recenze
Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons
Animal Crossing: New Horizons
08:00, 30.03.2020

Ze série Animal Crossing ve třetím miléniu vyšlo už pět pokračování, kterým po připočtení tří spinoff hříček můžeme říkat už dobře zavedená značka. Nintendo si titul co titul pochvaluje prodeje a každý z nich jim přináší zisky ještě dlouho po svém vydání. A proč? Animal Crossing je sociální adventura ve skutečném čase, postavená na maximální úrovni míru a relaxace. Každý, kdo kdy propadl kouzlu této značky, ať už na tom či onom zařízení, ví, že v jistém bodě života se spuštění AC stane rutinní závislostí. Přeci nenechám svou vesničku zarůst trávou, větve ovocných stromů praskat pod tíhou sklizně a už vůbec nechci být důvodem přemnožení ryb a hmyzu. O to důležitější je vracet se ke hře pravidelně a užívat si tento virtuální Relax, který jiná konkurenční Sims hra nenabídne.

Slyšeli jste tu o babičce, která v Animal Crossing nahrála 4 tisíce hodin?

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Za podtitulem New Horizons stojí víc, než jsem vám v úvodu vyjmenoval. Testovat jakýkoliv díl série AC je pro mě nadlidský výkon. Jednak nám autoři cpou do chřtánu stále nový a nový obsah, ale hra samotná přímo úměrně roste s počtem hráčů. Proto bude tato recenze spíš popis hlavních novinek v tomto díle a celkových zkušenostech s touto sérií, které se dají v případě této značky popsat jako velmi bohaté. Mému nadšení dopomohla právě probíhající světová pandemie, protože se tak mnoho potenciálních zájemců dostalo do pozice, kdy prostě doma není co a 60 Eur pro ně není zas tolik. Nové horizonty pracují s lety prověřených nápadů a alfou i omegou je příjemná sociální základna. Poslední týdny jsem sám strávil v její společnosti a musím říct, že navzdory neustálé přítomnosti několika zastaralých chrupavek z kategorie design úrovní (s touto sérií žiju už od roki 2001, kdy vyšel první díl na GameCube) se tu budeme bavit o zatím nejlepším výtvoru.

Pasaporte por favor, passport please, pașaport vă rog, útlevél kérem, 請護照,
cestovní pas, prosím, passaporto per favore...


Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Začneme od podlahy. Potom, co si vyberete preferované pohlaví (nominaci na ceny LGBT si AC zabezpečil hned od začátku) a vygenerujete ostrov, jste vysazení v pusté přírodě. Moderní 24/7 funkční letiště nechte na mole a vyjdete se prozkoumat člověkem netknutou mapu plnou stromů a poletujícího hmyzu. Naštěstí v tom nejste sami. Vyberete si duo NPC, které s vámi na ostrově budou, jeden z nich je notoricky známý byznysmen Tom Nook. Tento zámožný obchodník, který k bohatství přišel poctivým lichvářstvím, vás zasvětí do všech základních herních principů. Do začátku dostanete spacák a stan s tím, že jestli chcete spinkat s nohama v teplíčku, měli byste začít pořádně makat. Sběr ovoce a dříví, lovení ryb a hmyzu, vykopávání pokladů a další objevování tajemství vašeho ostrova. Přestože AC je sociální adventura, neoddělitelnou součástí jsou i survival prvky. Vaše postava sice jíst a pít nemusí, ale tyto činnosti jí pomůžou s náročnými pracovními úkony. Vyrvat strom ze země vás bude stát jeden pomeranč, který naštěstí roste nedaleko v lesíku.

Ztrouchnivělý kus dřeva se změní v lopatu, přidám kus železa, poklepu kladívke, a výsledek?

