Sťahujte zadarmo Sametové arkády

Sťahujte zadarmo Sametové arkády
19:25, 07.04.2020

Činohra národného divadla sa v súčasnej situácii okolo celosvetovej pandémie, snaží využiť svoj nútený čas v izolácii a akejsi neschopnosti pracovať, na podporné projekty a pomoc iným, z čoho aktuálne chcú ponúknuť aj svoju vlastnú interaktívnu zábavu. Ide o ich projekt zvaný "Sametové arkády", ktorý definujú tri populárne automatové hry jemne prispôsobené tunajšou históriou a samozrejme, výhradne spomínanou revolúciou. Aj keď si v súčasnosti nikto nemôže zájsť do kaviarne na Novej scéne, kde sa tieto niekdajšie nástroje zisku zafajčených maringotiek nachádzajú a zahrať si tituly ako Letris, Velvet Kamikaze či Havel Race, môžete si menované a originálne projekty stiahnuť aspoň do svojho PC. No kto by nechcel skúsiť závodnú hru kde je hlavným hrdinom Václav Havel?

Klik pro zvětšení (Sťahujte zadarmo Sametové arkády)

Sametové arkády nově pro hraní na počítači

Činohra Národního divadla v čase koronavirové karantény zaměřila svou pozornost směrem k sociálním sítím a dalším online platformám a rozhodla se vytvářet pro své diváky úplně nový obsah. Proto jsou její profily na YouTube či na Facebooku denně zásobeny novými příspěvky a nabízejí seriály různých žánrů od přednášek, přes čtení, po výuku hereckých švindlů, které mohou komukoli pomoct i v běžném životě. Každý si tedy může vybrat podle svého gusta.

Činohra ND se však nevěnuje pouze zábavě, nýbrž čas bez divadla, který jí byl současnou situací vyměřen, využívá jednak také k pomoci druhým a jednak k tomu, aby zprostředkovala veřejnosti svůj starší stageoff program. A tak zveřejňuje a nabízí k využití nejen někdejší své video a audioprojekty, ale rovněž své původní počítačové hry, prezentované pod souhrnným názvem Sametové arkády.

Klik pro zvětšení (Sťahujte zadarmo Sametové arkády)

Původně šlo o herní automaty, vyvinuté a vyrobené u příležitosti třicátého výročí sametové revoluce. Hry, které nabízely, byly inspirovány tradičními herními mechanikami i estetikou coin-op automatů, jež Československem putovaly v pouťových maringotkách na přelomu 80. a 90. let. Významnou složkou těchto her vždy bývaly texty, které v případě Sametových arkád jsou mixem autorské fikce a dobových dokumentů. Hudební podkres tvoří chiptune variace na písně spjaté s revolucí: Jaroslav Hutka – Náměšť; Spirituál kvintet – Jednou budem dál; Tublatanka – Pravda víťazí.

Instalace v Národním divadle obsahovala tři typy herních automatů: zaprvé Revolution Booster: Velvet Kamikaze – v této PacManem inspirované hře se hráč stává fiktivním studentem Martinem Šmídem prchajícím před fízly a má možnost položit svůj život za revoluci; zadruhé Revolution Booster: Letris (Reshaping Letná) – zde hráč formou blízkou Tetrisu pomáhá organizovat davy demonstrantů přicházejících na Letnou dne 25. listopadu 1989, hra obsahuje autentická dobová hesla z transparentů; zatřetí Revolution Booster: Havel Race – v této závodní hře se hráč stává osobním řidičem Václava Havla a musí ho včas dovézt na různá setkání, přičemž jednotlivé levely jsou vytvořeny na základě reálných událostí, tedy schůzky Václava Havla s představiteli režimu, Občanského fóra apod.

Automaty s těmito hrami původně byly umístěny v budovách Národního divadla, Stavovského divadla a Nové scény, kde si na nich návštěvníci mohli volně hrát; od února 2020 pak byly dva automaty přemístěny do Café NONA na Nové scéně. Tam za karantény zejí bez užitku, proto se autoři her rozhodli umožnit jejích hraní i na běžných počítačích s Windows i Mac OSX. K volnému stažení jsou hry na odkaze, jak hry instalovat, se dozvíte na odkaze tomto.

Klik pro zvětšení (Sťahujte zadarmo Sametové arkády)

  • Zbývá doplnit, že součástí slavnostního spuštění Sametových arkád v listopadu 2019 byla přednáška Jaroslava Švelcha o československých politicky angažovaných počítačových hrách za socialismu.
  • K automatům během podzimu vznikla také letʼs play videa s osobnostmi z řad herců Činohry Národního divadla.
  • Tvůrčí tým Sametových arkád: Hza Bažant (koncept, grafika, design), Lukáš Franěk (programování a technické řešení), Jan Frič (koncept), Nina Jacques (texty), Marta Ljubková (koncept, texty) a Matyáš Řezníček (hudba).

  • DALŠÍ
    
    CGwillWin