hw
preview
ASUS ProArt StudioBook Pro 15

ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview
ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview
12:00, 09.06.2020

Ono sa často vraví, že umenie je subjektívne a naopak dizajn sa z neho snaží vymaniť pomocou racionality. Nech už máte na podobnú tému akýkoľvek názor, často je práve osobná rovina tým pomyselným prstom na miske váh, ktorý vás donúti utrácať peniaze za nepotrebný hardvér len preto, že je vášmu srdcu jednoducho sympatický. Rok čo rok nám veľké spoločnosti strkajú pod nos novinky zo sveta modernej technológie a rok čo rok nás tak pripravia o nemalé sumy peniažkov. Iste, tam kde sa snažíme správať racionálne nastupuje do opozície tlak zo strany sociálnej bubliny a vôbec sa nemusíte hanbiť za skutočnosť, ak si každý rok kupujete nový mobilný telefón len preto, aby ste nevypadli z nejakej vyhriatej škatuľky. Napadlo vás však niekedy, aké pracovné nástroje si vlastne kupujú samotní strojcovia všetkých tých novátorských produktov, kde dizajn predáva a vnútro nie je až tak podstatné?

Nekonečná priepasť zvaná umenie...

Klik pro zvětšení (ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview)

Dnes sa spoločne, aj vo svetle prvého odstavca tohto preview článku, pozrieme na nový prenosný počítač značky ASUS, ktorý plne spadá pod špecifickú kategóriu "Ultrabook". Nejde však o niečo striktne oblečené do škrobeného obleku s golierikom tak vysokým, až by ste mali pocit, že ste sa ocitli na sympóziu protetických pomôcok. Ba naopak, za názvom ProArt StudioBook Pro 15 hľadajte voľnomyšlienkárstvo kombinované s umením najhrubšieho zrna. Veď kto iný by siahol po hardvére s výkonom zrovnateľným s herným počítačom, než človek čo sa definuje ako dizajnér, umelec alebo grafik? Do redakcie sa nám, pred finálnou verziou, dostal len takzvaný náhľad a tak sa dnes nebudeme venovať žiadnym znudeným štatistikám okolo maximálneho krútiaceho momentu grafickej karty (to si necháme na samotnú recenziu) a zameriame sa paradoxne na už toľkokrát spomenuté krivky, teda dizajn a samozrejme s ním spojený celkový dojem.

Tenká a odolná konštrukcia

Klik pro zvětšení (ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview)

Taiwanský výrobca počítačovej elektroniky ASUS prináša náradie schopné uspokojiť hneď niekoľko povolaní, nech už ich zákazníci cestujú po celom svete, alebo sedia doma v papučiach. Rad ProArt StudioBook je aj z tohto dôvodu určený architektom, dizajnérom, programátorom a celkovo umelcom rôzneho druhu. Jeho lesklé kovové šasi podrží prístroj aj pri extrémnejšom zaobchádzaní a logicky vyzerá pekne už na prvý pohľad. Váha Pro 15 sa zastavila pod hranicou dvoch kilogramov, čím je podporená aj kompaktnosť a aj keď som notebook držal v ruke niekoľko hodín a prenášal ho hore dole ako mačka mladé, nepociťoval som žiadne fyzické problémy. Po otvorení tela na vás vyskočí krásny 4K panel s uhlopriečkou 15,6 palca a takmer minimálnym rámikom a keďže ide o výrobok schopný zamerať sa na čistotu obrazovej prezentácie, určite vás nezaskočí ani moje nadšenie z výsledných farieb a celkovej vizualizácie.

Otvor si aj všetky programy na svete ak chceš

Klik pro zvětšení (ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview)

Pohodlie pri písaní je často mojím osobným terčom prísneho hodnotenia (ako inak) a za ten dlhý čas čo som mal možnosť "vyhrávať" na týchto klávesoch s nízkym profilom, som nezaznamenal nejaký zásadný problém. Rozloženie vstupov aj výstupov je rovnako realizované v štandardnom merítku a keďže sa zámerne nechcem uchyľovať k nejakej bližšej špecifikácii, musíme si predsa niečo nechať do samotnej recenzie, záver tohto preview preto postrčím zo strmého kopca. Vďaka vnútornostiam je ASUS ProArt StudioBook Pro 15 nastavený pre maximalizáciu vášho výkonu (od rýchleho SSD až po operačnú pamäť). Môžete si na ňom otvoriť desiatky náročných programov a nepocítite žiadnu formu obmedzenia. Ako som v tomto texte uviedol viackrát, ide o výrobok ideálny pre umelcov rôzneho ranku a zamerania, ktorý chcú v ruke držať elegantný a kompaktný kus hardvéru, a túto skutočnosť mi nedokáže vyvrátiť ani finálna verzia notebooku ako takého. Podobne ladený prenosný počítať si kupujete v prvom rade na výkon práce a až niekde úplne vzadu sa skrýva priestor pre zábavu, ktorá ale danému výrobku nie je rovnako vôbec cudzia.

Kiež by aj rýdzo herné notebooky vyzerali takto elegantne

Klik pro zvětšení (ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview)

Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS ProArt StudioBook Pro 15 - preview)


CGwillWin