preview
GTFO - Early Access

GTFO - Early Access
GTFO - Early Access
07:20, 26.10.2020

Keď sa nám už blížia tie sviatky hrôzy a Steam ponúka mnoho horroroviek v sezónnych zľavách, poďme sa na preview jednej z nich pozrieť. "Work together or die together" je mottom momentálne vcelku populárnej co-op survival horror FPSky s názvom GTFO, ktorá sa už takmer 11 mesiacov nachádza v štádiu early access. Na správny zážitok budete k tomuto titulu potrebovať troch kamarátov a namiesto plienok skôr naozaj pevné nervy.

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

Vcelku rýchlo pochopiteľný koncept, nás vo štvorici začal naozaj baviť. Vyberiete si misiu, každý si zvolí svoj loadout a po spustení padáte niekoľko sekúnd na neznáme tmavé miesto. Industriálne, až futuristické prostredie podzemných tunelov je plné elektronických zariadení, z ktorých časť tvoria lootboxy a dvere, pri ktorých treba k ich otvoreniu často splniť malý hlavolam a potom tu sú ešte takzvané terminály. Ak sa s nimi naučíte pracovať, dokážu hru uľahčiť no samozrejme to stojí istý čas. Terminály umožňujú hráčom zadávať určité príkazy a preskúmavať tak miestnosti ktoré sa nachádzajú pred nimi. Môžete teda ľahko zistiť, či ste nejaký lootbox neprehliadli, alebo prostredníctvom terminálu dokonca viete na mape označiť vec ktorú potrebujete k prejdeniu misie.

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

Po pozbieraní lekárničiek a otvorení prvých dverí vás okamžite čakajú aj prví nepriatelia. Tu nám bez predošlého napozerania gameplayu chvíľku trvalo, kým sme koncept pochopili. Väčšina zo zombie-vyzerajúcich nepriateľov sú takzvaní "spáči", ktorí nie sú agresívny pokiaľ na nich priamo nezasvietite svetlom alebo nevydávate príliš hluku. Je teda možné sa k nim potichu priblížiť a zbraňou na blízko (väčšinou to je kladivo) im proste vo chvíli hlbokého spánku rozmliaždiť mozog. Niekedy však začnú spáči akoby pulzovať (pomaly sa prebúdzať) a v tejto chvíli je nutné všetky pohyby skupiny zastaviť a nezabíjať ani ďalších nepulzujúcich nepriateľov. Inak sa rozpúta to, čo sme prakticky vždy rozpútali my.

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

Rambo-like vystrieľanie celej miestnosti je teda tiež možnosťou, avšak nie veľmi šťastnou. Celý čas budete totiž bojovať s nedostatkom života a munície, ktorej je naozaj strašne málo. Musíte tak kalkulovať dopredu a snažiť sa poväčšine pracovať v stealth režime, pretože sa k finále ani nedostanete. Každý zo štyroch hráčov môže mať navyše jedno špeciálne zariadenie (napríklad skener, ktorý ukáže čo sa nachádza za najbližšími dverami, turretu, alebo pokladač mín) ktorých muníciu treba taktiež pravidelne dopĺňať.

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

Cieľ samotnej misie je pomerne jednoduchý, ako napríklad zapnutie generátora alebo nabitie nejakej batérie. Problém je sa však k cieľu dostať. Niektoré levely obsahujú navyše akúsi infekčnú hmlu a tak je k samotnému boju o dostatok HP nutné pridať aj starosť o pravidelnú dezinfikáciu každého z hráčov. Nepriatelia sú vždy pomerne dosť silný a ak nestrieľajú z diaľky, priblížia sa a trafia vás širokým jazykom, pred ktorým je možnosť úniku veľmi malá. Okrem bežných spáčov sa sem tam objavia aj veľký mutanti, ktorým jedna rana do hlavy stačiť nebude a chodiť ďalej sú schopní aj po piatich. Ďalším typom sú takzvaní "vlasáči", ktorí z času na čas rozpustia po miestnosti svoje vlasy a akonáhle sa vás jeden dotkne, môžete opäť prejsť maximálne na štýl ramba.

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti 10 Chambers

Klik pro zvětšení (GTFO - Early Access)

DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Naozaj Hardcore FPS horrorovka založená na stealth prvkoch, pri ktorej budete musieť zvážiť každý urobený krok a vystrelený náboj. Keď však po čase spoznáte systém ktorý ponúka, stane sa trochu repetitívnou. Počkajme ale na nový content po Early Acess

CGwillWin