez to všetko sa môžeme rozprávať o jasných pozitívach celého prístroja. Výhodou sa stáva aj pribalený 280 W adaptér, s akým dosiahnete plného nabitia už behom slabej hodiny a komu by vadili jeho z praktického hľadiska trocha veľké rozmery, môže siahnuť po doplnení šťavy prostredníctvom USB-C vstupu. Aj keď by sme sa o kvalitách novinky s názvom ROG Strix G15 Advantage Edition mohli rozprávať ešte oveľa dlhšie, vo finále by sme skončili prevažne na pozitívnej vlne. Úderný dizajn úzko previazaný s výborným výkonom a perfektným chladením ide ruka v ruke s kvalitnou klávesnicou a rovnako dobrou batériou či displejom. Jediné, čo tu vyložene zamrzí, je absencia webovej kamery, ako aj trocha zastarané HDMI rozhranie, čo však nemusí odrádzať značné percento potenciálnych záujemcov o kúpu.

Koncepčne premyslený a podarený herný notebook

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)



Za poskytnutí produktu na preview děkujeme společnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Strix G15 Advantage Edition - G513QY - recenze)


CGwillWin