recenze
Sniper Ghost Warrior Contracts

Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze
Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze
11:48, 10.01.2020

Poľská spoločnosť City Interactive, ktorá debutovala v roku 2008 s projektom Sniper: Art of Victory, toho času ani len netušila, že na značke "Sniper" stojí a padá jej celková budúcnosť. Prvá hra prepadla, v zmysle všeobecnej kritiky vlastne takmer u každého, avšak ich túžba presláviť sa vo svete interaktívnej zábavy a v akčných hrách všeobecne bola silným hnacím motorom. Jeho výkon nakoniec dokázali pretaviť do úspešného spustenia série Sniper Ghost Warrior, ktorá sa koncom minulého roka dočkala regulárnej štvrtej časti s príponou Contracts.

Návrat ku koreňom?

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Akokoľvek bol tretí diel veľkou snahou o prechod do sandbox konceptu, práve na tomto zásadnom kroku vývojárov nakoniec jej celkové kvality upadli do podpriemerných vôd. Bolo teda logickým rozhodnutím Poliakov otočiť ono pomyselné kormidlo aspoň čiastočne späť na pôvodný kurz a práve prívlastok Contracts je toho jasným dôkazom. Sniper Ghost Warrior bol predsa len vždy o akejsi sólo jazde, ktorej atmosféru držala pohromade určitá povaha tunela a akonáhle sa do toho začala miešať až príliš veľká sloboda, dovtedy len minimálne skúšané základy sa rozpadli ako domček z karát. Máme tu teda opäť staronovú cestu tichého zabijaka, ktorý vás dokáže eliminovať z tak veľkej diaľky, až sa to zdá reálne nemožné. Podstatná však ostáva hrateľnosť a pochopiteľne aj s ňou spojená zábava, ktorá tentokrát tlačí aj na nové klávesy možností.

Hitman sa dostal k ultra modernej technológii.

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Cez to všetko, že nápad so striktnou sandbox mapou vo finále stroskotal, tak ani priame pokračovanie sa ho nechce tak úplne vzdať. V zásade si autori zvolili cestu čiastočnej voľnosti, ktorej základ treba hľadať vo väčšej slobode pri riešení daných misií. Najlepšie by sa to dalo spodobniť s oveľa slávnejšou sériou o nájomnom vrahovi s čiarovým kódom na zátylku. Plešatá hlava, čierne naškrobené sako a drsný výraz vás ostatne už neraz lákal na relatívne veľké misie s variabilným progresom, kde je možné sa uchýliť k pomalej a často takmer neviditeľnej likvidácii, alebo ísť otvorenou cestou brutality a výbuchov. Niečo podobné, teda tento koktail mechaník so špecifickým hodnotením vašich krokov, nájdete aj v novej časti série Sniper Ghost Warrior a ak sa môžem uchýliť k nejakej osobnej poznámke, tentokrát to zo strany autorov nebol vôbec chybný krok.

Zima ako v Rusku.

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Prostredím sa tu presúvame do zmrznutej oblasti Sibíru, kde sa počas vonkajšieho vyprázdňovania neoplatí dvakrát otáľať. Krajina sa na základe alternatívneho vývoja dejín dokázala odtrhnúť od Ruskej federácie a keďže politika v tomto prípade opäť predbehla akékoľvek zdravé uvažovanie, práce pre nájomného žoldniera (to ste práve vy) tu je ako na kostole (pravoslávnom). Klient, ktorý vás platí, je zároveň vo vedení odboja v krajine, ktorá sa nechce stať obeťou malej hŕstky chamtivých vykorisťovateľov. Ak by sme sa v zmysle daných úloh rozprávali o nejakej pestrosti, určite vás čaká nielen tradičné likvidovanie označených osôb. Sem tam váš pošlú na tajnú základňu, kde prebieha eticky pochybný výskum a na jeho zmarenie môžete využiť všetky dostupné prostriedky. To nás vracia zase späť k pestrosti možností, kam spadá aj rôznorodosť arzenálu.

Celá mapa sa delí na päť čiastkových oblastí.

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Páči sa mi celkový prístup k výpravnej časti danej misie. Pred ňou vás hra vždy podrobne oboznámi s počtom cieľov a miestom ich výskytu. Kto by si myslel, že priamo na bojisku (kde vás inak nebude otravovať žiadny civilista) je potom možnosť nechať sa nejako viesť za ručičku, tak bude jemne šokovaný. Mapa je v tomto prípade už bez nejakých detailov a jediné, čo z nej dostanete, je aspoň približná indícia pozície pre cieľ. Každý preto musí počas inštruktáže a ešte pred spustením misie dávať maximálny pozor, aby sa nestal obeťou vlastnej laxnosti. Tento aspekt novej časti série Sniper Ghost Warrior kvitujem so zdvihnutým palcom. Rovnako tak aj stealth mechaniky, ktoré u podobných značiek vždy uprednostňujem pred akoukoľvek akčnou estrádou. Preto som sa vždy snažil eliminovať ciele buď z veľkej diaľky a nepozorovane, alebo z úplnej blízkosti a s nožom v ruke. Nie vždy sa mi síce darilo a sem tam sa technická chyba postarala o zmarenie mojich snáh, ale po väčšinu času fungoval Contracts obstojne.

V súčasnosti vás už nový Ghost Warrior privíta aj textovou CZ lokalizáciou.

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Samotná streľba z diaľky je opäť vôbec to najzábavnejšie, čo dokáže táto IP ponúknuť. Iste, nejedná sa o žiadne reálne simulované trajektórie letiacich projektilov, avšak to neznamená, že vás ich realizácia a výsledný efekt nechytí za srdce. Pomáha indikácia sily vetra či sklonu. Rovnako tak možnosť si realizáciu streľby čo najviac zjednodušiť, nech už je reč o zadržaní dychu alebo pohodlného držania zbrane. To nás privádza k samotnému overalu, ktorým sa hlavný hrdina snaží potierať početnú prevahu protivníkov. Moderný oblek vás dokáže vyliečiť bez použitia lekárničky a zároveň je schopný servírovať zástup menších pomôcok v boji. Je to ako keby ste si na seba obliekli strom vylepšení, čím sa vám snažím jednoducho naznačiť jeho prítomnosť. Logicky sa však dostalo aj na postupnú obmenu arzenálu, a to ako ostreľovacích pušiek, tak aj nábojov či granátov. Záverom som si nechal ešte dosť nepríjemne spracované automatické ukladanie pozícií. To vás môže často poslať aj niekoľko desiatok minút do minulosti, čo je však zásadný neduh ďalšej zmeny konceptu tejto série.

Poliaci z City Interactive stále nezvládajú procesy komplexnosti u umelej inteligencie. V istej fázy postupu sa dá badať ich dobré nastavenie, zvlášť ak ste čiastočne odhalení. Ak o vás vedia, snažia sa približovať v matematicky nepredvídateľných rovniciach a využívajú k tomu pestrosť prostredia. Akonáhle vám však pozerajú priamo do tváre, nastáva istá nerozhodnosť a skratové správanie, ktoré kompletne kazí dojem z hry. Cez to všetko sa ale jedná o dôstojné pokračovanie aj u nás obľúbenej série, ktorá po poslednom neúspechu tak trocha vstala z popola. Pre mnohých asi nečakane.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

Ceny hry Sniper Ghost Warrior Contracts srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Sniper Ghost Warrior Contracts - recenze)

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Aj cez mnohé nedostatky sa značka Sniper Ghost Warrior vracia späť v nečakane dobrom spracovaní

CGwillWin