hw
recenze
OMEN by HP 15 ek0003nc

OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze
OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze
15:20, 10.06.2021

Kupovať v súčasnej dobe akýkoľvek výkonný herný PC stroj, nech už ide o desktop alebo prenosný notebook, je dobrodružstvo porovnateľné s doručením slávneho prsteňa do hory osudu. Nedostatok polovodičov, ako asi dobre viete, spôsobil obrovský dopyt po dôležitých komponentoch, kam nespadá len sekcia grafických kariet či procesorov, ale aj hromada ďalších pridružených vecí. Doba "kovidová" jednoducho hráčom nie vždy hrá práve do karát, a preto je v prípade vášho záujmu o nákup novej hernej mašinky nesmierne dôležitý aktuálny stav dostupnosti u jednotlivých predajcov. V čase, kedy som pripravoval tento test opierajúci sa o recenziu minuloročného modelu herného notebooku HP OMEN 15, bol daný hardvér stále dostupný, a to hneď v troch výkonnostných variantoch.

Sympatický čierny krásavec

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

HP si pre svoju hernú divíziu OMEN pripravilo kompletný redizajn loga, ako aj ostatných insígnií, čo z môjho pohľadu bolo dozaista správnym rozhodnutím. Celková modernizácia spomínanej divízie sa ale určite ešte výrazne prehĺbi v priebehu roku 2022, kedy príde k avizovanej fúzii s rovnako populárnou a pre HP donedávna konkurenčnou značkou HyperX. To už však trochu odbieham do inej sféry. HP 15 ek0003nc nám do redakcie dorazil v atraktívnej konfigurácii s procesorom Interl Core i7 (Comet Lake), grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2070 a operačnou pamäťou s 32 GB. Treba však podotknúť, že výrobca v tomto rade nerobí nejakú CPU segregáciu smerom k jednej jedinej firme, keďže zákazník môže siahnuť aj po AMD Ryzern 7 procesore, čo je dozaista veľké pozitívum.

Stredná trieda ako z príručky

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Ak som vyššie spomenul nový prístup samotných dizajnérov pracujúcich pre HP, tak je určite v tomto smere nutné začať opisom tvaru samotného. Notebooky OMEN sa posledné roky dodávali v lichobežníkovom tvare šasi ako takého, čo bolo určite dobré v zmysle odlíšenia sa od konkurencie, ale nie každému tento prvok prišiel sympatický. Ak ste s danými výrezmi okolo pántov u herných HP strojov mali nejaký problém, určite vás poteší, že do nových produktov sa tento element už neprepracoval. HP sa totižto vracia k tradičným linkám s ostrou hranou, a to bez akýchkoľvek farebných experimentov. Hlavné logo, umiestnené ako inak na vrchnej strane veka laptopu, je po novom zrkadielkom než čímkoľvek špecifickým, avšak pri výbere materiálov nechcel výrobca prísť s ničím lacným a nezaujímavým. Samotné šasi je zmesou chladného hliníku a odolného plastu, kde sa kov vyskytuje ako základná doska okolo klávesnice a tvorí tak oporu pre vaše dlane.

Celkové rozmery sú 357,9 mm x 22,5 mm x 239,7 mm

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Notebook váži niečo málo cez dva kilogramy, a preto si pri dlhodobom prenášaní nájde svoje miesto skôr v ruksaku než len tak v ruke. Cez to všetko je jeho celkovo matný povrch schopný zniesť aj o niečo drsnejšie zaobchádzanie, aj keď prach a odtlačky (ako vidíte na obrázku vyššie) mu rozhodne cudzie nie sú. Užívateľ tak, v prípade ak chce mať svojho miláčika vždy čistého, musí čistiť a utierať ako o dušu. Po otvorení zariadenia jedným prstom na vás vykukne pätnásťpalcový IPS panel s Full HD rozlíšením a úžasnou obnovovacou frekvenciou v podobe 144 Hz. V tomto ohľade je všetko v maximálnom poriadku, zvlášť ak si uvedomíte, že sa tu celý čas rozprávame o hernom notebooku spadajúcom do strednej triedy. Panel má síce svietivosť len 300 Nits, avšak aj vďaka antireflexnej úprave ste schopní s ním pracovať pokojne aj v presvetlenom exteriéri či interiéri. Zamrzieť môže snáď len sedemdesiatdva percentné pokrytie NTSC gamutu.

