recenze
Blair Witch

Blair Witch - recenze
Blair Witch - recenze
12:00, 01.09.2019

Zakladateľ filmového žánru found-footage, a teda tajomstvom opradený snímok The Blair Witch Project, patrí dodnes medzi klenoty sugestívne minimalistických hororov. Pre mňa osobne sa jedná o klenot kinematografie, ktorá núti diváka do dodatočného premýšľania a uvažovania, čo je vlastne reálny fakt a čo len dokonalo vykonštruované klamstvo. Čarodejnica z Blair, ktorá má zázemie v Marylendských lesoch, dokázala behom roka vybudovať samostatne žijúci folklór, ktorý sa pred časom dočkal modernej a nutno povedať aj kvalitnej obrody. A tak v duchu stále existujúcej základne fanúšikov sa nedávny šok okolo ohlásenia hernej adaptácie javí ako správne zvolený strategický ťah. Zvlášť ak si uvedomíme, že o vývoj sa postarala poľská spoločnosť Bloober Team, keďže práve ich sláva sa zrodila na rovnakej invencii herného hororu, ktorú v roku 1999 dokázala čarodejnica z Blair vo sfére filmu.

Najlepšia exkluzivita pre Xbox One v tomto roku?

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Než sa začnete vydesene chytať za hlavu a obávať sa akejsi faktickej adaptácie s nulovou invenciou, môžem vás už takto v úvode upokojiť. Základná dejová linka zo samotného filmu je v hre využívaná skôr na okrajovej báze a slúži len ako príjemné spestrenie pre znalcov predlohy a hlavne neruší nikoho, komu film naopak nikdy nebrnkol po nose. Keďže, ako ste určite pochopili, ja osobne spadám do prvej kategórie, čítať o menách stratených dokumentaristov, ktorým sa hon za senzáciou stal osudným, vo mne vyvolávalo viac ako mrazivú atmosféru. Apropo práve pocity z celkového príbehu videohry Blair Witch sa už od samotného úvodu dajú považovať za skutočne presvedčivé. V okolí zalesnenej hranice medzi Kanadou a Spojenými Štátmi Americkými sa stratilo už niekoľko ľudí a aktuálne ide o malého chlapca, ktorý v komunite tamojších obyvateľov vyvoláva spomienky na legendy, povesti a mýty. Samotný chlapec síce pre hlavnú postavu fakticky nič neznamená, avšak v jeho motivácii vydať sa do povestných lesov po boku verného štvornohého kamaráta treba hľadať hlboký psychologický podtext. Viac vám z hrozby vyzradenia zásadných faktov už nepoviem, keďže príbeh tu hrá silnú šachovú partiu s vašou predstavivosťou.

Zdalo sa to nemožné, ale Bloober dokázal svojsky napodobniť inšpiráciu a filozofické pozadie samotnej predlohy.

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Dejiskom je les. Hustý s členitým terénom a hromadou šokujúcich prekvapení. Vaším sprievodcom po ňom sa stáva nemecký vlčiak Bullet, akého kukuč by roztopil aj ľadovec, čo potopil Titanic. No a práve tento odvážny psík je unikátnym nástrojom na orientáciu v neprehľadnej húštine, asistentom na zbieranie stôp ako aj záchrannou brzdou v blízkosti bezprostredného nebezpečenstva. Herný Blair Witch sa vás totižto bude chcieť zmocniť neustálym dávkovaním imaginácie s hororovým kontextom, ktorý mňa ako milovníka žánru chytil za pekne prekrvené srdce. Zomrieť sa tu dá niekoľkými spôsobmi, z čoho najčastejší je pazúrmi lesných príšer. Ich výskyt je síce generický a odhalíte ho okamžite pri spustení hektickej muziky v pozadí, ale cez to všetko sa musíte báť o svoj život. Jediný spôsob ako monštrá zahnať je namieriť ich smerom lúč z blikajúcej baterky, čo nie je vôbec jednoduchá vec. Jednak sú takmer neviditeľní, ale hlavne neskutočne rýchli. Aj tu vám je však po ruke váš verný chlpatý partner, ktorý hlasným štekotom a ráznym postojom slúži ako interaktívna pomôcka na lokalizáciu nebezpečenstva. Jednoduchý ale funkčný nápad.

