recenze
WD P50 Game Drive 1TB

WD P50 Game Drive 1TB - recenze
WD P50 Game Drive 1TB - recenze
10:00, 13.01.2021

Pojem SSD sa v posledných mesiacoch dostáva do popredia viac než sme boli zvyknutí a jedným z dôvodov je rozhodne aj nedávny nástup next-gen konzol značky PlayStation a Xbox, pre ktoré sa takzvaná Solid State Drive, čiže mechanika s nepohyblivým médiom, stala priam spásonosnou technológiou. Najväčšou výhodou je tu pochopiteľne rapídne skrátenie času do nahrania digitálneho obsahu, čo v spojení s uvedeným herným hardvérom prináša malú veľkú evolúciu. V prípade spoločnosti Western Digital, ktorej názov vám už s určitosťou musel niekoľkokrát zarezonovať v ušiach, sa ale teraz spoločne porozprávame naopak o externom SSD disku, ktorý dokáže konzumenta upútať už na takzvané prvé rozbalenie.

Chuť kovu

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Začnime možno trochu menej podstatnými údajmi a pozrime sa na celkové rozmery tohto disku, a teda aj jeho kompaktnosť. Veľkostne sa tu rozprávame o malej 115 gramov vážiacej tabuľke čokolády, ktorá sa so svojou šírkou (6,2 cm), hrúbkou (11,8 cm) a výškou (1,4 cm) pohodlne zmestí do vrecka nohavíc a rovnako tak aj do náprsnej kapsy od saka. V prvom prípade sa počas transportu navyše nemusíte vôbec báť nejakého mechanického poškodenia, keďže celé šasi je plne v kovovom prevedení a je tak automaticky prispôsobené aj pre drsnejšie zaobchádzanie. Do redakcie mi dorazil P50 Game Drive s úctyhodným úložiskom 1TB, ale k dispozícii je vám rovnako konfigurácia s 500GB alebo 2TB kapacitou, kde samozrejme rozhoduje hlavne koncová cena. U našej testovanej vzorky sa cenovka v súčasnosti pohybuje na hranici 250 Eur, čo rozhodne môže odradiť mnohých už priamo na štarte, ale určite dobre viete, že SSD disky spadajú stále pod vysoko cenené produkty a tento stav sa ešte nejaký ten piatok nezmení.

WD P50 Game Drive je produkt určený na bezpečný transport

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Prenos obrovského kvanta vašich dát sa v dizajnovo krásnej krabičke zo zliatiny stáva efektným v momente, kedy si disk len tak mimovoľne vyložíte na stôl v kancelárii a zapojíte ho do notebooku s podporou USB 3.2 Gen 2x2. Práve vtedy totižto môžete doceniť obrovskú prenosovú rýchlosť pri čítaní 2 000 MB/s a zápise 2 000 MB/s, čo už je určite dôvod nebáť sa presúvať aj väčšie súbory, hry a prípadne filmové kolekcie. Výrobca okrem štandardu v podobe PC a Macu uvádza aj podporu konzol, kde konkrétne figuruje PlayStation 4 a Xbox One. Čo sa týka stolných počítačov, tak tu je obsluha, ako aj možnosť dodatočného spravovania priamo cez softvér WD, vôbec najväčšou devízou, keďže po teste prepojenia medzi konzolami nastalo v mojom prípadne jemné rozčarovanie. Skúšal som priamo staršiu verziu Xbox One a SSD nebolo ani po opakovaných pokusoch možné v tomto systéme naformátovať tak, ako to uvádza priložený leták od disku. Ten sa po pripojení tváril ako multimediálne úložisko a nebolo preto možné naň nainštalovať herný softvér. Ten istý scenár sa opakoval aj pri prepojení s Xbox Series X, čo bol skôr len taký náhodný pokus o novoročný zázrak.

Určené skôr pre PC scénu

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Nechcem teraz tvrdiť, že Western Digital nejako zavádza konzumentov, avšak dobre vieme, ako funguje licencovanie podobných produktov. Každopádne to, čo mi nefungovalo u Xboxu, sa nakoniec s úspechom podarilo u platformy PlayStation 4. Tu bolo možné hru priamo nainštalovať na SSD a v prípade troch testovaných titulov skrátiť dobu načítania dát v priemere o 50%, čo je rozhodne úspech. Ak preto ešte nemáte chuť prejsť na regulárnu piatu generáciu herného hardvéru od SONY a hľadáte ideálny a kompaktný SSD disk pre PS4, Western Digital má pre vás zaujímavú ponuku externých a super rýchlych zariadení, ktoré sa pri páde na zem ani nezapotia. Čo sa týka scény počítačov, tak určite je možno pre vás zarážajúca prítomnosť nie práve častého USB 3.2 Gen 2x2, ktorá vám ako jediná umožní využiť maximálny potenciál pri čítaní lomeno zápise, avšak všetko chce v tomto prípade čas na štandardizáciu. Dlhujem vám ešte krátku spomienku na obsah balenia, ktorý u takto koncipovaných diskov často netrhá rekordy v počte položiek. Okrem disku samotného vás tu ale cez to všetko čaká duo káblov, konkrétne jeden krátky s obojstranný USB-C a jeden s koncovkou USB-A.

Nič pre next-gen

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Rýchlosť je dnes cenená komodita, zvlášť vo svete hier, kde sa nechceme pozerať na nekonečné animácie nápisu "Loading", avšak doba, kedy sa SSD disky začnú predávať za sumu tých klasických HDD, ešte rozhodne nenastala. Aj preto si plne uvedomujem vaše prípadné výhrady voči nového radu WD P50 Game Drive, ktorý nie je zrovna z lacného kraja. Pre užívateľov zameraných na tradičné PC procesy ide však o spracovaním unikátne zariadenie, ktoré vyzerá ako súčiastka modernej vojenskej techniky a aké zároveň vydrží aj extrémnejšie zaobchádzanie. Bonusom je päťročná záruka, slušná výbava v balení a čiastočne aj podpora pre konzoly. U posledného menovaného bodu sa mi však osobne podarilo docieliť plnej funkčnosti len u PlayStation 4 stroja, na čo pred kúpou treba dozaista myslieť.



Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Western Digital

Klik pro zvětšení (WD P50 Game Drive 1TB - recenze)


CGwillWin