recenze
HyperX QuadCast S

HyperX QuadCast S - recenze
HyperX QuadCast S - recenze
10:30, 23.10.2020

Keď som koncom minulého roka recenzoval vôbec prvý regulárny štúdiový mikrofón od známej spoločnosti HyperX, malo to akési celoplošné opodstatnenie. To bolo z časti založené na náhode, že sa nám do redakcie dostalo hneď niekoľko týchto takzvaných "lapačov" našich možno často prehnane kritických slín, ale pointa bola nemenná. Ponúknuť vám ideálnu predstavu o tom, čo si na scéne s cenovo dostupnou ale poloprofesionálnou technikou môžete vybrať a necítiť sa tak oklamaní. Práve QuadCast bol v tomto duchu vysoko na zozname mojich vlastných preferencií a s odstupom času sa ukazuje, že tento názor zdieľali nielen kolegovia z celého sveta, ale aj samotní spotrebitelia. Herná divízia Kingston Technology totižto aktuálne prináša na scénu akýsi upgrade s dodatkom S, ktorý je však o niečo viac než len zmesou kozmetických zmien. Aj keď práve u nich pochopiteľne všetko začína a končí.

Rumunská diskotéka level 999

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)

Prvé, čo vás napadne pri letmom prezretí PR materiálov s logom QuadCast S, je jasná viazanosť na nekonečnú studnicu takzvaných hercov zo streamu. Tam, kde sa v prvej verzii celý výzor tohto všestranného mikrofónu krútil okolo červenej farby s ikonických podsvietením a možnosťou zapnúť a stlmiť snímanie len efektným dotykom prsta, sa v novom spracovaní dostávame do oveľa vyššej ligy. Celoplošný a fakticky tristošesťdesiatpäť stupňový snímač okolitých ruchov je totižto po novom opatrený plátom RGB svetiel, ktoré vyzerajú naživo ešte lepšie než na samotnej kamere. Ak dáme teraz bokom cielenie na stream ako taký, kvalita mikrofónu sa nám v redakcii osvedčila hlavne pri tvorbe podcastov, keďže zachytávanie hovoreného slova je možné regulovať jednoduchým tlačidlom a to hneď do rôznych smerov. Filozofia QuadCast sa tak ani s prívlastkom S nemení a jediné, čo môže zákazníka nahlodať o niečo viac, je práve vizuálna stránka a celá tá mnou toľko opakovaná diskotéka.

Výsledný zvuk čistý ako trenírky po veľkom praní

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)

Ak ste to ešte nevyčítali z priložených materiálov, tak QuadCast S je rovnako ako jeho starší braček stále USB mikrofónom, ktorý sa v kombinácii so softvérom NGenuity snaží votrieť do priazne milovníkom komentovaných videí, blogov ale hlavne herného streamu ako takého. S cenovkou na hranici 170 Eur vám dokáže skrášliť stôl nielen v zmysle RGB, ale aj pomocou štýlového dizajnu, kde akékoľvek vibrácie tlmí špeciálna gumená svorka natiahnutá okolo plastového rámu. V tomto bode by sme mohli začať jemne prskať a pýtať sa autorov, prečo nepristúpili k plne kovovému šasi, zvlášť ak má tento materiál v celom zariadení silnú prevahu (stojan je plne kovový a zároveň aj dostatočne stabilný), avšak veci sú dané a ak máte prípadne alergiu na plastové komponenty v nie práve lacnom hardvéry, určite vás nový QuadCast môže jemne sklamať. Tam, kde však sklame výber materiálov, musí zákonite potešiť široká škála možností a kvalita prezentovaného zvuku. Tento aspekt je tu našťastie plne zachovaný.

Hlavný valec vyzerá štýlovo a funkčne

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)

Integrácia svetelnej šou nijako nenarušila vnútorný filter, ktorý sa opäť skrýva za kovovou mriežkou s plnou priepustnosťou a ani rozloženie mechanických tlačidiel, kde na spodnej strane nájdete efektné koliesko na ovládanie hlasitosti (priamo počas nahrávania) a zo zadnej strany prepínač smerového snímania, nezmenilo svoju pôvodnú polohu. Práve u voľby snímania sa na moment zastavíme, keďže je nutný jej krátky opis. Možno trocha menej praktické prepínanie, ktoré z časti blokuje svorka mikrofónu, vám umožní ustáliť kardioidnú zbernicu, všesmerovú zbernicu, stereofónnu alebo obojsmernú zbernicu. Táto široká škála nastavení dokáže mikrofón takzvane predať priamo na stôl mnohých z vás a pri opise konektivity stojí určite za zmienku aj prepojenie s dostatočne dlhým USB-C káblom alebo s 3,5 milimetrovým vstupom pre slúchadlá. Ak v integrovanom RGB efekte vidíte skôr negatívum, pomocou HyperX softvéru máte možnosť všetky tie pulzujúce a kaskádové svetlá plne eliminovať alebo prípadne stlmiť na úroveň, aká vám bude vyhovovať. NGenuity v tomto smere logicky umožňuje viacero profilov s rozličným nastavením, a to aj pri zvukovej stránke.

Nečakajte žiadne špeciálne zvukové efekty

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)

Práve možnosť dodatočného regulovania zvuku, nech už ide po linke mikrofónu alebo cez pripojené slúchadlá, je tu samozrejme umožnená, avšak v tomto duchu neočakávajte žiadne špeciálne dodatočné filtre a efekty, pomocou akých by ste svoj hlas dokázali povýšiť na inak nedosiahnuteľnú úroveň. Keď sa pozerám na rýdzo technické špecifikácie zariadenia, tak vidím citlivosť na úrovni -36 dB/mW s 48 Hz pri toku 16bit, čo v porovnaní s konkurenciou a v rovnakej cenovej hladine síce jemne zaostáva, avšak nejde o nič extrémne, čo si snáď, mimo pozorných audiofilov, niekto všimne. Pre vás je podľa mňa oveľa pádnejšia skutočnosť, že nech už prepnete snímanie zvuku do akéhokoľvek smeru, práve ním sa ponesie čistý hlas bez okolitých ruchov, a to aj za trocha drsnejších podmienok súčasného celosvetového pracovania z domu - už ste niekedy skúšali nahrávať videorecenziu za asistencie vrieskajúcich detí v pozadí?! Opäť tak musím vyzdvihnúť nesmiernu kvalitu QuadCast S v spojení so snímaním priamej reči, ktorá na základe mojej mienky dosahuje nie poloprofesionálnej úrovne, ale priamo profesionálnej, čo je pre vás dúfam ten pádny argument zaradiť si druhú generáciu mikrofónu od HyperX vysoko na zoznam potencionálnych nákupov.

Ideálne na podcast lomeno interview, čo je s ohľadom na RGB asi paradox

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)

HyperX QuadCast S je oprávneným adeptom na najvšestrannejší snímač zvuku vo svojej kategórii a aj keď jeho dizajn spojený s RGB podsvietením cieli na stream komunitu, výsledná schopnosť a široká škála možností, akým spôsobom zachytávať zvuk, ho s prehľadom separuje od konkurencie. Zariadenie je dokonca možné prepojiť aj s konzolou PlayStation 4, avšak tu už logicky nemôžete očakávať dodatočné úpravy nastavení pomocou originálneho HyperX softvéru.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast S - recenze)


CGwillWin