recenze
My Passport alias 5 TB miesta na všetko

My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze
My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze
12:00, 20.12.2019

Dajme teraz bokom všetky tie výhody okolo súčasného trendu využívania SSD diskov a poďme sa vrátiť o jeden krok späť do čias, kedy aj obyčajné USB kľúče s minimálnym úložným priestorom stáli viac než ojazdená škodovka. Kto by to bol vtedy povedal, že napredovanie moderných technológií a ono zväčšovanie všetkého, čo má byť veľké, nás nakoniec dostane do vôd "tera" za prijateľnú sumu. Dnes sa preto obrátime smerom k spoločnosti Western Digital, ktorá vám za presne takúto sumu, ponúka svoj klasický externý HDD disk v krásnom dizajne a so zdanlivo nekonečným vrecom na dáta.

Externý HDD zo série My Passport sa predáva vo verziách 1 TB, 2 TB, 4 TB a nami testovaných 5 TB.

Klik pro zvětšení (My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze)

Samozrejme, že rozumne cenovo odlišné verzie samotného disku nemajú na výsledný efekt rýchlosti prenosu dát a nastaviteľný proces zálohovania žiadny dopad, považujem však za nutné vám dať vedieť, ako veľkú dieru sme sa v tomto prípade snažili zaplniť. Fakticky ide o evolúciu staršej rady My Passport, ktorá doznala zmenšenia, a to ako vo svojej šírke, tak aj dĺžke. Ak sa pozriem na staršie modely, respektíve ich výsledky v rýchlosti prenosu obsahu, tak rovnako prišlo k pozitívnej korekcii zápisu takmer jedného násobku. Nech už teda potrebujete na cestách skladovať veľké množstvo fotografií alebo videozáznamov, práve jeden zo štyroch formátov tohto HDD vám za slušný peniaz môže krásne poslúžiť. Je v ňom však toho ukrytého oveľa viac.

Pribalený WD Discovery software rozhodne prekvapil.

Klik pro zvětšení (My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze)

Spoločnosť Western Digital si evidentne zakladá aj na tvorbe vlastného rozhrania či aplikácie, ktorá vám pomáha vašej údaje jednak chrániť pred odcudzením (256-bit AES), ale čo je podstatnejšie, tak aj v pomerne užívateľsky prístupnej forme plánovať ich automatický prenos z rôznych kanálov. Software si môžete stiahnuť priamo po pripojení disku k PC. Následne už len vybrať jeden z koreňových zdrojov (Facebook, Dropbox, Google Drive) a záloha z vašej objemnej sociálnej bublinky je na svete. Komu by pochopiteľne robilo problém dôverovať pozadiu bezpečnosti americkej firmy Western Digital, môže si My Passport prepojiť aj s jemu bližším softvérom. Každopádne počas procesu prípravy samotného testu som disk nastavil na automatické zálohovanie pre môj One Drive účet a už sa o nič viac nestaral. Po niekoľkých dňoch som v zmysle kontroly disk letmo prebehol a všetko bolo tak, ako má.

Vo všetkých meraniach, snáď ak neberiem ako bernú mincu náhodné čítanie, sa nový My Passport osvedčil ako rýchlejší a spoľahlivejší.

Klik pro zvětšení (My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze)

Kto z vás momentálne rieši problémy s úložným priestorom a bazíruje na hranici medzi prechodom do plne digitálnej zálohy a zapálením garáže až po okraj naplnenej floppy disketami, WD mu ponúka takmer bezhraničnú slobodu v peknom balení a za rozumnú cenu.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Western Digital

Klik pro zvětšení (My Passport alias 5 TB miesta na všetko - recenze)


CGwillWin