preview
Tales of Arise - hands-on číslo 2

Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview
Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview
16:00, 10.08.2021

Už si ani nespomínam dobu, kedy som naposledy pripravoval hneď dva preview články na jednu a tú istú hru bez toho, aby išlo o dekádu očakávaný projekt porovnateľný s Cyberpunkom alebo niečím podobným. Spoločnosť Bandai Namco Entertainment je však na svoju populárnu JRPG sériu Tales of natoľko hrdá, podľa môjho názoru plným právom, že jej aktuálne pripravovaný diel s podtitulom Arise tlačí novinárom doslova pod ruky, a to mesiace pred samotným vydaním. Mimochodom launch date pre najnovšiu časť spomínanej IP je nastavený na 10. 9. 2021 a bez toho, aby som vás odkazoval na svoj predchádzajúci preview článok, kde som mimochodom spieval ódy na malú, ale cez to všetko intenzívnu, gameplay ochutnávku, vás teraz chcem zároveň navnadiť na ďalší diel hands-on skúseností, aké som nabral len krátko pred dopísaním tohto článku.

Každý má minulosť

Klik pro zvětšení (Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview)

V predchádzajúcom súhrne dojmov zo sotva hodinovej demo ukážky som vám deklaroval jasné nadšenie zo snahy vývojárov ostať jednou nohou v tradičnom pojatí celej značky Tales of a tou druhou vykročiť smerom do moderných postupov. Nie snáď, že by sa z tejto série stala razom akási napodobenina akejkoľvek jej konkurencie (bože chráň), avšak autorom pri tvorbe išlo už na prvý pohľad o snahu odbúrať tie nudnejšie súčasti predchádzajúcich častí, ktorých história siaha až do roku 1995. Na prvý pohľad vás zaujme skôr krásna grafická stránka než práve to jemné obrusovanie ovládania či postupu naprieč členitým terénom, ale akonáhle sa ponoríte do príbehu a začnete svoje kroky viesť aj inam než len po hlavnej ceste, razom vám všetko to nové začne brnkať po nose. Ako však píšem už vyššie, súhrn z prvej demo verzie už máme za sebou, a tak je dôležité sa posunúť ďalej, predsa len úvodnú ochutnávku sme ako novinári absolvovali pred viac než dvoma mesiacmi. Tá najnovšia bola však na obsah oveľa bohatšie pojatá a súčasne nám ponúkla náhľad na ďalšie možnosti v bojovej schéme, ako aj vždy dôležitý súboj s nebezpečným bossom.

Krutosť z polygónov

Klik pro zvětšení (Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview)

Nevidím teraz dôvod vás nejako bližšie zoznamovať s hrubou štruktúrou hlavnej dejovej linky, to si chcem ušetriť až do samotnej recenzie, ktorá príde za menej než jeden mesiac, ale určite vám nebude vadiť pár spodobnení. Opäť tu pre sériu Tales of máme typickú kostru hrdinstva obalenú do mäsa menších či väčších osobných príbehov zaujímavých NPC postáv - v tomto sa nič nemení. Ale po novom je jasne badať, že vývojári tentokrát chcú priniesť oveľa dospelejšie pojatý scenár, ktorý odkazuje jednak na svetovú literatúru (cítim závan mena Vikomt de Bragelonne), ale zároveň aj na temné príbehy nás skutočných ľudí. Na jednu stranu to môže znieť pre odporcov klasickej japonskej produkcie trochu divne, ak sa animované postavičky snažia riešiť environmentálny úpadok či potláčanie základných ľudských práv, avšak skúsenejšia sorta hráčov, ktorým JRPG spríjemňuje život už dlhé roky, dobre vie, že anime môže často priniesť komplexný prienik do problematiky nášho bežného bytia a ešte pri tom vykazovať znaky epickosti. A presne takto na mňa pôsobil druhý nástrel dejovej linky Tales of Arise, ktorá ruka v ruke s modernou grafickou stránkou razom ožíva čerstvou porciou atmosféry.

Efekt snehovej gule

Klik pro zvětšení (Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview)

Tak, ako som bol doteraz nadšený z toho, čo som videl a počul (audiovizuálna stránka sa v spojení s náznakom zaujímavého deja stala veľkým pozitívom oboch hrateľných demo ukážok), som sa rovnako tešil z toho, čo vždy robilo sériu Tales of tým pravým orechovým. Určite ste vydedukovali, že je reč o bojovom koncepte. Nová ochutnávka mi dala tentokrát šancu zavŕtať sa ešte hlbšie do akcie a taktických možností a poodhaliť aj prideľovanie skúsenostných bodov pri každom navýšení úrovne jednotlivých hrdinov (strom je pestrý a rozhodne ho nemôžete kompletne pochopiť pri letmom prebehnutí hrou). Menu vám dáva šancu voľby poloautomatického regulovania útokov a obrany, avšak kto chce naplno doceniť celkové možnosti bojového aspektu, pôjde do plného manuálu s neustálym prideľovaním najdôležitejších príkazov - hlavne pri náročných súbojoch. Je tu však jedna dôležitá vec; ak si zvolíte nižší stupeň náročnosti, je úplne jedno, s akou vervou sa pustíte do taktického partu boja, keďže ten skončí ešte skôr, než začnete. Tá pravá výzva funguje len pri vyšších stupňoch obtiažnosti a najlepšou voľbou je samozrejme vôbec tá najvyššia, ale to už nechám na vás a vašich skúsenostiach.

Cyklenie útokov nebolo nikdy tak pestré

Celá, takmer dvojhodinová preview ukážka, končila veľkolepým súbojom s poriadne objemným bossom. Zámerne som sa počas prechodu snažil grindovať čo najviac a vo finále skúsiť pri vysokej obtiažnosti nechať súboj nastavený na poloautomatiku s následným minimálnym zásahom do deja. Výsledkom bola takmer okamžitá smrť a potvrdenie mojich predpokladov, nový Tales of bude od vás znalcov série vyžadovať neustálu pozornosť a motivácia prekutrať mapu s cieľom zisku lepších zbraní a itemu sa vám odvďačí oveľa lepšie pripravenou pôdou na súboje a veci okolo toho. Tých odmien je tu však samozrejme viac. Ja osobne pri tejto sérii neprestanem nikdy obdivovať umelecky spracované anime sekvencie, ktorými vývojári krásne premosťujú gameplay časti a mixujú jednotlivé pocity, ako keby to bol nejaký koktail. Záverom snáď už len obligátne potvrdenie možnosti uvariť si akékoľvek jedlo, na ktoré získate ingrediencie a pomôcť svojmu tímu doplniť energiu tesne pred ďalším náročným súbojom. Ako ste si mali možnosť prečítať, pripravovaný Tales of sa v mojich očiach javí ako veľký návrat ku kvalite, ktorá mňa osobne v súvislosti s touto IP vedie už od detských čias až dodnes.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Tales of Arise - hands-on číslo 2 - preview)


CGwillWin