hw
preview
ROG Zephyrus Duo 15

ROG Zephyrus Duo 15 - preview
ROG Zephyrus Duo 15 - preview
07:20, 03.08.2020

V čase, kedy netrpezlivo vyzeráme príchod toľko odkladaného projektu Cyberpunk 2077, som sa opäť zamyslel (nemajte strach, nebolelo to a ani vás to bolieť nebude). Tentokrát však nie ani tak na tému videohier a ich nekonečného šplhania sa za svätým grálom technickej dokonalosti, ale skôr v zmysle razantného progresu v dizajne herných notebookov. Koľko sci-fi interaktívnych diel nám odmala podsúva rôzne koncepčné vízie a presne tak, ako Roddenberry pomocou svojho fenomenálneho Star Treku podpichoval výrobcov technológií k väčšej a bláznivejšej kreativite, sa aj game kultúra neraz postarala o zasadenie kreatívneho semienka rovno do hlavy dizajnérov a strojcov elektroniky. Impulz na moje spomínané bezbolestné uvažovanie si preto treba spojiť s preview verziou nového prírastku do rodiny ROG, ktorý už len po otvorení, bez toho aby ste ho vôbec zapli, definuje úžas a s ním spojenú spadnutú sánku.

Dorazila budúcnosť?

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - preview)

Najväčšia dominanta tohto herného notebooku je jasne badať bez toho, aby som vám na ňu nejako účelovo ukazoval prstom. ROG Zephyrus Duo 15 ponúka dve na sebe nezávislé obrazovky, z čoho tá spodná, umiestnená tesne nad inak pocitovo perfektnú klávesnicu (text vychádza z preview vzorky a do finálneho hodnotenia mám teda ešte pár týždňov čas), je kompletne dotyková. Po otvorení prístroja je tento podlhovastý "tablet" vysunutý na štýl rampy tak, aby ste počas používania mohli jednoducho sledovať dianie na oboch displejoch, to všetko bez nejakého pocitu obmedzenia. Dizajnérom sa touto špecialitou naskytla príležitosť využiť onen priestor pod spodnou obrazovkou a zhostili sa toho špeciálne po pochopiteľnej stránke chladenia. Do výklenku umiestnili duo ventilátorov, ktorých kvalitu si opíšeme až v regulárnej recenzii, ale vďaka tlmeniu zo strany obrazovky je ich zvuk pekne potlačený. Čo vám však môžem prezradiť už teraz? ROG Zephyrus Duo 15 vo svojom zloženom stave síce môže evokovať štandardný stroj v prémiovom vyhotovení (kovové šasi v chladnom šedom odtieni), ale akonáhle tohto takmer dva a pol kilového krásavca otvoríte, pravidlá vnímania sa obrátia na hlavu. Ocitnete sa v kokpite vesmírneho plavidla, ktoré mieri do ďalekých a neprebádaných končín.

Využitie...

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - preview)

Keďže sme v striktnom gaming segmente, tak využitie niečoho takto unikátneho sa automaticky spája s hrami, alebo prípadne aktuálnym monitorovaním výkonu hardvéru. Obe varianty nás logicky privádzajú do sveta online hier, kde prvky ovládania, respektíve rýchlosť pri výbere špecifických povelov, často rozhodujú o víťazstvách a prehrách. Ako výhodné to môže byť priamo v praxi si povieme neskôr, avšak potenciál tu rozhodne badať už len pri letmom zamyslení. Spodná dotyková obrazovka ScreenPad Plus ostatne posúva zavedené predstavy o herných prenosných počítačoch na novú úroveň a aj keď sa tu síce rozprávame o cenovo nie práve prístupnej mašine, jej využitie vás z dlhodobého hľadiska môže príjemne prekvapiť. A to teraz nemám namysli len hranie sa ako také, ale aj kreatívnu produkciu od kreslenia cez 3D animácie, až po dnes čoraz populárnejší stream. A to som vymenoval len pár hrubých indícií, čo sa mi v súvislosti s povrchným skúmaním tohto notebooku takpovediac priplietli pod prsty. Verím, že aj vás napadne niekoľko vhodných využití.

Kvalita obrazu

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - preview)

Štrnásť palcová prídavná obrazovka ponúka rozlíšenie 3840 x 1100 a výrobca spracovaním hlavného panelu evidentne cielil na dva dnes už spomenuté segmenty. Na jednom brehu sedia hráči a oproti nim umelci modernej doby. O oba tábory je minimálne v zmysle kvality obrazoviek postarané viac než kráľovsky, ale tu radšej skončím, aby som si sám nechal aj niečo priamo do regulárneho testu. Čo sa týka efektivity pripojenia, tak v tejto sekcii potrieb sa nič šokujúce nekoná a presne to, čo by ste očakávali od takto spracovaného produktu, tu aj reálne nájdete. Thunderbolt 3, DisplayPort 1.4, funkcia Power Delivery, vstup pre HDMI a ethernet pekne vzadu a tak ďalej a tak podobne. ROG Zephyrus Duo 15 je na základe mojich prvotných dojmov najmodernejšie náradie na hranie sa (mimo iného a variabilným výkonom zjavného) s prídavným efektom očarenia vďaka druhej dotykovej obrazovke. O celkovom pochopení tejto zaujímavosti, ako aj hodnotení ďalších aspektov výrobku, si spoločne povieme už o pár týždňov v regulárnej recenzii.

Klávesnica s 1,4mm vzdialenosťou spínačov a plnou RGB diskotékou

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - preview)



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Zephyrus Duo 15 - preview)


CGwillWin