recenze
Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu

Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze
Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze
13:00, 13.12.2020

Dostali jsme příležitost vyzkoušet dvě knihy od Albi z edice Mozkovna s titulem EXIT. Každá z nich je odlišná formátem, příběhem, zpracováním a vlastně i způsobem řešení, ale obě nás zabavily na několik večerů, což se v dnešní době hodí. Stejně jako to, že ideální je se do řešení těchto "hlavolamů" pustit jako jednotlivec. Určitě to můžete zkusit i ve skupině, ale větší výzva i zábava je zkusit to každý zvlášť a poté si porovnat své zkušenosti a výsledky.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

Pro práci s knihou budete krom knihy samotné potřebovat ještě tužku a papír, mobil/tablet/počítač s přístupem na internet a občas ještě nějaké další položky, které byste měli doma bez problému sehnat. V knize najdete instrukce jak postupovat, odkaz na doprovodnou webovou stránku, kde najdete nápovědy a řešení. Tam budete i zadávat Vaše řešení, které bude vyhodnoceno a budete nasměrování k dalšímu postupu. Příběh, který se budete pokoušet rozkódovat, můžete projít jen jednou, jako správná únikovka by napodruhé nebyl zábavný ani zajímavý, pokud byste znali předem řešení. V návodu Vám poté bude doporučeno dělat s knihou psí kusy, chovat se k ní způsobem, který jinak knihám nepřísluší. Prostě to berte tak, že se jedná o záležitost na jedno použití. Pro úspěšné řešení bude občas nutné tu ohnout stránku či dvě, tu si něco zaznamenat, nebo i vystřihnout z nějaké stránky objekt pro přiložení na jiné místo v příběhu. A nebo - pokud se cítíte opravdu odhodlaně, dobrodružně a taky trochu ekologicky - můžete zkusit zapojit větší míru fantazie a zkusit to i bez ničení. To už je pouze na Vašich preferencích.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

Zápisník 29

... je objevený zápisník archeologického výzkumu, jehož protagonisté do jednoho zmizeli ve 29. týdnu vykopávek. Jejich poznámky Vám budou postupně rozkrývat příběh vedoucí ke zjištění, co se vlastně stalo a kde celá posádka je.

Na každé dvoustraně na Vás čeká: zadání rébusu, hlavolamu či hádanky, a QR kód vedoucí na stránku, kam můžete zadat řešení, pokud na něj přijdete. Zároveň si tam můžete vybrat celkem dvě nápovědy a pokud budete opravdu bezradní, tak i odkrýt řešení. QR kód je jednoduchou variantou, jak se vrátit na stránku hry, pokud své pachtění za skrytými tajemstvími musíte přerušit, ale vyřešení každé hádanky Vám zároveň nabídne odkaz na další hádanku přímo v prohlížeči. Knihou procházíte tak, jako byste ji četli - žádné přeskakování (krom případů, kdy je to nutné k vyřešení nějakého rébusu) není nutné a vlastně ani žádané. V obyčejné knize byste přece taky nepřeskakovali kvůli objevení něčeho, co se má odkrýt až později v příběhu.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

K samotným hádankám musíte přistupovat s jistou mírou kreativity a nadhledu, každá je svým způsobem jiná a nikde není zaručeno, že jejich náročnost se postupně jakkoli stupňuje. To záleží spíš na tom, co Vám jde lépe či hůře a dle toho Vám zabere určitý čas a energii. Jednotlivé dvoustrany celkem ubíhají, málo textu rozkrývá příběh velice pomalu. Možná i proto je konečné rozřešení zápletky trošku neuspokojivé, ale zase na druhou stranu - ne každý příběh musí mít jednoznačné vysvětlení a konečnou podobu, tak tomu bývá i v životě.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

Lodní deník 1907

... je ztracený a znovuobjevený notes námořníka, jenž v roce 1907 nastoupí na britských ostrovech na loď, na níž se v průběhu plavby začnou dít divné věci. Postupně se rozkrývá příběh, který svou temnotou a pozoruhodností připomíná knihy jako je Dracula. Vše je popisováno z pohledu námořníka, který je podezřívavý, snaží se hledat odpovědi, ale zároveň je sužován nočními můrami, možná i halucinacemi a trpí ztrátou normálního sociálního kontaktu na úkor podivného chování svých nadřízených.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

Formát hlavolamů je zde jiný. Jedná se více o vyprávěný příběh, jednotlivé kapitoly jsou částečně servírovány v knize, částečně na webové stránce, takže musíte přeskakovat mezi oběma médii. Stejně tak zadání rébusů je kombinované v obou zdrojích, nápovědy a řešení jsou poté opět dostupné na dedikované internetové stránce. Nejsou zde žádné QR kódy - kdo by je taky čekal v notesu z roku 1907, že? - ale detailní vyprávění stresu podléhajícího námořníka. Můžete očekávat krátké až střední pasáže textu na úvod každé kapitoly, které často skrývají vodítka k řešení, ale opět se neobejdete bez internetu, tužky, papíru, nůžek a pár dalších v domácnosti běžně dostupných předmětů. Stejně tak nesmí chybět otevřená mysl či schopnost přemýšlet i mimo zaběhnuté koleje.

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

EXIT

Když pomineme formát, protože je zvláštní použít knihu jako jednorázový produkt a v průběhu užívání ji zničit, tak se jedná o zábavný projekt, který Vás zabaví a zaměstná o dlouhých zimních večerech. Samotný koncept se vlastně obejde i bez té knihy, jen už by to byla čistě online hra, takže Albi tak vstupuje na půdu, na níž se snaží přilákat hráče online her k fyzickému médiu, ať už k deskové hře nebo knize.

Příběhy jsou poutavé, průběh je napínavý a nejednou Vás zaujme a vtáhne do příběhu podobně jako četba knihy nebo sledování filmu. Jedná se o dva rozdílné příběhy, každého zaujme více jiný, mně více vyhovoval Lodní deník 1907, jehož atmosféra a tématika mi přišla zábavnější a více se mi dostala pod kůži. Takže nezbývá než dodat povzbudivé: probuďte v sobě detektiva a pusťte se do odhalování těchto dobrodružství.

Koupit hry ze série EXIT Úniková kniha

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Kniha EXIT: únikovka v jiném formátu - recenze)

DOBRÉ
77%
CZECHGAMER
Stravte večer ve společnosti knihy, která není jen tak obyčejnou knihou. Koncept únikovky se dá úspěšně nacpat i do knížky.

CGwillWin