recenze
Mortal Kombat 11: Aftermath DLC

Mortal Kombat 11: Aftermath DLC
Mortal Kombat 11: Aftermath DLC
12:00, 10.07.2020

Vždy, keď padne názov tejto legendy plnej krvi a explicitného násilia, spomeniem si na jeho pravý opak, respektíve si spomeniem na konkurenčnú sériu, bez ktorej by žiadny Mortal Kombat vlastne dnes ani neexistoval. Je to paradoxné, že v reakcii na úspech značky Street Fighter (nech už je reč o tradičných automatoch, alebo publikácii na herných konzolách) sa v roku 1992 vo všetkých herniach na Západe objavilo dnes už kultové logo Draka chrliaceho oheň (alebo to je jazyk, nikdy som to nevedel odhadnúť). Išlo o akýsi Jin a Jang efekt, z čoho vo finálne ťažili hlavne hráči a milovníci bojového konceptu. Za tú dlhú dobu nakoniec prežili obe značky a dnes sú z nich legendy, vďaka čomu sa minulý rok séria MK dočkala jedenástej radovej časti. Prečo toto celé vlastne takto podrobne rozpisujem? Vôbec premiérovo tu totižto máme regulárnu DLC expanziu, s ktorou Mortal Kombat dodnes nemal žiadne skúsenosti. Jej názov je Aftermath a v tomto článku sa spoločne pozrieme aj na jej obsah.

Ed Boon po mne chce 40 Eur?!

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 11: Aftermath DLC)

Štúdio NetherRealm si na vyššie spomenutej premiére chcelo nechať záležať, a tak pripravili pomerne hutný, aj keď nie práve komplexný obsah. Aftermath ale rozhodne nie je prehliadkou zbytočných kostýmov pre už stávajúce postavy, ba naopak, prináša trio jedinečných hrdinov (Sheeva, Fujin a špeciálny hosť RoboCop), ktoré do seba viaže rovnako novou dejovou linkou. Môžeme tu síce polemizovať nad tým, prečo táto expanzia stojí štyridsať eur, keď vlastne prišla po boku free balíčka so štvoricou arén a hromadou bojových zakončení (návrat Friendships a Stage Fatalities z minulých dielov série), každopádne ak ste sa zamilovali do základnej verzie MK11, určite si s radosťou priplatíte aj za jeho rozšírenie. Ostatne práve na dejovej linke a špecifickej výprave okolo jednotlivých bojovníkov je postavená valná časť tohto projektu a samotní producenti z Warner Bros. Interactive to dobre vedia.

Zavanul nám tu vietor retro nálady

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 11: Aftermath DLC)

Kvality základnej verzie si môžete overiť prostredníctvom našej pôvodnej recenzie a keďže po stránke hrateľnosti sa s nástupom spomínanej DLC expanzie nič nemení, príde mi zbytočné opakovať to, čo už bolo minimálne raz spomenuté. Poďme teda priamo na nových bojovníkov. Každý jeden z nich prichádza s vlastnou osudovou linkou, ako aj špecifickým prístupom k boju ako takému. Ak pominiem účelovo bizarného Alexa Murphyho z dystopickej budúcnosti mesta Detroit, skalných fanúšikov nemôže príchod zvyšného dua nechať len tak chladných. Fujin, ako aj jeho kolegyňa Sheeva so sebou privliekli závan starších častí a na rozdiel od reklamného panáka RoboCopa nepôsobia v akcii tak nemotorne a ťažkopádne. Iste, plne si uvedomujem, že Alex je z väčšej časti robot a autorom pri jeho tvorbe išlo o maximálnu autenticitu voči pôvodným filmovým spracovaniam, každopádne mne osobne jeho štýl vôbec nesadol a z celej tej trojky tak vypadol von ako hrdzavá plechovka.

V prípade, ak nevlastníte ani základ MK11, určite môžete zakúpiť zvýhodnený balíček aj s DLC expanziou a to za sumu 59,99€

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 11: Aftermath DLC)

Predpokladám, že popudom na prečítanie takto špecifického článku bola vo vašom prípade akási elementárna znalosť celého univerza MK a zatiaľ čo čakáte na jeho toľko odkladaný filmový návrat, krátite si čas napríklad aj najnovšou hrou od Eda Boona. Rozšírenie Aftermath je určené práve pre vás, keďže po stránke scenára nadväzuje na hlavné udalosti po konci radovej jedenástky. Nechcem a ani nebudem uvádzať konkrétne súvislosti, ono to pre potreby tohto testu vlastne ani nie je nutné a skôr zhodnotím celkovo pekne spracované začlenenie celého tria nových postáv do príbehu z minulého roka. Dokonca je možné si vôbec poprvýkrát a pekne pohromade pozrieť motívy a osudy najznámejších bojovníkov tejto značky, kam samozrejme spadá Sheeva a Fujin. Vrátim sa teraz ešte stručne k tej vyššej cenovke, ktorú za expanziu autori pýtajú. Ak by som to celé mal brať čisto pragmaticky a merať čas, ktorý si touto investíciou kúpite, tak pri maximálnom skombinovaní variant, kde nové postavy stretnú tie staré (celkovo ich už je 34), sa stopky zastavia na nejakých štyroch hodinách, plus mínus.

Samotné nové postavy prídu neskôr aj v oddelenej forme

Aftermath ponúka niekoľko koncov a spriada celú paletu hrdinov, avšak ak nerátam zbytočné kostýmy, neprináša vám nič extra naviac, dokonca ani špeciálne odmeny. Vo svetle týchto skutočností preto vidím cenovku ako dosť prehnanú a ak už vlastníte MK11, počkal by som vo vašom prípade na nejakú tú zľavu. Pre zbytok nadšencov, ktorí doteraz odolávali s kúpou, mi príde ideálna práve investícia do celého balíčka a práve pre nich má táto expanzia veľké opodstatnenie.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Mortal Kombat 11: Aftermath DLC)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Návšteva starých známych a jedného robota dopadla síce slušne, ale cenovka to celé jemne zráža dole

CGwillWin