recenze
Dreams

Dreams - recenze
Dreams - recenze
12:00, 17.02.2020

Anglické zoskupenie Media Molecule rozhodne neobjavilo Ameriku, keď sa ešte pred dvanástimi rokmi rozhodlo začať produkovať tituly z okrajového žánru kreatívnych videoherných nástrojov. Každopádne to bola práve ich séria LittleBigPlanet, čo nakoniec položila základ pre dnes publikovaný a do detailu dovedený mechanizmus na tvorbu a zdieľanie nápadov každého nadšeného hráča po celom svete, ktorý tak rád sníva a, čo je dôležité, svoje sny chce servírovať aj iným. Dreams, ako exkluzivita pre PlayStation 4, síce aktuálne prichádza s dosť veľkým oneskorením, zvlášť ak nám už na dvere čoraz hlasnejšie búcha piata generácia hardvéru od SONY, avšak to ani náhodou neznižuje silný potenciál tohto diela. Aby ste ale boli schopní sa takpovediac naplno rozletieť a skočiť do týchto interaktívnych snov pekne hlavou napred, je nutné si stanoviť hlavný prúd motivácie a prípadných argumentov, ktoré stoja a padajú na vašej vlastnej kreativite. Predpokladám, že nie som jediný, kto vlastnými rukami nedokáže nakresliť ani obyčajného snehuliaka. Však povedzte, že nie? Prosím?!

Vznik štúdia Media Molecule začal odchodom štvorice vývojárov zo slávneho a dnes už neexistujúceho Lionhead Studios.

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Nechcem si svoju umeleckú negramotnosť, teda čo sa týka vedenia ruky a nejakej priestorovej imaginácie, ventilovať prostredníctvom vás samotných. Uvedomujem si ale to úskalie potencionálneho strachu z hrania niečoho tak špecificky vyhradeného ako práve projektu Dreams. Preto vás, mojich umelecky menej zdatných čitateľov, rovnako s radosťou pozývam do sveta, ktorý je z väčšej časti kontrolovaný bežnými hráčmi. Sú to práve oni, čo v nasledujúcich mesiacoch rozhodnú o budúcnosti hry ako takej a vytvoria akési žijúce mäso pre už funkčnú kostru, ktorej autorom je Media Molekule. Dreams môžeme deliť na dve polovičky, z čoho jedna sleduje tú výhradne kreatívnu linku (umožňuje vám vytvárať interaktívne prostredia a funkčné koncepty) a naopak tá druhá vás od tohto tenkého ľadu sebapohŕdania odstrihne a nechá vás len plávať v mori nápadov od iných, kreatívnejších kolegov. Preto sa nemusíte vôbec báť vyskúšať si momentálnu hĺbku nápadov, či už od poloprofesionálov, alebo totálnych amatérov. Je samozrejmé, že ak ste ale nikdy neholdovali vidoehrám tohto dosť rámcového razenia, nestane sa pre vás Dreams z ničoho nič neočakávanou bombou.

Tutorial je alfou a omegou.

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Za ten dlhý čas, čo sám nejako aktívne sledujem vývoj väčších či menších hier s identickým a kreatívnym modelom ako má práve Dreams, som dospel k názoru, že bez čo najdokonalejšieho návodu zomrú akokoľvek geniálne nápady ešte skôr, než sa k nim konzument dokáže dostať. Našťastie sa však v tejto PlayStation exkluzivite nič ako zlý tutorial nenachádza a dokonca musím konštatovať, že vývojári sa s celým edukačným okienkom dokázali popasovať svojsky a originálne. Program pomalého učenia totižto skombinovali s hravou schémou minihier, počas ktorých sa zoznámite s bytosťou menom "imph", čo je akési alter-ego kurzoru klasickej počítačovej myši. S ním si, aj priamo po boku povolaných vývojárov z Media Molecule, postupne naočkujete zdanlivo zložité princípy na intuitívnej báze a čím viac ich dokážete vstrebať, o to jednoduchšie pre vás bude následná tvorba. Pochopiteľne, že toto všetko sa dotýka len tej polovičky z vás, ktorá túži vytvárať rôzne minihry a arkády poháňané unikátnym motorom z britskej továrne v meste Guildford. Na bonus potom slúži aj prehľadná internetová stránka inDreams, ktorá sa automaticky previaže s vaším PS kontom a umožní vám prehľadávať už vytvorené úrovne z celého sveta, kontrolovať stav vašich projektov a dokonca aj priamo spúšťať výtvory len pomocou mobilného telefónu. Ďalší palec hore smerom k sprístupneniu hry ako takej aj náročnejšiemu publiku.

Move alebo klasický gamepad?