Absolútne som nemal dojem, že sa pohybujem tunelom. Prostredie je spracované cez široký rádius a núti vás do skúmania okolia.

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Zabudnite teraz na príležitostné akčné momenty a viac sa sústreďme na prvky logickej adventúrky. Ich pointa spočíva v používaní dobovej VCR kamery (ako inak) , ktorú už v úvode nachádzate v prázdnom tábore a akej účel spadá do kategórie ďalšej geniality spomínaných Poliakov. Všade možne sa totižto povaľujú archívne záznamy z danej oblasti, kde sa práve nachádzate a ich prehrávaním na konkrétnom mieste vytvárate funkčnú in-game interakciu. Sprvu ide o jednoduché prekážky, avšak čím viac hodín v Merylendskom lese strávite, o to komplikovanejšie puzzle momenty na vás čakajú. Celkovo sa tu rozprávame o cca siedmich hodinách, ktoré si môžete spestriť plnením vedľajších úloh. Niektoré spadajú do easy vreca a iné patria naopak do vysokej obtiažnosti. Bloober Team nám ostatne už pri svojich minulých projektoch dokázal, že majú zmysel pre detail a sú schopní skryť zaujímavé cukríky do rôznych kútov mapy. Hra Blair Witch je v tomto smere navyše dosť zradná, keďže neobsahuje ani jeden loading a prechod cez kapitoly je v striktne filmovom štýle, teda bez upozornenia. Väčšinou sa tak už neskôr nemôžete vrátiť tam, kde ste nechali nejakú vec otvorenú.

Krásna grafická stránka a podmanivý zvuk.

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Bullet sa správa ako skutočný pes, ktorý navyše počúva svojho pána. Preto mu môžete prikázať, aby sa držal vašej nohy, sledoval stopu (očuchal nájdený predmet), zostal na mieste alebo skúsil v blízkom okolí nájsť niečo zaujímavé. Za dobre odvedenú prácu ste ho následne schopní pochváliť a prípadne odmeniť kostičkou. Sú síce momenty, kedy sa aj on vie stratiť a zaseknúť niekde medzi vegetáciou, tak či onak to v mojom prípade bolo ojedinelé a keď už sa tak stalo, bolo to v momente, kedy vlastne o nič nešlo. Inšpirácia v univerze Alan Wake síce začína a končí u svetla používaného na zahnanie príšer lesa, avšak tak ako v prípade kultovej produkcie od Remedy, tak aj nová hra Bloober tímu vo výsledku generuje priam podmanivú atmosféru plnú adrenalínu a nápadov. Aspekt vizuálnej stránky suverénne poteší oko aj náročného diváka a ak by som mal stratiť slovíčko okolo hudobného podhubia, nieslo by sa na viac ako pozitívnej vlne. V pár momentoch som si spomenul na milovaný Silent Hill, čo už asi žiadny dodatok nepotrebuje. Finálna známka je preto zelená ako čerstvo natretá lavička v parku. Prichádza prvá a poriadna herná adaptácia kultovej predlohy čarodejnice z Blair, ktorá je suverénne povinnosťou pre vyznávačov originálnych hororov, nech už majú v láske predlohu alebo nie.

Malé chrupavky v inak poriadne ostrom koktaile súvisia prevažne s prepadom snímkovania (testované na Xbox One X), čo určite napraví jeden z budúcich opravných balíčkov.

Záverečný part si utrhnem pre vyliatie svojej vlastnej dušičky. Tak ako zbožňujem samotné a dodnes, v zmysle kvality, pre mňa len duálne sfilmované univerzum Blair Witch, tak som ohromený schopnosťami spoločnosti Bloober. Dokázali si zobrať všetko to unikátne z predlohy a priložiť to ako palivo do vlastnoručne založeného ohňa. To všetko navyše bez straty originality a invencie, čo je na dnešné pomery produkčných firiem priam unikát. Podporte to, pretože ak by každá jedna firma pristupovala k využitiu filmových práv tak ako práve Bloober, mali by sme tu viac než len ikonický a históriou preverený GoldenEye 007!

a poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Bloober Team

Klik pro zvětšení (Blair Witch - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Keď sa filmová licencia ocitne v správnych rukách

CGwillWin