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Příkladů, co všechno se tady dá vyrobit, jsou stovky. Pro přehlednost si to rozdělíme na dvě roviny. Jednou jsou pomůcky a nářadí, jako rybářský prut, kladivo, prak, lopata či sekera, na druhé straně jsou dekorace a nábytek. toho nepohodlného stanu se budete chtít zbavit co nejdřív to bude možné. První vydělané peníze jistě investujete do nějaké menší chaloupky. Ton Nook vám na to sice dá pěkně mastnou splátku, ale výhodou je, že za postupné zvětšování svého domu můžete splácet dodatečně bez nátlaku na psychiku. Abyste si u Toma koupili přístavbu, samozřejmě za mnohem brutálnější částku, budete muset nejprve splatit svůj předchozí dluh. A tak je to pořád dokola, protože pořád chcete víc a víc, včetně následné elektroniky, honosného nábytku a dalších zbytečností. Hra obsahuje všechny zajímavé nápady z předchozích dílů série, ktaže se připravte na integraci široké škály možností dekorací například z podtitulu Happy Home Designer, které navíc umožňují propojení s Nintendo aplikací ve vašem telefonu. Jejím prostřednictvím můžete skenovat QR kódy dalších nápadů z celého světa a vyrobit si pěkný obrázek nebo tričko. Možností je tu spousta a kdybych je měl všechny vypsat, poseděli bychom tu spolu hezky dlouho.

Prostřednictvím online aplikace NookLink dokážete mimo jiné komunikovat s návštěvníky vašeho ostrova

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

A u komunikace ještě zůstaneme. Nintendo to ne vždy v této oblasti zvládlo na jedničku, proto jsem se zpočátku bál, jak to s touhle novinkou vlastně dopadne. Stále přetrvává zastaralá aplikace v telefonu, přes kterou musíte komunikovat, pokud nechcete používat chatovací okno přes Switch. Na rozdíl od jiných titulů ukazuje všechno uživatelsky přístupné a intuitivní. A jak že se tím světem cestuje? Kdo nechce být v kontaktu se širokou online základnou nového AC, může si jednoduše zakoupit letenku (jestli uhodnete, u koho) a vyrazit na náhodný ostrov obývaný jedním ze známých NPC ze zvířecí říše. Tady můžete klidně odpočívat s nohama ve vodě, sbírat suroviny, lovit ryby a nakonec se můžete klidně s majitelem ostrovu domluvit, že emigruje do vaší domoviny. Zaplatíte Nookovi 2000 věrnostních bodů a je to. Můžete navštívit ostrov jiného hráče, nebo otevřít brány toho svého. Nintendo vám umožňuje obojí, a to včetně nastavení, jestli chcete ostrov otevřít jen pro přátele. Otevřením hranic sice riskujete nevhodné chování ze strany komunity, které na druhou stranu dost lehce můžete nahlásit a dotyčného se zbavit. Všechny tyto funkce pracují na jedničku.

Stále bez hlasů a stále s nepřenastavitelnou kamerou

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Zmíněná pochybení v hratelnosti a přehnané lpění na ovládání z roku 2001 mě už ale začíná otravovat. Ještě se dá pochopit, proč autoři nedají těmto zvířátkům do úst naše hlasy, ale co mi vyloženě vadí, je nemožnost otočení kamery podle potřeby. Pohyb prostorem je v této 3D adventuře omezený a při interakci s menšími předměty, které jsou za něčím větším (brouk za stromem), nemá člověk šanci se zorientovat. Inventář se vám tak zaplní ptákovinami, které jste zvedli omylem, což vede k dalšímu frustrovanému vyhazování. Chválím rychlé menu vyhrazené pro hlavní předměty, ale samotná animace je úmorně zbrzděna, což vás dříve či později začne hlodat, obzvlášť při celodenním opakování těchto úkonů. Tyto nedostatky bych přešel mávnutím ruky, kdyby se ale ve hře nevyskytovaly už od zrodu celé série. Každopádně dost nadávání, Animal Crossing navozuje hlavně atmosféru klidu. Na tuto novinku je radost pohledět, ale mnohem krásnější je ji hrát. Hra je určená pro mladší i starší osazenstvo, každý si v ní najde své. Ať mluvíme o rybářských rekordech, vykopávkách, transformaci terénu do žádané podoby, vybavení domácnosti či učení se o historii Země. Základ se jistě dočká ještě hromady obsahu zdarma, jak budou probíhat celosvětové svátky a události. Na závěr tedy jen otázka: Kdo z vás milovníků mírumilovné videohry by se na tomto procesu nechtěl sám podílet?

Určité typy hmyzu a ryb se vyskytují v odlišných časových rovinách

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Animal Crossing: New Horizons)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch Lite
SUPER
95%
CZECHGAMER
Úžasná sociálna simulace schopná vám zpříjemnit celodenní cyklus, ať jste doma nebo na cestách

CGwillWin