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Ak dobre sledujete naše vlnobitie v sekcii recenzií, denno denne vás zásobujeme novým a novým obsahom, určite ste v súvislosti s virtuálnou realitou zaznamenali stálu existenciu archaickej technológie menom Move. Tento pohybový ovládač, ktorý mal ešte v čase systému PlayStation 3 napodobniť úspech konkurenčného Wiimote, sa nakoniec ukázal ako komerčne neúspešným a SONY ostali plné sklady svietiacich nanukov bez využitia. Osud to však chcel, aby s popularizáciou VR prišla aj príležitosť na oprášenie tejto takmer zabudnutej periférie a s ňou vyvstala aj šanca pre spojenie s hrou Dreams. V nej je totižto možné tvoriť aj intuitívnym pohybom rúk, čo je jedna z celkovo troch foriem ovládania hry ako takej. Okrem Move, ktoré aj v kombinácii s PlayStation 4 kamerou funguje relatívne slušne, tu je dostupný klasický variant dualshocku a dokonca aj u neho, ako výrobku s pohybovými akcelerátormi, je možnosť vypnúť motion funkcie a nechať všetko na manuálnej kreativite. Máte k dispozícii podrobný rozpis možností, aké ovládanie a s akým dopadom si volíte tak, aby to vyhovovalo vašim potrebám. Keď som vyššie chválil komplexnosť sekcie s tutoriálom, tak rovnako musím zhodiť klobúk k nohám nastavenia ovládania. Je z neho úplne badať, že ho tvorili ľudia s túžbou dostať svoj výrobok do najväčšieho počtu domácností.

Hra v hre.

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Dlho som chodil okolo horúceho fast foodu, ostatne prvé výtvory z virtuálnej mašiny menom Dreams sme mali možnosť s úžasom pozorovať ešte počas jeho testovacej fázy v minulom roku. Od samotného počiatku bolo totiž jasné, že sa okolo tejto značky tvorí čoraz širšia komunita, ktorá túži po vytváraní úžasných hier a to paradoxne pomocou hry samotnej. Jednou z najzaujímavejších úrovní, teda aspoň podľa mojej mienky, je nedávne prerobenie mestečka z indie hitu Stardew Valley, ktorému až projekt Dreams dokázal vnuknúť jedinečný 3D efekt. Tam, kde sa LittleBigPlanet krútil ešte okolo druhého rozmeru, si už Dreams nemusí dávať žiadne mantinely a umožňuje tak širokú škálu realizácie. Stačí len, aby ste sa pozreli na hore uvedený web inDreams a nebudete stíhať vstrebávať všetky tie názvy a zaujímavé realizácie. Nájdete tam menšie či väčšie hry bežiac na koncepte klasických adventúr, hororov, akčných strieľačiek, športov ale dokonca aj jemných RPG zážitkov. Dreams preto beriem ako nekonečné vrece plné hier od vás hráčov, ktorí by za normálnych okolností nemali ako zhmotniť svoje nápady a práve vďaka tejto unikátnej videohre sa ich sny razom stávajú realitou.

Až nemilosrdný čas nám ukáže...

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Niekde okolo prvého či druhého odseku tejto recenzie, som spomínal síce žiarivú ale stále nie spoľahlivú budúcnosť hry Dreams. Nateraz sa môžeme rozprávať o úspechu, minimálne výsledku práce autorov z Media Molecule, ktorí nám dodali niečo jedinečné a sociálne funkčné. Ak sa však hra nebude dostatočne predávať, prísun užívateľských výtvorov časom opadne tak ako aj kvalita ich spracovania. A výsledok? Postupné upadanie záujmu a rok na to smutné ohlásenie ukončenia akejkoľvek podpory. Tento katastrofický scenár však samozrejme neprajem ani hre Dreams a ani ničomu podobnému, čo ho raz skúsi nahradiť. Naopak si želám, aby komunita mladých a mysľou kreatívnych nadšencov našla cestu do tohto exkluzívneho sna a tvorila pre nás, menej zručných, jedinečné minihry plné originálnych nápadov a atmosféry. Presne na tomto totižto stojí a padá filozofia projektu Dreams, ktorý by sa mal stať aj vaším každodenným relaxom po tvrdej práci. Predstavte si, že prídete večer domov a nemáte chuť premýšľať čo a či vôbec by ste si zahrali a uvolnili tak pretlakový ventil napätia. Usadíte sa do kresla a rýchlym pohybom prsta si cez telefón prejdete desiatku najlepšie hodnotených projektov na inDreams. Tu vám do očí udrie nápis Silent Hills remake, čo je vo výsledku 3D adventúra s príbehom nadviazaným na slávne demo P.T. od Kojimu. Razom dostanete chuť to minimálne vyskúšať a nechať tak svoju myseľ zabudnúť na ten celodenný stres. Presne aj na takýchto situáciách dýcha táto úžasná hra.

Vytvoriť sa tu dá úplne všetko. Cez grafiku, po umelú inteligenciu až po hudobný sprievod.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Dreams - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SUPER
93%
CZECHGAMER
Pre jedného je Dreams bielym plátnom, na ktoré nanáša svoje nápady a naopak pre druhého ide o umeleckú galériu s neustále sa zväčšujúcou expozíciou

CGwillWin