recenze
MotoGP 21

MotoGP 21 - recenze
MotoGP 21 - recenze
11:37, 02.05.2021

Pri recenzovaní najnovšieho prírastku do Milestone rodiny - MotoGP 21, sme si v redakcii opäť podali štafetu a tak sa na tento ročník už legendárnych motocyklových závodov pozrieme znova z o čosi iného uhla ako predtým. Mnohí hráči sa na tituly, ktoré každoročne vymenia v názvoch maximálne číselnú príponu pozerajú skepticky a sú názoru, že po tých dlhých rokoch iterácií, ktoré majú tieto série za sebou, už viac menej stagnujú. Vymenia mená jazdcov, či premiestnia nálepky sponzorov a hra je pripravená zarábať veľké peniaze. Do toho, či to takto pri niektorých športových sériách reálne funguje by som nerád zachádzal, avšak hneď na úvod môžem povedať, že ak ste doteraz pri hraní hier MotoGP tento pocit mávali, určite stoji za to novú 21tku vyskúšať.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Prvý level-up máme v možnostiach kariérneho módu. Vybrať si môžete či začnete napríklad v Moto3, Moto2 alebo samotnej najvyššej lige MotoGP, kde sa pripojíte buď k existujúcemu tímu alebo si vytvoríte vlastný. Vybrať si tak budete musieť aj správny personál (manažéra, hlavného inžiniera a analytika) s dostatkom skúseností v odvetviach, na ktorých chcete tím vystavať. Keď zarobíte dostatok peňazí zo závodov, môžete sa začať venovať napríklad aj rozvoju mladých talentov a otvoriť si juniorský tím v spomínaných nižších "ligách" - Moto 2 alebo Moto3. Postup kariérou je tak komplexnejší a o čosi zábavnejší.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Poďme však rovno k najväčšiemu trháku tohto ročného MotoGP a tým je jednoznačne fyzika. Milestone si na pocite z jazdy dal jednoznačne záležať a takpovediac kompletne prekopal jazdný model. Celá hra pôsobí o niekoľko levelov reálnejšie a je krokom k takmer dokonalej simulácii. To pochopiteľne vyžaduje aj o čosi väčší skill, ale ak ste nováčik, nemusíte sa priveľmi obávať, so zapnutými asistenciami to zvládne naozaj každý. Navyše vás tentokrát hra prevedie aj jednoduchým tutoriálom jazdy, celkového ovládania motocykla, manažmentu paliva, kontroly trakcie a tak podobne. Dovolil by som si tak tvrdiť, že 21tka bude dokonca najviac vhodnou hrou na ponorenie sa do sveta MotoGP ako ktorákoľvek predtým.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Samotná jazda tak určite vyčarí úsmev na tvári nie jednému motocyklovému veteránovi ale aj hráčovi, ktorý v svete motoršportu trávi svoje prvé hodiny. Trošku vás to ale samozrejme potrápi. Všetky chyby môžeme vždy napraviť pomocou známeho "rewind" módu, ktorý nám kompletne vráti čas do miesta kde potrebujeme a jeho použitie tu nemá nijaké obmedzenie. Veľmi pútavým novým prírastkom je ale možnosť dobehnutia a zodvihnutia si motocykla po páde na zem, čo je principiálne opäť ktorom k realistickosti, no prevedením skôr naopak. Po tom čo sa oprášite a zodvihnete, musíte často bežať aj niekoľko desiatok metrov za motocyklom zapichnutým niekde v bariére, pri čom vás sprevádza neskutočne repetitívny zvuk behu (každé našliapnutie má identické audio) a tiež slabšia animácia. Ale oukej, to si teoreticky vieme odpustiť. Horšie je možno ešte to, že vaši AI protivníci po páde za svojim motocyklom nebežia, okamžite sa vyresetujú na trať a pokračujú v jazde, čo samozrejme tvorí veľké časové prepady.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

S audio zložkou hry mám ale zásadnejší problém aj počas jazdy. Na MotoGP 21 som presedlal po niekoľkých týždňoch hrávania F1 2020 a tak som si spočiatku myslel, že som len vyhýčkaný zo zvukov V6 motorov monopostov. Frustrácia však ďalším a ďalším hraním len narastala a tak si dovolím tvrdiť že zvukový zážitok tu je pokazený akýmisi lacnými zvukmi motorov motocyklov, ktoré by som si dokázal predstaviť v hre z roku 2010, nie však pri dnešných štandardoch podobných produkcií.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Okrem opisovaného kariérného módu nechýbajú ani offline "rýchlovky" ako Championship, Grand Prix alebo Time Trial a samozrejme samostatný Multiplayer. V ňom si však nezajazdíte s kamarátom na split-screene alebo nezrovnáte sily s ďalšími hráčmi v šampionáte, nakoľko sú obyčajné jednorázové závody jedinou ponúkanou možnosťou. Pre nostalgikov tu máme aj historické motocykle z deväťdesiatych rokov či už nevyužívané trate, medzi ktoré patrí od tohto roka okrem Laguna Seca a Doningtonu už bohužiaľ aj Brnenský autodrom.

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Ak ste sa doteraz ako fanúšik motocyklových simulátorov dívali na sériu MotoGP cez prsty, MotoGP 21 vám môžem len doporučiť. Aj keď si musíme priznať, že hra nie je dokonalá a kvôli niektorým aj ľahko opraviteľným prvkom môže hardcore prívržencov iritovať, je zrejmé že Milestone urobil veľký krok k realistickosti a na sériu určite nezanevrel.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (MotoGP 21 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Vylepšená fyzika, jazdné vlastnosti a rozšírený kariérný mód poteší stálych fanúšikov série, zatiaľ čo kompletný tutoriál pomôže tým novým. Sklamanie však bohužiaľ môžeme cítiť v audio zložke hry a logike niektorých aj novopridaných prvkov

CGwillWin