hw
recenze
Samsung C49RG90 – recenze

Samsung C49RG90 – recenze
Samsung C49RG90 – recenze
12:00, 24.03.2020

Dlouho jsem se sám sebe psal, během návštěv všemožných herních veletrhů a soukromých firemních prezentací, pro koho se vlastně vyrábí ty ultra široké monitory, které čím dál víc připomínají půlku vodovodní trubky než nějakou praktickou elektroniku? Tyto předsudky se ale brzy rozptýlily, když mi kurýr do redakce přitáhl monstrózní zásilku z dílny Samsung. Kurýrova bolavá záda musím ze své morální povinnosti vyrovnat obsáhlou recenzí. Asi nikoho nepřekvapí, když začneme celkovou váhou tohoto devětačtyřicetipalcového obra, která se včetně podstavce šplhá na úctyhodných patnáct kilogramů.

První, co mi přišlo na jazyk, bylo slovní spojení „velrybí ploutev“

Klik pro zvětšení (Samsung C49RG90 – recenze)

Uvedená váha zohledňuje skutečnost, že se bavíme o dvou sedmadvacetipalcových QHD obrazovkách spojených do jednoho širokoúhlého QLED zobrazovače, s ve výsledku šíleným poměrem 32:9. Napadlo vás, k čemu je to asi dobré? Dále v textu vám to uvedu na pár příkladech. Samsung sám definuje tento produkt jako herní nástroj, odpíchneme se právě od této stěžejní charakteristiky. QLED neznamená nic jiného než panel s vysokým rozlišením, který na rozdíl od technologie IPS nenabízí tak suverénní ospravedlnění cenovky šplhající se nad tisíc Eur. NA vlastní oči jsem se musel přesvědčit, že moje prvotní obavy nebyly oprávněné. Ne, že byt C49RG90 nabízel odezvu 1ms, ale ani zaručené 4ms nejsou k zahození a uspokojí i náročnější hráče, kteří nežijí pouze online multiplayerem. Účelnost tohoto monitoru tkví především ve spojení zážitkového single hraní s dokonalým přizpůsobením pro kancelářskou práci.

Vlevo hra, vpravo byznys

Klik pro zvětšení (Samsung C49RG90 – recenze)

Upřímně, nic tak obrovského jsem k práci v kanceláři nepoužíval. Ten měsíc, který jsem pozorováním této velrybí ploutve strávil, jsem se do ní postupně zamiloval. Nejlepším využitím kromě videoher se ukázalo zpravodajství a psaní článků jako takových. Jeho neskutečná velikost nabídne prostor pro klidně i pět záložek současně s maximální ostrostí a detaily. Dokázal jsem pracovat mnohem efektivněji a rychleji, aniž bych musel překlikávat z jednoho okna do druhého. Kromě možnosti otevření několika internetových oken současně, celý prostor můžete přepnout na selektivní interakci. to znamená, že na jedné z těch sedmadvacetipalcových obrazovek si necháte běžet profil pracovníka měsíce, a na druhé máte puštěnou svou oblíbenou hru. Díky dvěma vstupům pro Display-port vám Samsung umožní připojit dvě nezávislé platformy, ať se jedná o klasické dva PC, notebook a PC, nebo klidně duální zrcadlení telefonu nebo tabletu přes Samsung DeX. Ten je pochopitelně plně podporovaný.

Monitor nabízí i obraz v obraze

Klik pro zvětšení (Samsung C49RG90 – recenze)

Odstupme stranou a vraťme se k efektu_______, který na každého zapůsobí už při prvním pohledu na tento neobvyklý výrobek. Dnes je na trhu dost her s podporou širokoúhlého zobrazení, proto jsem si to v mnoha z nich ověřil, jestli je to skutečně lepší, když vidíte víc, než co na běžném monitoru. U online multiplayeru se pochopitelně žádného zvýhodnění nedočkáte, ale opakem to je u single playerových her zaměřených na příběh. Já se například jako hrdina Artyom vydal do atmosférického postapokalyptického světa Metro Exodus, a byl to vskutku nevšední zážitek. Recenzování jedné z nejlepších her loňského roku, detektivního RPG Disco Elysium, které v posledním updatu zavedlo i podporu těchto monitorů, bylo na podobné bázi. Ano, u vybraných kvalitních projektů je podpora rozšíření krok správným směrem, což ale neznamená, že byste měli bezhlavě letět do obchodu. Zatím bych to bral spíš jako příjemnou výhodu.

Quad HD se při úhlopříčce 124,46 cm stará o rozlišení 5120 x 1440 px

Klik pro zvětšení (Samsung C49RG90 – recenze)

Všechno dobré má i svá úskalí. Velikost tohoto ultraširokého zařízení si vybírá svou daň zejména místem zabraným na stole. Pokud jste zvyklí mít na stole vyloženou partii žolíků a krabičky od pizzy a číny, kterou jste měli k večeři, očekávejte drsné narušení tohoto prostoru. V balení je naštěstí i kovová konzole k přichycení monitoru na stěnu, což by tento problém vyřešilo. Masivní nosník na klasické stolní použití může zabírat prostor i tam, kde jste mívali klávesnici, a tvarem se nejedná o nic dvakrát praktického. Tyhle mušky s radostí přehlédnete, jakmile vedle sebe posadíte efektivní VA panel s obnovovací frekvencí 120 Hz a HDR 1000. Tyto funkce regulujete přímo přes intuitivní třítlačítkový joystick, který je na spodní straně obrazovky. V nastavení se kromě klasických profilů pro konkrétní hry můžete těšit na přepínání FreeSync, což eliminuje typické blikání, nebo schéma pro úpravu černé barvy. Výše jsem psal o IPS panelech, které oproti VA nabízí lepší výsledky v mnoha oblastech. Tento monitor to ani omylem nedává najevo a svou odezvou 4 ms uspokojí i náročnější hráče.

Škála barev a jejich přirozenost vám vyrazí dech

Jedním z pádných argumentů, proč bych do nové generace ultra širokého monitoru Samsung investoval své těžce vydělané peníze, je stoprocentně prezentace barev. Klidně vypněte HDR efekt a sledujte videa i fotky s nádhernými, a hlavně přirozenými barvami, což nebývá v souvislosti s technologií QLED zrovna samozřejmostí. V kombinaci se zmiňovaným poměrem 32:9 nebo dvakrát 16:9 vedle sebe, se tento jihokorejský výrobek dá označit za unikátní zařízení odpovídající ceny, které vám bude sloužit mnohem déle, než za jak dlouho by se vám omrzel obyčejný monitor.



Verdikt: Navzdory vysoké ceně je C49RG90 králem kříženců herních a pracovních monitorů s bezkonkurenčním poměrem zobrazení. Zásadním důvodem pro jeho koupi se tedy stává argument, jestli jeho potenciál využijete v obou zmíněných směrech.


CGwillWin