Dostatok portov

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Ponuka konektivity je tu skutočne bohatá, ostatne vďaka svojim proporciám má predmetný laptop dosť miesta po stranách, čo by bolo hriechom nejako zmysluplne nevyužiť. Okrem podpory Wi-Fi šiestej generácie a Bluetooth 5 sa môžete tešiť na jeden USB-C vstup, 3x USB-A, jeden HDMI 2.0, ethernetový vstup a dokonca aj DisplayPort v miniatúrnej verzii. Práve posledná menovaná "zástrčka" sa pre mňa osobne stala hodnotnou výhodou, keďže v čase testu tohto hardvéru som súčasne mal na recenziu aj najnovší headset pre virtuálnu realitu, rovnako z dielne HP, ktorý bolo možné s notebookom spárovať len cez DisplayPort. Pre úplnosť ešte treba dodať, že na ľavej strane zariadenia sa nachádza audio vstup a rovnako tak aj čítačka pamäťových kariet. Kto by očakával nejakú možnosť bezpečnostného overovania totožnosti, bude asi jemne sklamaný, keďže ani vstavaná webová kamera s rozlíšením 720p nemá funkciu rozpoznávania tváre, nehovoriac o absencii čítačky odtlačkov prstov.

Výborná výdrž batérie

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Isté znaky proporčných úprav, voči minulým modelom, zasiahli aj do rozloženia nízkoprofilovej klávesnice. Aj z tohto dôvodu tu nenájdete numerický blog, čo však asi nebude až tak zásadná prekážka pred prípadnou kúpou. Samotné spínače reagujú obstojne a majú istú tendenciu klásť menší odpor, čím sa eliminujú nechcené preklepy pri frenetickom napodobovaní datľa chocholatého. Kto by si v zmysle herného náradia potrpel na prepracované RGB prvky, určite nebude z podsvietenia daného výrobku práve dvakrát nadšený. Užívateľ si síce môže zmeniť niekoľko farebných šablón, ale hlbšia úprava sa nekoná a navyše intenzita podsvietenia je skôr z kategórie ambientných svetielok než niečoho výrazne kričiaceho. Nižšie usadený a dostatočne veľký touchpad nevykazuje žiadne výrazné chyby, keďže prsty po ňom pekne kĺžu a samozrejmosťou tu je podpora všetkých gest. Ako je na tom akumulátor? HP si v tomto bode hodnotenia zaslúži jednotku aj s hviezdičkou, keďže batéria vás dokáže podržať úžasných desať hodín aj pri náročnejších procesoch a systém automaticky reguluje výkon GPU v čase, kedy ho nie je vôbec potreba.

Obstojné chladenie

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Systém odvodu horúceho vzduchu sa dokázal postarať o dostatočné ochladenie aj v čase, kedy som sa ja osobne snažil spomenúť, sediac v kokpite dopravného lietadla krúžiaceho niekde nad Viedňou, ktorým tlačidlom sa zapína ohrev pravého motora, čiže pri hraní výkon vyžadujúceho Microsoft Flight Simulator 2020. Teplota sa v takýchto náročných procesoch rozlievala po celej ploche, avšak pri meraní nepresiahla kritickú hodnotu. Čo sa týka hluku, tak tu sa môžeme rozprávať o prijateľných decibeloch, ostatne v tomto smere bol HP vždy uspokojivou továrňou. V samotnom závere sa ešte krátko vrátim k úvodnému odstavcu tohto textu. Súčasná doba nepraje nákupom herných mašiniek, a preto by konzument mohol podľahnúť chuti investovať do niečoho, čo nie je hodné danej cenovky. V prípade OMEN by HP 15 ek0003nc sa vám však do rúk dostane výkonný hardvér zo strednej triedy, ktorý si hravo poradí s akýmkoľvek náročným titulom súčasnosti (za určitých kompromisov samozrejme) a navyše prihodí krásny dizajn a dlhú výdrž batérie. Malé negatíva, podsvietenie nekompletnej klávesnice a absencia biometrického overovania totožnosti, sú už veci, aké môžete, ale aj nemusíte brať na zreteľ.



Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)

Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti HP

Klik pro zvětšení (OMEN by HP 15 ek0003nc - recenze)


CGwillWin