recenze
Pool Nation

Pool Nation - recenze
Pool Nation - recenze
12:00, 25.11.2019

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek nejnovějšímu přírůstku do rodiny kulečníkových her. Konkrétně se jedná o titul Pool Nation od společnosti Cherry Pop Games, kteří se zaměřili, jak již název naznačuje, na klasický hospodský kulečník, na rozdíl od konkurentů, ve kterých hrál první housle především snooker. Všeobecně her tohoto žánru jsme tu již pár měli, tak se nyní pojďme podívat, jak je na tom prozatím poslední zpracování oblíbené kratochvíle, kterou jsme zajisté všichni minimálně vyzkoušeli v některém z restauračních zařízení. Více se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Realita vs. hra?

Již od prvotního spuštění si lze všimnout, že hra tento sport bere skutečně vážně a hodlá hrát na realistickou notu celkového zpracování. Důležitou věcí pro hry tohoto typu je vždy hlavně způsob zpracování ovládání, aby bylo intuitivní a nezpůsobovalo hráčům zbytečné komplikace. I z tohoto důvodu byl do hry implementován povedený tutoriál, který vás provede jak úplnými základy přímých střel, tak nastíní i základy triků a speciálních vychytávek a hrátek s fyzikou, které budete moci později aplikovat v samotných zápasech. Rozhodně doporučuji si výukou projít, jelikož se nejedná o nic složitého a „hravou“ formou se tak seznámíte se vším, co po vás hra později bude vyžadovat.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Štouch sem, šťouch tam

Jakmile ovládnete základy hry a jejího ovládání, již vám nic nebrání vrhnout se po hlavě do některého z herních režimů, které titul nabízí. Jako obvykle nechybí kariéra, v jejímž rámci navštívíte mnoho míst po celém světě s jediným cílem. Stát se kulečníkovým mágem a pokořit každého, kdo se vám jen pokusí postavit do cesty. Během jednotlivých utkání si samozřejmě můžete přijít na nějaké ty odměny, které lze využít k nákupu různých bonusových předmětů, nových typů pláten, tág či k odemčení speciálních herních režimů a variant klasického poolu. I díky vysoké variabilitě možností a položek k pořízení se u tohoto režimu a vlastně i u celého titulu nezačnete po pár hodinách nudit, jelikož zde solidně funguje i faktor touhy po neustálém přísunu nových věcí, takže jste stále motivováni k dalšímu zápolení.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Živí soupeři, kopec zábavy

Co se týče dalších režimů, které můžete vyzkoušet, bez diskuze musím zmínit hlavně online mód, ve kterém se logicky vrhnete do utkání se živými hráči. Samozřejmě, v offline režimu máte možnost nastavení úrovně obtížnosti, nicméně nic se nevyrovná pocitu, když to natřete některému z podobně smýšlejících živých hráčů, ostatně v jakékoliv jiné kompetitivní záležitosti. Technicky je multiplayerová část zvládnuta na jedničku a za celou dobu hraní jsem nesetkal s jakýmikoliv problémy souvisejících se síťovým kódem, potažmo lagy při hraní. Jediné, co dokáže naštvat, je když soupeř neunese vaše kvality a hru zbaběle opustí, ovšem s tím je nutno počítat všude. Pravdou však je, že nezřídka narazíte na protivníka, který si libuje ve speciálních úderech a poté máte co dělat, abyste ze hry neodešli sami :). Stejně dobře funguje i režim offline, kdy si můžete zahrát s kamarádem na jednom gauči.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Trocha zpestření

Jako poslední z klasických režimů je k dispozici ten s názvem Endurance, který, ač u mě zpočátku nebudil nijak extra velkou důvěru, je ve finále velice zábavný. V podstatě jde o to snažit se co nejrychleji vyčistit stůl od koulí před tím, než se jich na něm objeví 24. Jste tak nuceni k neustálému přemýšlení, jak co nejefektivněji uklidit ideálně i více koulí naráz, což není vždy úplně jednoduché. Každopádně oproti klasickému poolu se jedná o parádní zpestření, kde krmě přesnosti potrénujete i hbitost vašich prstů. Jako bonus lze brát speciální odměny v podobě efektů, které můžete obdivovat po obzvláště povedených sériích úderů.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Jednička s hvězdičkou

Samozřejmě, jelikož se jedná o zpracování pouze jednoho sportu, navíc odehrávajícího se v jedné místnosti, mohli si autoři dovolit pohrát si s audiovizuálním zpracováním. To je jedním slovem parádní. Vše běží naprosto plynule, grafické efekty jsou na velice slušné úrovni a díky použitému enginu se můžete těšit na opravdu vcelku realistické zpracování včetně všemožných odlesků a také samotného okolí stolu. Po zvukové stránce také není moc co vytknout, i když, ruku na srdce, tolik jich zase potřeba není. Ty co tu však jsou, znějí autenticky a věřím, že spousta hráčů, kteří již delší dobu nedrželi skutečné tágo v ruce, dostanou možná chuť obvolat pár známých a vyrazit si zahrát i v reálu.

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Jedno z těch lepších

Ano, kulečník celkově rozhodně není hra pro každého, nicméně fanoušci klasického poolu pravděpodobně budou během hraní v sedmém nebi. Díky široké škále úprav, která je v titulu Pool Nation k dispozici, tyto příznivce zcela jistě dokáže upoutat na hodně dlouhou dobu a díky bezchybně fungujícímu online soupeření tak budou moci neustále měřit síly i po dohrání klasické kariéry. To vše v dokonalém grafickém kabátku. Co více si přát?

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Cherry Pop Games

Klik pro zvětšení (Pool Nation - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 Pro
SUPER
90%
CZECHGAMER
Perfektní zpracování kulečníku, které můžeme pouze doporučit.

CGwillWin